De ce piratez?

IMG_20130224_141730

Am citit atâtea articole care promovează anti-pirateria că mi-e deja lehamite când mai văd câte unul nou. Sunt unii care susțin sus și tare că nu mai ai nici un motiv pentru care să piratezi, deși ei trăiesc într-o lume paralelă cu realitatea și habar n-au ce vorbesc. Adică înțeleg că vor să dea un exemplu bun, dar principalul motiv pentru care se piratează nu mai este rea-voința, ci normalitatea. Căci industria este cea anormală și refuză să se adapteze la nevoile oamenilor.

Am piratat tot când eram mic, la naiba, cine avea bani să dea pe Windows? Dar acum îmi permit să-mi cumpăr un laptop cu tot cu Windows. Și majoritatea își permite lucrul ăsta. Bine, ne referim la orașele mari, la oamenii care au putere de cumpărare și procentul ăsta e în continuare foarte mic comparativ cu populația rurală și cu posibilitățile ei financiare. Și dacă am vrea să fim corecți pur sânge ar însemna să menținem populația la un nivel de incultură și mai mare, pentru că să fim serioși, pirateria ne-a ajutat pe foarte mulți să ne dezvoltăm și să ajungem unde am ajuns astăzi. Poate nu v-ați gândit, dar nivelul limbii engleze din această țară se datorează în mare parte pirateriei și accesului facil pe care l-am avut până acum.

Dar mă refer la cei care își permit un abonament la internet, au un laptop acasă, poate chiar și un LCD HD și care totuși piratează filme, seriale și muzică. Și atunci se apucă unii și încep să se bată cu pumnii în piept și să spună, Domne, acum ai Netflix, ai HBO GO, ai Zonga și care-o mai fi celălalt, chiar nu mai ai nici un motiv să piratezi. Ce, n-or fi chiar toate serialele la zi, dar o să mori dacă aștepți câteva luni până le bagă? Da mă, boule! N-așteaptă nimeni! Pentru că nu există nici un motiv plauzibil pentru care ar trebui să plătești un serviciu mai scump și să nu beneficiezi de aceleași lucruri de care beneficiază unii care stau pe alt continent și plătesc mai puțin.

Am încă abonament la Netflix (probabil printre puținii) dar piratez seriale și filme în același timp. Trăiesc în mileniul în care mă pot conversa pe Twitter cu astronauții din spațiu, pot transmite live de pe telefon oriunde în lume, unde există o conexiune la internet, dar tre să aștept luni de zile sau chiar ani până când ajunge și în țara mea serialul meu preferat? Really??? Da ce-am frate? Râie?

De fapt, industria este cea care nu înțelege că pirateria există tocmai din cauza ei. Filmele și serialele se piratează tocmai din cauza faptului că nu sunt disponibile global în momentul lansării. Păi ce credeți că dacă am Netflix or să bage ultimul sezon din House of Cards? Evident că nu, așa cum n-au făcut nici cu Suits, pentru că e prea nou. Așa că o să-l piratez, evident. Și cât de curând o să-mi opresc și abonamentul la Netflix când am terminat de revăzut ceea ce oricum am văzut acum câțiva ani. Asta înseamnă că nu vreau să plătesc ca să văd House of Cards? Nu, nicidecum! Doar că vreau să-l văd atunci când e lansat, când toată lumea vorbește despre el și e proaspăt scos din cuptor. Nu să văd păreri pe net și eu să încerc să le ignor. Ba chiar dacă aș avea un Home Cinema acasă aș prefera să plătesc pentru un film și să-l văd în ziua în care are lansarea și în cinema, chiar dacă asta ar însemna să plătesc o taxă pentru cinematografe. Poate vreau să-l văd la mine acasă cu prietenii și n-am chef să mă duc special la cinema. Pentru că din punct de vedere tehnologic am atâtea opțiuni. Birocratic însă, totul e de căcat. Și te întrebi de ce am ajuns în situația asta?

Din cauza industriei, evident. Plătești un serviciu, dar accesul este restricționat către multe lucruri. Ah, ești din Europa? Ne pare rău, tre să plătești mai mult și momentan serialul pe care vrei să-l vezi nu e disponibil în țara ta! Pe dracu că nu e, Pirate Bay spune că e! Și jur că aș prefera să plătesc abonament la Pirate Bay decât la Netflix!

Dar ca să înțelegem mai bine cu toții ce se întâmplă cu adevărat, urmăriți experimentul din clipul de mai jos. Poate ideea de geoblocking or s-o înțeleagă mai mulți acum. În special cei care lucrează în industrie. Sper!

6 Comments De ce piratez?

  1. Alex Damian 08/04/2016 at 11:44 am

   Wow! Cool! 🙂

   Reply
 1. Nicky 06/04/2016 at 3:25 pm

  Da, corect sesizate aspectele pirateriei!

  Reply
  1. Alex Damian 07/04/2016 at 11:19 pm

   Mulțam fain!

   Reply
 2. Alex Manoiu 23/04/2016 at 4:33 pm

  Industria ar trebui sa se uite la siteurile de torente decat sa isi fca platforme video in care pun restrictii geografice si pret.
  Mai bine ar face un parteneriat cu siteurile pirat si sa pune preturi de 1 dolar/euro/alta moneda pentru fiecare torrent si asa ar castiga mai multi bani, poate mai multi bani decat vanzarile catre televiziuni si cinematografe

  Reply
  1. Alex Damian 24/04/2016 at 12:21 pm

   Well, din păcate știu doar să spele creiere și să-i facă pe restul să creadă că serviciul de torente e un lucru rău din start, când de fapt este cea mai fiabilă soluție de sharing de content video și audio.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.