Care e cea mai bună cameră de vlogging?

De ceva timp caut cea mai bună cameră pentru vlogging. Am citit zeci de review-uri pe net, m-am uitat la nu știu câte video-uri pe YouTube și în final m-am dus până la F64 să le văd cu ochii mei! Și am făcut și un vlog pe tema asta!

Când m-am apucat să fac vlogurile de fotografie eram super entuziasmat. Eu care niciodată nu-mi făcusem un selfie, acum mă plimbam și mă filmam singur cu ditamai DSLR-ul. Ariel m-a motivat, Casey mi-a fost inspirația.

Doar că mi-am dat seama că a filma cu un DSLR nu e tocmai cea mai bună soluție. Adică da, ai cea mai bună calitate, dar e greu să cari după tine aparatul ăla non stop. Plus că nu-l prea poți ține agățat de gât, mai degrabă te plimbi cu el în mână tot timpul, iar asta e foarte incomod ca să nu zic de greutate.

Și am postat foarte rar tocmai din cauza faptului că mi-era efectiv silă să car tot timpul după mine DSLR-ul. Într-o seară vorbeam cu Costin și Alex despre faptul că ne stresăm prea mult căutând cu ce să filmăm, în loc să ne gândim mai mult la conținut. Zis și făcut, de la începutul anului m-am apucat să trag cu smartphone-ul. Ca să-mi fie lejer. M-am dus la F64, mi-am luat un stick de memorie pentru telefon și am trecut la treabă.

N-a durat mult și m-am lăsat iar. Chiar dacă toți creatorii de conținut video sau foto vor să te motiveze că nu contează cu ce tragi atât timp cât tragi ceva, pe mine nu m-a mulțumit calitatea. Pur și simplu, vreau să mă uit de plăcere la ce conținut creez, fie el video sau foto.

Așa că am zis că e timpul să ies la vânătoare pentru cea mai bună cameră de vlogging și înainte de asta, mi-am făcut o listă cu ce caut eu în genul ăsta de cameră:

  • să fie ieftină (nu vreau să investesc o căruță de bani într-o nouă cameră)
  • să fie compactă (vreau o cameră mică, ușoară, pe care s-o pot băga cu ușurință în buzunar)
  • să aibă ecran rabatabil (DSLR-ul pe care îl am nu are ecran rabatabil și de multe ori nu știu ce trag)
  • să tragă minim FullHD la 60fps (la 60fps poți face un slow motion decent)
  • să aibă o lentilă de f1.8 (că tragi și seara sau la interior și nu vrei să cumperi o lumină adițională)
  • să aibă mufă de microfon (pentru microfon extern)

Eh, și tot căutând pe net, din cauza ultimului punct de pe listă, mi-am dat seama că nu mai există nici o cameră foto compactă cu mufă pentru microfon extern. Am găsit un Fuji la un moment dat, dar lentila nu era wide și trebuia să stau cu mâna perfect întinsă ca să-mi intre măcar fața în cadru. Nici în gama mirrorless nu am găsit niște variante acceptabile. Ca să mă fac înțeles, pentru mine sunetul dintr-un clip are o importanță de cel puțin 50% din valoarea totală. Dacă nu te auzi bine, atunci pare că nu e de calitate.

Așa că m-am enervat și i-am contactat pe cei de la F64 și le-am spus că vreau să caut o cameră de vlogging. Că vreau să vin la ei într-o zi și să stau să bibilesc toate camerele. Au fost super încântați de idee și mi-au oferit la teste camerele din shortlist-ul meu. Și dacă am zis că tot mă uit la niște camere, am găsit motiv să fac un vlog din asta.

Mai jos e un video în limba engleză (cu traducere în limba română) în care prezint câteva dintre camerele pe care le-am considerat eu bune pentru vlogging. Apropo, găsiți și pe blogul F64 o rubrică faină dedicată echipamentului de vlogging.

Dacă aveți alte sugestii de camere pentru vlogging, o să vă rog să le lăsați jos în comentarii. Cred că ar prinde bine tuturor. Ah, și tre să-i mulțumesc lui Bogdan pentru că la el am descoperit mai nou Panasonic!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.