Ce să faci în caz de cutremur

IMG_20130523_122657

Tu ce faci în cazul în care supraviețuiești unui dezastru? Ți-ai pus vreodată întrebarea asta? Dacă nu, ar trebui. Pentru că de curând mi s-a pus întrebarea asta și mi s-a oferit și cel mai bun răspuns. E un lucru pe care-l poți face de acum și e una dintre cele mai bune idei pe care le-am auzit.

La școală m-au învățat că în caz de cutremur tre să mă pun sub tocul ușii. Acum cică ar fi cea mai proastă idee. La fel cu cea de a alerga pe scări. Instrucțiunile în cazul unor dezastre naturale s-au tot schimbat de-a lungul vremii și asta din cauza faptului că oamenii au putut observa mult mai bine (datorită tehnologiei) ce se întâmplă în momentele alea. Dacă te angajezi, cu siguranță vei face protecția muncii și vei afla toate aceste lucruri. Dacă ești freelancer, atunci poți căuta pe internet.

De curând am asistat la job la un curs de protecția muncii. Mi s-a spus că o să-mi placă. Zic, ce naiba să-mi placă pentru că toate cursurile astea sunt boring și nimeni nu le acordă atenție. Dar m-am înșelat. Pe tipul care a ținut acest curs îl cheamă Daniel, iar Daniel are un simț al umorului extrem de bine dezvoltat. Prin glumele pe care le făcea (câteodată macabre, deci pe gustul meu) reușea să le mențină tuturor atenția la maxim și dintr-o dată să li se pară interesante toate informațiile din banalul curs ”Protecția Muncii”. Dar pe lângă asta, a venit și cu o idee pe care n-am mai auzit-o la nimeni. Și care e bună de pus în practică.

Ok, să zicem că nu te-ai pus sub pragul ușii și te-ai băgat sub birou. Să zicem că ai scăpat și de nebunia de pe scări, căci lifturile nu sunt o idee bună. Să zicem că ești afară și că ai scăpat cu viață. Bun, ce faci acum? Poate că niciodată nu ne gândim că în momentul ăla suntem rupți total de orice și oricine. Poate vor mai fi oameni lângă noi sau nu. Dar sub nici o formă să nu ne imaginăm că vom avea semnal la telefon sau acces la internet. Toate aceste servicii nu vor fi disponibile pe moment, mai mult ca sigur. Așa că primul lucru pe care vrei să-l faci e să afli dacă familia, rudele și prietenii tăi sunt ok, dar nu știi cum. Păi de fapt e foarte simplu. În momentul ăsta ar trebui să stabilești de comun acord cu toți cunoscuții tăi un loc de întâlnire. În caz că ceva se va întâmpla, să știi că toți se vor îndrepta către același loc. Fără telefoane, fără internet, fără tehnologie, pur și simplu te îndrepți spre un anumit loc din oraș pe care l-ai setat dinainte.

Nu m-am gândit niciodată la chestia asta și cred că e un lucru pe care toți ar trebui să-l facem de-acum înainte. Gen, să știm de-acum că ne vedem la crucea de la Universitate. 🙂

IMG_20140603_160942

2 Comments Ce să faci în caz de cutremur

  1. Iuliana 02/10/2015 at 4:01 pm

    Sincer, nici eu nu m-as fi gandit la ideea asta. De fapt, nu e ceva de gandit, doar ca nu m-am concentrat prea mult pe consecinte, ci doar sa fiu sigura ca supravietuiesc unui astfel de eveniment. Oricum e bine de stiut. PS: Sper sa dau si eu de domnul Daniel in cazul in care voi face candva vreun curs pentru protectia muncii.

    Reply
  2. Gabriela 09/11/2015 at 7:48 pm

    Asta e un lucru pe care trebuie sa-l faci dupa cutremur sau un dezastru similar pentru a te asigura ca cei cunoscuti sunt bine. Sfaturile date de pompieri pe care le primesc si copiii in scoala, cele de a te pune sub tocul usii, sub birou sau ceva, par destul de utile si pe moment nu stiu daca ai putea dispune de ceva mai rapid si mai sigur de atat. De cei apropiati poti afla foarte usor, dar mijloacele de prevenire trebuie sa primeze in aceste situatii.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.