Nu vă transformați din nou în maimuțe!

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Mic exercițiu de mentalitate românească.

Să zicem că te duci la supermarket să cumperi o conservă de pește. Și ți-au spus ție vecinii, familia și prietenii că trebuie să cumperi un anumit produs, că ăla e cel mai bun. Ai ajuns la raft, ai luat produsul fără să-l verifici și l-ai pus în coș. Când ajungi acasă, îl pui pe masă și le spui tuturor că ai luat ”din ăla”. După masă, evident, toată lumea face toxiinfecție.

A doua zi te duci iar la supermarket și cumperi același produs pentru că, nu? Ți-au spus ție vecinii, familia și prietenii că aia e cea mai bună conservă. A fost ceva în neregulă cu acea cutie, n-are cum să se mai întâmple. Evident că seara, toți membrii familiei se cacă pe ei și vomită din cauza intoxicației alimentare.

Lucrul ăsta se tot repetă, iar organismul se semi-obișnuiește cu acest tratament alimentar. Nu mai vomiți în gură de fiecare dată când îl mănânci, dar nici sănătos nu te simți. Te plângi constant că lucrurile nu merg bine, că lumea e împotriva ta, în timp ce mai iei o gură din conservele alea stricate.

După vreo câteva săptămâni (gen, vreo 25 de ani mai exact), observi că la supermarket se face o promoție la o nouă conservă de pește. E tot românească, dar copiază modelul de export. Ambalajul arată foarte bine, are toate informațiile pe el și pare mai calitativ. Dar tu n-ai încredere în el, simți că cineva vrea să te înșele, că nu-i așa? Ți-au spus ție vecinii, familia și prietenii că cea mai bună conservă e aia pe care o verși în fiecare noapte în WC prin gură. Nu există alt Dumnezeu în afară de conserva aia.

Așa că iei aceeași conservă și te duci acasă. La întoarcere, te oprești și la vecinul de jos și îi spui, ”Ia uite, mă, ce încearcă ăștia să ne vândă! O nouă conservă de pește într-un nou ambalaj, mai curat, mai colorat, cică mai sănătos. Ai dreacu de nenorociți, păi ăștia vor să ne vândă numai oase, mă! Vor să ne păcălească! Nu mai zic că e mai mică și mai scumpă și n-am cum să-mi hrănesc familia cu aia”. Și în timpul ăsta mai împart o veche conservă de pește, mai fac mișto vreo 5 minute, după care fiecare se duce să cace mizeria aia pe care o consumă de atâta timp. Între timp, supermarketul scoate produsul nou de pe rafturi și anulează promoția din cauza vânzărilor foarte mici.

Cam asta ne-am demonstrat și aseară când brusc ne-am dat seama că noi nu vrem cu adevărat o schimbare. Că un tip tânăr care are grijă de corpul lui și de organismul lui este automat incompetent. Că dacă a mai și defilat cu el, atunci sigur e ceva în neregulă. Mai ales că Dumnezeu a zis că e ruși… pardon, nu Dumnezeu a zis, că doar el ne-a făcut goi, preoții spun că este rușinos să-ți afișezi corpul (doar pentru că nu se pot abține ei din labă). Drept urmare, persoana respectivă a fost imediat călcată în picioare. Pentru că noi vrem o schimbare ca la DEX.

SCHIMBÁ,schimb,vb. I. 1.Tranz. A înlocui un lucru cu altul sau pe cineva cu altcineva (de aceeași natură).

Da, noi cică vrem o schimbare, dar musai tre să folosim aceeași conservă de pește. Nu contează că până acum nici unul din politicienii grași, cu o anumită etate și experiență n-au fost în stare să facă nimic bun (ba dimpotrivă), noi tot pe tipologia asta mergem. Ceea ce mie îmi spune că vrem cu tot dinadinsul să redevenim maimuțe și nu oameni.

Cât despre competențe, iar e de râs. Noi ne înțelegem foarte bine cât timp suntem colegi. Când unul dintre noi e propus pentru promovare, atunci ăla va fi cel mai urât om de pe planetă. De unde până unde a ajuns el în funcția aia? De unde are el competențele necesare? Sunt alții care ar fi mult mai buni în rolul ăla decât el. E clar, are spatele asigurat!

Mda, mulți au spatele asigurat, dar nu ne dăm seama nici de propriile noastre frustrări și invidii când spunem asta. Și mă refer în special la cei care au ajuns la o anumită vârstă și consideră că au întâietate la promovare. Nici nu se poate mai greșit. Nu întotdeauna experiența de ani de zile te face mai deștept, poate doar un foarte bun executant. Așa că o persoană mult mai tânără te poate depăși foarte ușor în competențe.

Și ca să închei, repet, noi nu vrem o țară civilizată pentru că nu știm ce presupune o țară civilizată. În nici un caz nu presupune să primești o grămadă de bani, fără să muncești, ca să te duci tu cu mașina și s-o parchezi unde ai chef, să faci un grătar și să decartezi mici și bere, să lași gunoaiele în urma ta, să vorbești tare, să dai muzica tare, să deranjezi pe toată lumea în jurul tău și în nici un caz nu presupune ideea de ”hai să ne înțelegem ca oamenii”.

Așa că hai s-o menținem în continuare așa cum ne place nouă. Să ne căcăm după fiecare conservă de pește stricată, chiar dacă mai mor unii câteodată, că merge și-așa. Că așa ne-au spus nouă vecinii, familia și prietenii.

 

4 Comments Nu vă transformați din nou în maimuțe!

 1. Simona 16/11/2015 at 4:31 pm

  Cea mai buna metafora! Bine, am inteles totusi ca a fost demis pentru ca este inca rezident, nu din cauza pozelor.

  Reply
  1. Alex Damian 17/11/2015 at 4:30 pm

   Da, să sperăm, deși am mai citit după aia și pare-se că tipul chiar e capabil, indiferent că e rezident. Anyway…

   Reply
 2. Th 16/11/2015 at 11:22 pm

  Aia cu diaree se tem de constipatie. De calea de mijloc nu au auzit.

  Reply
 3. Nicu 17/11/2015 at 10:44 am

  Nici eu nu am “apreciat”criteriul dupa care candidatul propus initial a fost inlocuit. Dar nu cred ca au contat doar pozele care au luat cu asalt retelele sociale, ci mai degraba zicala “sa sufli si in iaurt”. Traim vremuri delicate in care greseala care acum cateva luni trecea sub tacere, azi e condamnare la moarte. Si atunci incerci sa previi, decat sa experimentezi.

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.