Jurassic World #devazut

 

Nu e deloc atât de prost pe cât m-așteptam. Eram convins că o să fie un dezastru, dar sunt fericit să spun că până la urmă copilăria mea nu a avut mult de suferit. Jurassic World e chiar ok și merită văzut. Asta și alte câteva filme pe care le-am văzut în ultima vreme.

Fac parte din generația care a crescut cu Jurassic Park, Terminator (pe care îl aștept cu nerăbdare), Star Wars, etc. Așa că pentru mine revenirea la franciza Jurassic nu putea decât să fie un semn bun.
Dar cum numele lui Spielberg nu apare decât ascuns prin lista de producători, m-am așteptat ca filmul să fie un eșec total. Am rămas surprins să văd că totuși, nu. Filmul e bun, e foarte ok, dacă stau să compar cu alte revival-uri care n-au avut nici un efect (acum mă gândesc la Robocop, Total Recall, etc). Unele filme ajung să fie de referință în cinematografie și dacă vrei să le dezgropi trebuie să te asiguri că faci o treabă bună, altfel riști să ucizi tot ce-a construit cel de dinaintea ta.
Jurassic Park a fost o undă de șoc la vremea lui (adică prin 93), mai ales că grafica 3D începea să-și facă loc din ce în ce mai mult pe lângă Animatronix (păpuși robotizate controlate prin telecomandă). Well, aceeași companie care s-a ocupat de primele 3 filme a venit în Jurassic World cu aceeași rețetă, un mix între grafică 3D și dinozauri controlați din telecomandă 🙂
Filmul e o copie a stilului lui Spielberg, ai parte de multă acțiune, de efecte speciale, de tot ce ne-a obișnuit Jurassic până acum. S-au păstrat chiar și partenerii din vechile filme, Mercedes revenind iar cu arsenalul său pe platou, iar Jeep-urile Wrangler revin din prima parte. Ba chiar melancolia legată de primul film va putea fi văzută și aici. Indiferent câte filme se vor face, acțiunea întotdeauna se va întoarce la prima locație unde s-a filmat Jurassic Park, probabil un tribut adus genului. Unde mai pui că se menține ideea că Hammond încă este în viață, deși actorul care a interpretat rolul personajului care a creat Jurassic Park, Richard Attenborough, a murit anul trecut.
Ce-i lipsește filmului?
Deși tema originală se aude vag prin film, muzica nu mai e la fel de spectaculoasă și n-o să rămână în mintea nimănui. Apoi actorii care nu vor face o diferență atât de mare și nu vor ieși în evidență așa cum au făcut-o Sam Neil, Laura Dern și Jeff Goldblum. Mai lipsește umorul specific lui Spielberg. De fapt, umorul cam lipsește de tot din film sau nu l-am remarcat eu. Apoi, impactul când vezi pentru prima oară dinozaurii nu se compară cu efectul pe care l-a avut în 93 (bine, nici eu nu mai am 12 ani). În rest, cresc semnificativ momentele trase de păr și penibile, deși nu sunt duse la extrem. Se putea și mai rău. Dar aceste momente evident că n-au scăpat de un troll fin din partea mai multor angajați din diverse Grădini Zoologice din lume, având în vedere că în film se dezbate ideea că poți dresa niște velociraptori :)))) Merită să vedeți totul aici.
Toate ca toate, filmul merită văzut chiar și de cei care n-au văzut primele filme sau pentru fanii înrăiți ca mine. Sau dacă vrei să stai în casă mai poți să cauți:
Chef – e opusul lui Master Chef și e despre dragostea față de mâncare. O comedie tare faină, bine construită, care se potrivește gusturilor antreprenorilor. Much social media involved.
Cuban Fury – o comedie tâmpită british style despre un tip mai grăsun care se-apucă de dans ca să cucerească o tipă. E chiar fun filmul, merită!
Edge of Tomorrow – pentru că e un SF bazat pe o idee foarte mișto, e bine făcut și pentru că Emily Blunt arată într-un mare fel!
Felony – ca să ne liniștim că nu doar la noi se întâmplă abuzuri și unii ies basma curată doar pentru au o anumită funcție.
Sursă foto: hdwallpapersn

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.