Cum să faci poze 360

Photo 20-06-16 11 42 01

Mai multă lume m-a întrebat cum fac pozele 360 și le urc pe Facebook. De fapt, mai mult utilizatorii de aifoane, căci pe unele device-uri Android, chestia asta e veche de vreo câțiva ani. Așa că pe repede înainte, urmații pașii ăștia:

  • Downloadați aplicația Google Street View (din App Store sau Google Play)
  • După ce ați instalat aplicația și intrați ”pe ea”, dați click pe butonul portocaliu cu semnul + din colțul dreapta jos

Photo 20-06-16 11 42 17

  • Apoi selectați pe Camera, cel mai de jos buton.

Photo 20-06-16 11 42 21

  • Eh, de-aici e foarte intuitiv. Trebuie doar să îndreptați camera foto către punctul portocaliu și să-l încadrați în cercul alb. Va trebui să faceți asta peste tot în jurul vostru până când în partea de jos a ecranului o să vă apară un checkmark verde. Dacă e încă portocaliu înseamnă că pe undeva nu ați făcut o poză.

Photo 20-06-16 11 42 57

  • După aia va trebui să așteptați un pic până când aplicația va lipi toate fotografiile (e o linie subțire – tot portocalie – care arată progresul) și apoi apăsați pe Publish. Atenție, aplicația e setată să folosească doar Wi-Fi-ul pentru upload. Puteți merge la setări și să schimbați acest lucru pentru a putea publica imaginea, dacă n-aveți un hotspot prin preajmă și aveți căcălău de Giga pe cartelă la Vodafone! 🙂

Photo 20-06-16 11 43 53

  • Toate panoramele 360 pe care le faceți în cadrul aplicației Google Street View vor fi salvate în Profile după Publish. Acum să ne pregătim să-i dăm share și pe Facebook, că de fapt asta ne interesează. Nimic mai simplu, dați click pe o panoramă și apoi apăsați pe iconița din dreapta jos cu săgeata care iese dintr-un pătrat (gen, upload).

Photo 20-06-16 11 43 58

  • După aia alegi să salvezi imaginea în telefon. Dacă vreți să dați share direct pe Facebook, n-o să meargă. El va share-ui de fapt  postarea din Google Maps pe care ai publicat-o. Așa că salvați imaginea în telefon (Save Image).

Photo 20-06-16 11 44 04

  • Eh, după ce-ai salvat imaginea, intri în aplicația de Facebook și apeși pe Status ca și când ai vrea să postezi un motivațional sau vreo poză cu pisici. Iar de-acolo, apeși pe Photo/Video pentru a încărca imaginea 360.

Photo 20-06-16 11 44 24

  • Eh, o să vedeți că în galeria foto apare această panoramă pe care ați salvat-o mai devreme. Când o selectați o dată, o să vă apară o sferă transparentă în colțul dreapta jos. Dacă nu vă apare acea iconiță înseamnă că ceva pute și nu e ok și o să vă încarce o panoramă obișnuită. Nu pot decât să vă spun să repetați toți pașii de mai sus. :)))

Photo 20-06-16 11 44 45

  • Nu vă speriați că înainte s-o postați, imaginea o să arate ca o simplă panoramă. După ce apăsați pe Post, ea se va încărca în formatul 360 suportat acum și de Facebook. Poți să pui orice text adițional vrei în status, să dai check-in, tot ce făceai și la o poză normală.

Photo 20-06-16 11 45 06

Și gata! Ai reușit să faci primu tău upload 360! 🙂

Acum, câteva sfaturi de cum să folosiți aplicația încât să vă iasă ceva ca lumea. Ideea e că Google Street View face mai multe poze și te va pune să te învârți pe loc încât să surprindă tot cadrul. Apoi se va ocupa el să le unească și să uniformizeze expunerea. Adică la un moment dat vei face poze cu soarele în spate și când te întorci, îți vor ieși poze întunecate din cauză că vei poza soarele direct. E ok, aplicația o să remedieze problema asta automat, nu-ți face probleme.

Ideea e că trebuie să stai cât se poate de nemișcat și să te rotești pe loc. Ține aparatul paralel cu pieptul tău și nu încerca să modifici unghiul sau poziția telefonului când faci toată seria asta. Și nu, nu-ți va poza picioarele. S-au gândit și la asta.

