Interstellar este cel mai bun film SF

Se spune că cel mai bun film SF al tuturor timpurilor este 2001: Odiseea Spațială de Kubrick. Well, nu mai e. Asta pentru că a apărut Interstellar. E atât de bun că timp de 3 ore n-o să te miști de pe scaun, o să-ți amorțească mâna pe nachos-ul pe care nici n-ai apucat să-l bagi în sos, iar la final o să-ți rămână și cola în pahar! 

Am un ritual. Când vreau să văd un film bun și rulează și la IMAX, atunci mă duc sigur și singur acolo. La primul spectacol, pe la 12.30. Asta pentru că experiența IMAX nu se compară cu nici un alt cinematograf; pentru că restul de săli de la Cinema City sunt de rahat (am mai spus asta); pentru că un bilet normal e 24 de lei, iar la IMAX e 26 de lei și pentru că de multe ori mi s-a întâmplat să fiu singur în sală. Proiecție doar pentru mine. Și pentru că nu se compară 🙂
Așa că ieri m-am dus cumințel să văd Interstellar. Mă ”dezamăgesc” filmele 2D dar m-a asigurat cineva că lui Nolan nu-i plac cele 3D. Cu toate astea, e singurul film care n-a avut nevoie de formatul 3D. Totuși, sunt scene filmate special pe peliculă IMAX de 70mm (un fel de HD de 8K) pentru o claritate cât mai bună, fapt confirmat de regizor chiar înainte de proiecția filmului.
Sunt un mare fan al genului SF. De fapt acolo unde acțiunea se întâmplă de cele mai multe ori în spații închise iar emoțiile și reacțiile oamenilor sunt testate de factori externi, nemaiîntâlniți. Am văzut Sunshine, The Abyss, Oblivion sau Prometheus. Mi-a rămas în suflet seria Alien, în special Resurrection, iar filmul SF preferat rămâne Event Horizon al lui Paul Anderson. A fost printre primele DVD-uri originale pe care mi le-am cumpărat din ”banii de alocație” :))
Anul ăsta am început cu Gravity, care pentru pasionați a fost cea mai bună experiență IMAX 3D de la Avatar încoace. Ajunsesem să cred că Gravity devine cel mai bun film SF, dar nu cred că experiența ar fi la fel de puternică dacă l-aș vedea vreodată pe laptop. Ceea ce n-o să se întâmple ever. Gravity e foarte bun, dar contează să-l vezi tot timpul în condiții optime.
Tot anul ăsta m-am uitat și la Odiseea Spațială. Chiar dacă știam că un film făcut în 68 n-o să mă miște în 2014, am zis că trebuie să-l văd pentru cultura mea generală. Dar filmul este foarte bun. Incredibil de bun! Dacă încerci să te gândești că e 1968 și ștergi orice film SF pe care l-ai văzut în viața ta, atunci vei înțelege de ce Odiseea e o capodoperă. Prima oară am crezut că a fost filmat undeva prin anii 80, dar nu. E chiar din 68! Kubrick a fost un maestru!
Dar să ne întoarcem la Nolan și Interstellar-ul lui. Nu pot spune că m-a marcat pe viață seria Batman și nici Inception nu mi-a rămas în minte cu ceva. Voi mai știți ce s-a întâmplat în Inception? Nici eu. Dar Intestellar e un film care te poartă atât de departe încât merită să uiți de tine timp de 3 ore. La un moment dat chiar mă gândeam că au trecut mai mult de 2 ore și să vezi că o să se termine brusc. Mi-era frică de faptul că filmul o să se termine! E ok, se termină bine, adică vei pleca liniștit din sală. Nu vreau să vă spun ce se întâmplă în film, nici n-am cum. Aș strica toată povestea. Nici nu trebuie să căutați vreun rezumat, căci distruge tot farmecul. Și nu vă gândiți la el ca la un film cu nave spațiale, alieni, împușcături cu lasere și mai știu eu ce. Nu, aici se dezbat niște idei la care probabil nu te-ai mai gândit niciodată și brusc totul devine mai frumos. Nu sunt timpi morți și degeaba spun unii că unele scene emoționale sunt prea lungi. Din punctul meu de vedere e perfect. Niciodată un film nu m-a lăsat să-mi mănânc nachos-ul liniștit.
Și la toată acțiunea asta mai vine și muzica lui Hans Zimmer. Funny fact e că Nolan i-a cerut lui Zimmer să compună muzica pentru acest film fără să-i spună despre ce e vorba în scenariu. De fapt, i-a dat doar o coală de hârtie pe care a scris că e vorba despre un tată care trebuie să plece undeva departe și are un moment dificil în a-i explica asta fiicei lui, care nu acceptă acest lucru. Ah, și un singur dialog când tatăl îi spune ”O să mă întorc”, iar fiica îl întreabă ”Când”, întrebare care rămâne fără răspuns. Habar n-avea că e un film SF. Ce-a ieșit? O coloană sonoră cu un impact puternic, compusă perfect pentru genul ăsta de film. O combinație aparte, nouă, cu introducerea orgii clasice ca instrument principal, iar efectul col legno (atunci când lovești corzile unui instrument cu partea de lemn a arcușului) te ține în priză în momentele cheie de nici nu-ți mai vine să respiri. Sunt și momente de respiro atunci când realizezi că parcă nu există o combinație mai bună decât imagini filmate în spațiu acompaniate de un solo de pian. 
Am scris destul și nimic despre film în sine. Dar vă asigur că e foarte bun și trebuie să-l vedeți! Și dacă n-aveți cu cine, îmi dați un semn că eu vreau să-l mai văd odată! 🙂

