Fabrica de Sticla

Am vizitat de curand o fabrica de sticla si am fost impresionat de ce am vazut acolo. Norocul meu a fost ca am avut si aparatul de fotografiat cu mine si pot sa va impartasesc ceea ce am surprins prin obiectiv.

Sticla se formeaza prin topirea nisipului. Poate fi gasita foarte rar in stare naturala cauzata de impactul cu un trasnet. Dar nu poti astepta la infinit ca un trasnet sa-ti creeze o bucatica de sticla neslefuita. Asa ca oamenii au trebuit sa gaseasca alte metode pentru a produce sticla si a se folosi de ea. Totul a inceput acum vreo 5-6000 de ani cand egiptenii au descoperit ca prin arderea unui vas de lut acoperit cu un amestec de nisip umed si soda ramane o folie sticloasa. Apoi s-au mai folosit si de alte adaosuri pentru a da culoare produsului (fier, cupru, mangan). Sticla nu era transparenta in acea vreme si era foarte greu de manuit din cauza temperaturii mari cu care era creata dar nu indeajuns pentru a fi transparenta. Romanii au preluat tehnica de la egipteni si au perfectionat-o prin a pune un mustiuc de lemn la un capat al tevii metalice cu care se manuia sticla, in acest fel sticlarul fiind ferit de temperatura mare.
De-a lungul timpului oamenii au construit cuptoarele care suporta temperaturi foarte mari in care se fabrica sticla.
Ca sticla sa fie transparenta nisipul trebuie sa arda la o temperatura de peste 1400 de grade Celsius ceea ce cuptoarele din ziua de astazi sunt capabile de acest lucru.

Dar ca sa ajungi sa creezi anumite forme din sticla iti trebuiesc matrite si acestea se fac la strungaria fabricii.

Mesterii sticlari aduna la capatul unei tevi metalice un glob de sticla incins,

iar pe la celalalt capat sufla in teava creeand in acest fel un balon de sticla. Toata aceasta procedura este executata cand sticla este introdusa in matrita cu forma dorita.

Apoi primeste ultimile retusuri pentru a definitiva forma dorita (vase, vaze, pahare, etc).

Dupa ce sticla a prins forma este racita pe o banda ce o poarta catre locul unde primeste ultimile retusuri iar apoi in final ajunge sa fie slefuita.
Forma lor finala si ce se poate face intr-o fabrica de sticla.




Cam tot procesul prin care se produce o cupa de sticla poate fi urmarit in filmuletul urmator.

Surse informative: wikipedia

3 Comments Fabrica de Sticla

  1. Cristina Theodora Groza 01/01/2015 at 4:27 pm

    Buna,ma intereseaza unde se gaseste acest atelier,caut fabrica de sticla pentru colaborare….Multumesc

    Reply
    1. admin 02/06/2015 at 10:16 am

      Bună, Cristina, din păcate articolul este scris din 2008, iar fabrica se afla pe centura Ploieștiului. Nu cunosc dacă fabrica mai există sau nu și nici ce nume avea.

      Reply
    2. Anonymous 02/06/2015 at 12:20 pm

      Există un atelier in Selimbar, județul Sibiu

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.