Cea mai mare şi mai de succes competiţie corală mondială a luat sfârşit luna aceasta în Austria la Graz. În perioada 9-19 iulie 2008 şi-au desfăşurat concursul aproape 500 de formaţii corale şi ansambluri vocale. A cincea ediţie a “World Choir Games” a devenit cel mai important eveniment din istoria muzicii corale. De pe site-ul oficial al organizatorului putem afla că ţările cu cele mai multe coruri participante au fost China, Rusia, Austria şi Germania fiind urmate îndeaproape de Indonezia, Ungaria şi Croaţia. Nici România nu a fost totuşi mai prejos fiind prezentă la această ediţie cu 6 formaţii corale:
Carmina Tenera din Bucureşti participând la secţiunea Folclor.
Consonance din Bucureşti participând la secţiunile Folclor şi Coruri Mixte Tinere.
Corala Memorial din Timişoara participând la secţiunile Coruri de Cameră Mixte şi Folclor.
Corul de Copii Junior Vip din Cluj-Napoca la secţiunea Coruri de Copii.
Sound Choir of Romania din Bucureşti la secţiunile Coruri de Cameră Mixte şi Folclor.
Vlăstarele Orăştiei din Orăştie la secţiunile Coruri Tinere pe Voci Egale, Muzică Sacră şi Gospel & Spirituals – ansambluri vocale.
Locaţia principală a fost Stadthalle, un centru modern întins pe o suprafaţă foarte mare, aproximativ 6500 metri pătraţi, unde era punctul de întâlnire şi cantina şi unde s-au ţinut cele mai importante concerte şi gala laureaţilor.
Deşi este relativ mic, Graz-ul este un oraş foarte frumos unde te poţi relaxa de minune, ori plimbându-te prin parcuri, ori savurând o băutură rece la numeroasele terase din centru.
construit în 1712 şi care bate ora exactă cu precizie de atunci, poţi să savurezi o cafea la Murinsel,
(oraşul este plin de bannere cu olmpiada corala)
(chiar dacă nu fac parte din festival, artiştii muzicieni pot fi întâlniţi la tot pasul prin Graz)
(un extraterestru şi-a făcut apariţia in Graz de câţiva ani)
(pe abdomenul lui se reflectă vechiul oraş)
(Graz by night)
Deşi evenimentul s-a transformat într-o industrie, motto-ul festivalului “Singing together brings nations together” nu prea are mare valoare deoarece numarul mare de formaţii nu permite socializarea artiştilor, deşi aceasta dorinţă s-a dovedit a fi mai presus de orice încât chiar şi înainte sau după masă, sau în pauzele dintre repetiţii şi concerte oamenii se fotografiau sau cântau pe holuri şi îi antrenau şi pe ceilalţi. Un astfel de exemplu a fost când am cântat o pavană acompaniaţi de nişte percuţionişti indieni. Alţii, pe lângă programul oficial de repetiţii au preferat să mai repete în aer liber în aşteptarea intrării în concurs.
(unul din ansamblurile vocale bărbăteşti pozează în holul Stadthalle)
(corul Ninos Cantores de la Orquesta Sinfonica Juvenil îşi repetă ultimile mişcări de scenă în curtea Universităţii)
(corul de fete din Estonia într-un mini recital înainte de masă)
(alte formaţii se pregătesc pentru concurs)
(copiii de la Carmina Tenera se odihnesc pe holurile de la Sadthalle)
Bineînţeles că cel mai important moment a fost cel al decernării distincţiilor unde corul Sound a câştigat:
Alte formaţii din România care au plecat acasă cu medalii sau diplome au fost: Corala Memorial cu Diplomă de Bronz la secţiunea Coruri de Cameră Mixte cu 5.25 puncte şi o Diplomă de Argint la secţiunea folclor cu 12,59 de puncte iar Carmina Tenera a câştigat Medalia de Argint la secţiunea Folclor cu 63 de puncte.
Felicitari Alecu, pentru un follow up pozitiv si complet al evenimentului cHoral din Graz, presarat dupa cum ne-ai obisnuit cu foto cat mai sugestive :)Petruta
Analiza exhaustiva, poze delicioase si cate un ciot de umor pe ici, pe colo, de era sa imi rup picioarele…
Alex, nu te dezici!
(dar poate nu mai mentionezi cu fiecare ocazie cat de rusinat esti de faptul ca esti roman, pana la urma am fost acolo cu ajutorul Institulului Cultural Roman si nici nu trebuie sa reprezinti toti tzaranii din Romania…)
Mda, ai dreptate. Trebuie clar sa multumim ICR-ului fara de care n-am fi putut sa ajungem unde am ajuns. Si nu ma refer doar la Graz. E clar ca sunt programe care sprijina cultura in Romania dar astept momentul in care si oamenii de rand vor intelege si vor aprecia munca noastra.
haha..pai nici nu trebuie ca noi sa reprezentam taranii si tiganii din ro. sunt ei deja acolo. ati mai vazut voi oras european fara manelari? hai sa fim seriosi si sa nu mai ascundem natzia. fratilor, noi am ajuns sa fim exceptia. s-au dus vremurile cand puteam deveni cu adevarat europeni, acum dor numele e de noi. pana ne strofocam noi sa obtinem sponsorizari ca sa putem face mandra tara romaneasca, tiganii au colindat europa intreaga. si bine ar fi doar s-o colinde dar isi lasa urmele peste tot. culmea frustrarii, de ce se intorc tot aici??? in fine, nu este locul adecvat ac discutii. bv alex, bv sound. atat.
V-am cerut acceptul pentru fotografie doar pentru ca aici se publica la doctorat o carte cu ISBN si asa imi cer standardele sa procedez: tot ce public sub forma fotografica si nu e proprietate personala sa cer acordul. Si v-am rugat sa imi raspundeti la mesaj ca pot intelege…Acum am inteles in sfarsit si va respect tacerea, dar care sa stiti ca nu tradeaza altceva decat ca nu sunteti mai sus decat cei pe care ii criticati pe blog. Cu parere de rau.
VA doresc succes in tot ce faceti.
cristina poponete
sociolog militar
belgia
Doamna Cristina,
Daca va referiti la fotografiile cu pionieri (caci pentru alte fotografii nu mi-au fost cerute drepturi de publicare) v-am raspuns deja la e-mail cand mi-ati scris.
Imi pare rau ca mesajul nu a ajuns la dumneavoastra si ca ati ales sa credeti ca eu chiar nu v-am raspuns.
Cu stima,
In aceste conditii ma bucur sa imi pot retrage concluzia si sa va multumesc pentru efort si timp, chiar daca nu a ajuns la mine!
cristina poponete