The Hire is Back!

articol

Acum 15 ani pe când nici nu exista YouTube-ul mă chinuiam să fac rost de toate filmele de acțiune cu BMW. Ce, nu știai că există așa ceva? Well, keep on reading! You gonna looove this!

Mă tot duceam pe vremea aia la un prieten foarte bun care nu făcea decât să scotocească tot internetul și să scoată ce-i mai bun din el. Și la un moment dat am dat peste seria BMW Films și nu ne-a venit să credem că un producător de mașini ar fi în stare să facă așa ceva.

De fapt, cei de la BMW s-au folosit de o rețetă care nu avea cum să dea greș. Au luat fiecare model din gama lor de mașini și i-au făcut un mic film. Fiecare film avea un regizor renumit și toată povestea gravita în jurul unui singur personaj. Șoferul.

Așa s-au implicat John Frankenheimer, Ang Lee, Wong Kar Wai, Guy Ritchie, Alejandro González Iñárritu, John Woo, Joe Carnahan și Tony Scott. Pe lângă asta au jucat actori precum Madonna, Gary Oldman, Don Cheadle, Mickey Rourke, F. Murray Abraham și James Brown. Rolul șoferului a fost întotdeauna jucat de Clive Owen pe care l-am descoperit fix din aceste serii de filme (căci sunt două).

Ce e foarte mișto e că fiecare film e în stilul fiecărui regizor, ceea ce ne arată că fiecare a avut o libertate destul de mare. Toate merg pe ideea de acțiune, dar îți dai seama că filmul lui Guy Ritchie e și comedie, cel al lui Ang Lee se transformă la un moment dat într-un dans al mașinilor, Frankenheimer te ține în suspans și cu sufletul la gură, iar Iñárritu (pe care l-am descoperit tot prin intermediul acestor filme) reușește să creeze un scurt metraj cu BMW X5 care te emoționează destul de tare.

Pe bune, nu cred că vreun alt producător de mașini a reușit să facă ce-a făcut BMW cu aceste filme. Probabil că a fost un pic ahead of time, acum s-ar fi viralizat cu siguranță și probabil că de-aia BMW s-a gândit să revină cu seria The Hire.

Am fost invitat aseară la CinemaPro la încheierea Festivalului Les Films De Cannes A Bucarest pentru a viziona noul film din seria BMW și m-am bucurat ca un copil mic. A fost pentru prima oară când am văzut unul dintre aceste filme pe marele ecran și am aflat că am fost unul dintre norocoși pentru că proiecția a avut exclusivitate, pe lângă câteva alte proiecții în SUA și Canada. Daaar, vestea bună e că de azi e disponibil online (la fel ca și primele filme) și vă recomand să-l vedeți.

Apoi am mai văzut și documentarul Gimme Danger – Story of  The Stooges al lui Jim Jarmusch despre Iggy Pop și formația cu care a făcut istorie în anii 70. Foarte bine făcut documentarul. Funny, interesant, captivant, chiar n-am regretat că am stat până la final. Și văzând-ul mi-am dat seama că părinții noștri au fost cam duși cu pluta ca să mă exprim frumos! :)))

Așadar, vă pun mai jos 3 dintre filmele mele preferate din seria BMW, iar al 4-lea este cel care s-a lansat azi la nivel global. Eu zic că unele sunt mai bune decât multe alte filme de acțiune! 🙂

THE HIRE – THE AMBUSH by John Frankenheimer

THE HIRE – STAR by Guy Ritchie

THE HIRE – POWDER KEG by Alejandro González Iñárritu

THE HIRE – THE ESCAPE by Neill Blomkamp

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.