România neîmblânzită #devăzut

Cum să vă spun, în weekend VĂ DUCEȚI, nu vă recomand, VĂ DUCEȚI să vedeți România neîmblânzită! E cel mai bun documentar despre natura sălbatică, filmat în România! E efectiv, WOW!

Începe cu niște timelapse-uri mișto de prin orașele României, după care până la finalul filmului ai parte de cele mai spectaculoase imagini filmate în România, în locuri precum Delta Dunării, Piatra Craiului, Peștera Urșilor, Histria, Porțile de Fier, etc.

E foarte bun, e foarte bine realizat, e făcut ca la carte. Practic, e prima oară când văd un astfel de documentar la nivelul ăsta în Românistan. Urmează rețeta clasică și de succes a documentarelor de gen (Earth, Galapagos, etc) și te face să fii foarte mândru că în sfârșit a făcut cineva chestia asta și la noi. Filmul documentar trece prin cele patru anotimpuri și parcursul animalelor sălbatice din diferitele zone ale țării de-a lungul acestor anotimpuri. Ne întâlnim cu grăsanii urși bruni, caii sălbatici din Deltă, cea mai mare broască din Europa și multe alte creaturi care te fac să râzi. Eu unul cel puțin m-am regăsit în ursul care se târâie ca o focă afară din bârlog. 🙂 La final se transmite și un mesaj cu caracter social și educativ apropo de grija pe care românii o au față de aceste locuri din natură, dar cam prea soft din punctul meu de vedere. Luând în considerare că ne doare fix în cur de defrișări, de vânătoare ilegală, de micșorarea habitatului animalelor sau de neglijența față de deșeuri, ar fi trebuit un mesaj mai dur.

Care-i partea proastă la acest documentar? Că nu-i făcut de noi, din păcate. Jur, chestia asta mă frustrează maxim! Mi-a mirosit a BBC din prima și da, echipa de producție, de filmare și regizorul sunt străini. Iar au venit englezii să ne facă documentare. Și nu e ca și cum noi n-am avea oameni talentați și pregătiți din punct de vedere tehnic, dar nu se încumetă nimeni să bage sume mari de bani ca să realizeze materiale de genul ăsta cu echipe românești. Pentru că noi nu prea avem experiență în domeniu, sau sunt care au, dar nu-i bagă nimeni în seamă. Proiectul ăsta a costat vreo două meleoane și jumătate de euro și au mers la sigur cu cineva din afară.

Poate la prea sigur, căci dacă ar fi să iau documentarul la bani mărunți, nu este state of the art. Comparat cu multitudinea de documentare de gen, România are foarte multe de oferit, dar nici pe departe nu e la nivelul celor din Savana Africană sau Galapagos. De aceea, multe din scenele dramatice sunt formate din cadre compuse și regizate (o metodă des folosită pentru a dramatiza acțiunea), iar apoi mai sunt și scene out of focus. Nu vreau să fiu rău, dar nah, sunt extrem de atent la toate detaliile când vine vorba de o producție de genul ăsta. Am fost cu ochii pe fiecare cadru și pot spune că sunt și lucruri mai slabe, dar sunt și niște cadre demențiale pe care nimeni altcineva nu cred că le-a surprins vreodată.

Repet, este fenomenal documentarul și merită fiecare bănuț. Și să-i ascultați vocea naratorului Victor Rebengiuc, acest Sir David Attenborough de România. S-a potrivit de minune cu documentarul și nu cred că ar fi fost o persoană mai potrivită pentru acest rol.

Ce-am mai aflat de la echipa de producție după film este că s-au filmat peste 400 de ore și pe lângă documentarul propriu-zis, oamenii își doresc ca restul de material video să fie folosit ca și material didactic în învățământul românesc. Evident că m-am ridicat să pun și eu o întrebare, că eram curios cum vor putea să vadă documentarul cei care n-au cum să vină la cinema (străinii sau diaspora sau cei care nu-l vor prinde la cinema). Așadar, am aflat că filmul va fi prezentat la câteva festivaluri de film de gen și va fi ulterior disponibil pe DVD, TV sau Video on Demand online. Încă nu știu detalii exacte, dar mă bucur că s-au gândit la asta.

Filmul va fi lansat vineri 13 în cinematografe, eu l-am văzut la Cinema City în AFI. Așadar, cu cățel, cu purcel, mergeți de vedeți, faceți reclamă și tot tacâmul. Dacă sunteți profesori, luați copiii și mergeți la film, dacă sunteți părinți, sunați profesorii să-și ducă clasele la acest film. E aur curat! Poate, poate, copiii noștri vor avea mai multă grijă când vor vedea în sfârșit cum arată natura sălbatică din România.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.