Sursă foto: Forbes

5 Comments Interstellar este cel mai bun film SF

 1. Anonymous 19/11/2014 at 11:58 am

  Ce porcarie de recenzie. Sau ce o fi chestia asta. Abyss, Sunshine, Event Horizon. Wtf. Un pasionat sf cu o lista de filme de rahat. Astea din pct de vedere al unui adevarat fan sf, nici nu le-ar trece in vreo lista. ".. ce s-a întâmplat în Inception? Nici eu" Wtf. Man mai bine te-ai dedica filmelor romantice. Sincer. Esti varza. Nu vreau sa-ti zic nimic despre Intrerstellar, nu e chiar genul sf. E un fel de ciorba. Dar iti dau o lista de filme sf. Blade Runner, Videodrom, sunt o gramada. Existenz. Cauta dupa autori Philip K Dick sau regizori mai creativi cum e Cronenberg. Omg. Dau lectii la copii.

  Reply
 2. Anonymous 20/02/2015 at 12:47 am

  baieteii astia care au comentat sunt genul de retardati care nu au cum sa intelega un film de genu Interstellar, la ei sf inseamna doar actiune nu ideile din film,deci idea din interstellar nu ai cum sa o intelegi daca nu ai un minimum de cunostinte de matematica si fizica
  asta de fapt este problema ca interstellar se adreseaza doar publicului cu un iq ridicat,pt mine cel putin e cel mai ingenios film facut vreodata,te provoaca sa gandesti in mai multe dimensiuni,adica metaforic vorbind,si sincer e singurul film ce iti lasa un sentiment ciudat dar si frumos in acelasi timp

  Reply
 3. eu 07/01/2016 at 12:14 pm

  Nu exista un FILM MAI PROST ca asta.NU VA PIERDETI TIMPUL CU EL. Am o colectie de filme bune adunate in timp de 8 ani.Vad filme de mai bine de 50 de ani dar ASTA ESTE O MARE PORCARIE AMERICANA. Fuck si ei filme proaste, credeti-ma ! Asta e unul dintre ele in mod sigur.

  Reply
  1. Alex Damian 09/01/2016 at 9:59 pm

   OK 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.