Apoi, încearcă să surprinzi scene destul de statice. Dacă se mișcă foarte multe lucruri în jurul tău, atunci va fi destul de greu ca aplicația să lipească pozele ok și să iasă o poză 360 decentă. Uite, la malul mării nu prea mi-a ieșit. Constant alte valuri, altă mișcare, mi-a scos ceva oribil. Mai trebuie să testez. La fel se întâmplă cu cadrele extrem de încărcate cum a fost panorama pe care am făcut-o în Ateneu și care n-a ieșit perfectă. O poți vedea aici.

Cu toate astea, e o modalitate fun de a le oferi celor din lista ta de Facebook un feeling apropo de locurile pe care le vizitezi. Câteodată ajută mult să-ți dai seama de un loc dintr-o panoramă 360, decât dintr-o poză normală în care surprinzi doar ce-ți place ție. Și cred că acest tip de panorame vor fi folosite foarte mult în zona de turism și travel blogging. Sper! 🙂

Iar chestia cu pozele 360 e veche pe anumite device-uri Android. Am testat-o acum ceva ani pe camera nativă dintr-un Nexus și apoi îmi instalasem aplicația Street View pe Samsung, căci Samsung nu știa la vremea respectivă să facă poze 360. Nu prea am folosit-o căci le shareuiam doar în aplicație. Din păcate, Google scoate niște produse demențiale, dar nu știe să le marketeze ca Facebook-ul, iar Facebook-ul nu se mai obosește să creeze aplicații noi, ci într-un final ajunge să le acapareze pe celelalte.

Un articol asemănător a fost scris și de Cristian Florea, dar la cât m-au chinuit niște prieteni zilelea astea să le explic (gen, niște ore întregi), am zis să-l scriu și eu. 🙂

10 Comments Cum să faci poze 360

  1. Francisc 01/07/2016 at 2:44 am

    Nu-mi iese. Am facut pozele si cand i-am dat publish mi-a publicat panorama, nu 360-ul.

    Reply
    1. Alex Damian 01/07/2016 at 7:43 am

      Dacă nu-ți apare iconița aia rotundă în colțul dreapta jos înainte să publici poza înseamnă că ceva nu e în regulă. Keep trying, altceva nu știu ce să zic. 🙁

      Reply
      1. Theo 15/07/2016 at 5:30 pm

        Nici mie nu imi apare iconita in coltul dreapta jos la nicio poza 360 facuta cu Street View, dar imi schimb imi apare la orice panorama fac. Vreo idee ce ar putea cauza asta? Mentionez ca am iphone 6s poate asta ajuta la ceva. Mersi

        Reply
        1. Alex Damian 16/07/2016 at 10:33 am

          Sincer, nu-mi pot da seama dacă nu sunt acolo să văd ce și cum. Am mai auzit chestia asta la vreo două persoane, dar n-am găsit încă vreun răspuns. Dacă aflu ceva, revin cu un reply. Sorry! 🙁

          Reply
  2. Marchis 07/04/2017 at 2:49 pm

    Indrept camera catre punctul portocaliu si ma invart si ma invart, dar apare o problema.
    Dupa ce ma invart circa 270 grade ma intalnesc cu prima inregistrare !!!!!. Oare ce sa fie??
    Deci daca ma intorc inapoi si iar urmaresc punctul portocaliu, reusesc sa fac o panorama 270 grade nu 360.

    Reply
    1. Alex Damian 10/04/2017 at 10:03 pm

      Sus, jos, te-ai uitat cu telefonul? Că punctele nu sunt doar pe mijloc, sunt peste tot în jurul tău.

      Reply
  3. Mario 30/09/2017 at 10:02 am

    Samsung A3 nu admite fotografia 360º

    Reply
    1. Alex Damian 02/10/2017 at 11:53 am

      Nici un telefon nu poate face practic poze 360, dar cu ajutorul softurilor se poate cu orice telefon. Ai încercat să descarci aplicația de care spun în articol? Ce se întâmplă? Apoi, am văzut că și Facebook a introdus opțiunea de poze 360 care apare în momentul în care apeși pe Status ca să faci un status update. E posibil să nu fi apărut la toate variantele de Facebook încă, dar va fi disponibilă tuturor cu siguranță.

      Reply
  4. Mircea 09/01/2019 at 9:51 am

    Merci!a iesit poza 360!intrebarea e daca se poate trimite si pe WhatsApp?si daca da,cum?

    Reply
    1. Alex Damian 10/01/2019 at 4:00 pm

      Din câte știu, dacă vrei să trimiți pe WhatsApp, tre s-o trimiți ca și document, nu direct ca poză, ca să nu se piardă nici o informație. Apoi ține de ce aplicații are cel care primește, dacă are și el instalat Google Street View, sau direct în Facebook.

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.