Luni seară am fost invitat de Sabina să vorbesc despre Instagram la #SocialPedia – Ediția a 5-a. Au fost multe întrebări, n-am apucat să răspund la toate pentru că-s vorbă lungă, așa că o fac într-un articol pe blog.
Sabina are o comunitate impresionantă și ori de câte ori îmi face o invitație să vorbesc la unul dintre evenimentele ei, nu ratez ocazia. Aș fi fraier dacă aș face-o. Nu doar pentru că suntem prieteni și că face genul de evenimente relaxate, unde-ți permiți o glumă, două, dar astfel de evenimente și participarea la ele, la început ca spectator, mai tâziu ca speaker, te ajută în a-ți răspunde la eterna întrebare: ”Cum îmi cresc contul de Instagram?”.
Alături de mine au mai vorbit Laura Plugaru, Online Communication Expert BCR, despre @georgepeinsta și Adrian Dan, Instagrammer & Content Creator despre Instafestival. Ambii au venit cu informații noi și utile. George va continua lista evenimentelor și anul ăsta, iar a doua ediție a Instafestival-ului va avea loc pe 21 aprilie. Să vă încărcați de pe-acum bateriile! 🙂
Revenind la întrebările puse de cei care s-au înscris la eveniment, o să răspund mai jos la fiecare dintre ele, pe scurt.
- Proiect foto vs ședinte foto lifestyle fără temă pt branduri din fashion. Ce funcționează, ce nu? Ce preferă brandurile? – Proiectele foto pot fi de durată mai lungă, ceea ce înseamnă și un buget mai mare. Iar brandurile preferă în primul rând oameni care livrează.
- Care nișă ți se pare că prinde cel mai bine pe instagram? – Lifestyle și Fashion.
- De ce fotografie? – M-am lăsat influențat foarte mult de reclamele din revistele străine, de prin anii 90.
- Care este următorul eveniment la care ne vedem? – Pfff, cine știe? Cel mai bine să mă urmărești pe instastories @alexdamian.ro.
- Ce recomandări aveți pentru content creatorii novici? – Să se inspire de la cei pe care-i admiră și îi urmăresc.
- Ce trebuie să oferi în schimb oamenilor care te-au ajutat în trecut pe parte de content creating? – Ajutorul. Ori de câte ori au nevoie sau de câte ori poți să-l oferi tu. Ideea de comunitate și susținere în echipă funcționează întotdeauna.
- Îți mai aduci aminte prima fotografie și dacă ai realizat-o cu un mirrorless sau foto digital? – Prima fotografie am făcut-o pe un SLR full manual Nikon FM3 și a ieșit toată neagră pentru că n-am expus corect. 🙂
- What keeps you going and motivated? – Fear of starting over and over again.
- Sfaturi în editarea pozelor – Combină propria viziune cu ce stil de editare prinde în comunitatea instagrammerilor.
- Ce șanse am să fac fotografie cu telefonul? – Nule, dacă nu găsești aplicația foto. 🙂 Nu, serios, șansele nu țin de camera cu care faci poze, ci de cât de mult îți dorești asta.
- Ce cursuri sunt necesare pentru a fi potrivit pentru meseria practicată de dvs? – Trebuie să recunosc că am învățat de la prieteni, din cărțile citite, tutorialele de pe YouTube și multă experiență acumulată.
- Ce mai scurt sfat ever pe care poți să îl dai despre content este…. să-l creezi! 🙂
- Ce faci atunci când vezi că ideea ta a fost pusă în practică de altcineva? – Sincer să fiu, nu am pățit până acum, sau cel puțin nu știu. Dar cumva trebuie să treci peste, căci furtul intelectual nu se va rezolva prea curând.
- Care e obiectivul tău când editezi o fotografie și pe ce te axezi cel mai mult? Încerc să distorsionez realitatea într-un mod plăcut, să ofer mai mult decât este în jurul nostru și să-i fac pe oameni să vadă cum văd eu.
- Secretul pozelor în oglindă – Păi, dintr-o parte ca să nu se vadă camera. 🙂
- Cu ce se diferențiază Alex Damian de ceilalți fotografi? – Nu mi-am ales nici până acum un gen anume de fotografie, iar asta mă ajută să găsesc joburi cât mai diverse.
- Bună, Alex! După părerea ta, care este cea mai bună platformă de social media în care ar trebuie să ne focusăm, să creăm content cât mai valoros pentru a ne crește vânzările în cazul unui business proaspăt deschis? – Aici depinde enorm de mult de tipul de business, căci pentru unii LinkedIn e cel mai bun. Părerea mea e că un business ar trebui să aibă prezență pe toate platformele, cu focus pe cea care-ți oferă cea mai bună vizibilitate asupra business-ului tău. Deși, de o pagină de Facebook are nevoie toată lumea. 🙂
- Când te-ai apucat de blog, ți-a fost teamă de competiție? – Întotdeauna, iar cu ea vine și invidia. Dar treci peste în momentul în care dai de oameni care-ți apreciază munca.
- Ai urmat cursuri de specializare în fotografie sau ai fost autodidact? – În mare parte, autodidact.
- Ce ai studiat și în ce domeniu ai profesat până la fotografie? – Pedagogie muzicală și Dirijat Coral. Am cântat în diverse formații corale și am lucrat pe poziții de middle management în câteva companii multinaționale.
- Cum îți faci un selfie foarte bun? – Niciodată nu întreba un băiat asta. Fetele știu cel mai bine! 🙂
- Ce înseamnă content de calitate? – E genul de conținut care se evidențiază prin profesionalismul și dedicarea cu care a fost creat.
- De unde îți iei inspirația pentru conținul pe care îl creezi? – Instagram, filme, reclame, prieteni și fotografiind în fiecare zi.
- Care e cea mai mare provocare întâlnită în meseria de content creator? Să rămâi constant relevant și să te adaptezi schimbărilor platformelor sociale și tehnologiei.
- Este începutul cel mai challenging moment al carierei? Ți-ai stabilit drumul de la început? Poți să fi complet sincer și fericit în business-ul tău? Începutul e doar un șut în fund, restul e un challenge constant. Sinceritatea e o alegere care nu afectează în mod negativ un business, iar fericirea o găsești de multe ori uitându-te înapoi și văzând ce ai creat în urma ta.
- De ce ai renunțat la pseudonimul de Psihotrop? – Oamenii știau de instagrammerul Psihotrop, dar nu-l asociau cu numele și persoana mea și totul a coincis când raperul Psihotrop m-a rugat să-i dau nickname-ul și am văzut în asta o oportunitate și o ocazie specială să-mi schimb și să-mi promovez mai bine numele meu.
De asemenea, dacă mai aveți și alte întrebări, go ahead and shoot! Ori aici în comentarii, ori pe DM în Instagram. Și nu uitați, mă puteți găsi pe insta cu @alexdamian.ro.