Cele mai bune locuri de vizitat la Roma #clickbait

Nu, n-o să-ți spun care sunt cele mai bune locuri de vizitat la Roma, că e plin netul de ele. În schimb, aș vrea să-ți povestesc cum m-am dus eu acolo doar ca să mă plimb pe străzi.

Mi-ar plăcea să cred că am scăpat de disperarea aia din anii 90 și început de 2000 când mergeam în excursii și ”vizitam” 10 orașe în 5 zile. Maratoane d-alea cu trezit la 6, 7 dimineața, rapid mic dejun și apoi la autocar. Alergai toată ziua bifând tot și nevăzând nimic.

Am fost acum vreo două săptămâni la Roma într-un weekend. Pur și simplu aveam chef de Italia. Nu am stat să-mi fac nici un plan, nu am vrut să bifez nimic, îmi doream doar să mă plimb pe stradă prin Roma, așa cum facem deseori în weekend pe Calea Victoriei.

Mi-am căutat pe SkyScanner cele mai ieftine bilete, am găsit evident pe aeroportul ăla de săraci, Ciampino, iar cazare mi-am luat undeva aproape de Termini, gara centrală. Asta pentru că majoritatea autocarelor care te iau de la aeroport, te lasă la Termini. Eu mi-am luat bilet dus-întors cu Terravision, 10 euro, direct din aeroport. Dacă nu, e 5.80 euro doar un dus. Și cum biletul de avion la întoarcere era la 6 dimineața, primul autocar spre aeroport era la 4.30. Drept urmare, mi-am ales cazarea cât mai aproape de stația de autocar de la Termini. Am stat la Hotel Nizza, dar a fost o sărăcie. Un 3 stele curat, dar cu camere foarte mici (abia intram în cabina de duș, trebuia să-mi țin cucul ca să nu mă frec cu el de ușile de plastic) și pereți atât de subțiri că auzeam ce fac toți cei din jurul meu. Dar nu m-am dus acolo ca să stau în hotel, ci am avut nevoie doar de un loc unde să dorm și să am un mic dejun care apoi s-a dovedit a fi o tristețe maximă, cum poate ați văzut pe stories, dacă mă urmăriți pe Insta. 🙂

În rest, m-am bucurat că sunt încă cetățean al UE pentru că acum nu mai e panica aia cu netul în roaming. Am o ofertă de 4 euro pe lună de la Vodafone care-mi oferă 1.8GB de trafic în roaming. E de ajuns pentru a posta poze și filmulețe pe insta și facebook și să te folosești de Google Maps. Încă mă amuz când văd turiști europeni cu ditamai harta în brațe și cu privirile confuze. Ba pentru că mă plimbam fără rucsac și aparat foto de gât, multă lume mă întreba cum să ajungă în nu știu ce loc, iar eu deschideam Google Maps și le luminam calea! 🙂

Sau m-am lăsat pierdut pe străzi. Mă duceam unde mă atrăgea privirea. Mai găseam niște străduțe pustii, sau altele aglomerate, dădeam fără să vreau peste Pantheon sau Fontana di Trevi, sau ajungeam în locuri în care nu erau deloc turiști și totul era relaxat, lejer, la pas.

Cele mai plăcute plimbări le-am făcut noaptea, când orașul e mai liber. Așa am descoperit că la Pantheon e o lumină care bate strategic la intrare, printre coloane, unde-ți ies niște poze geniale. La Fontana di Trevi e tot timpul aglomerat, dar Piața Spaniei e mai liberă și mai liniștită. Nu mai zic ce plăcut e să te plimbi pe străduțele alea înguste și să mai vezi o masă, două, cu clienți întârziați care stau relaxați la un pahar de vin în mijlocul nopții. Și nu te mai lovești de fluxul constant de turiști.

Am bifat clar Basilica San Pietro. Nu sunt o persoană religioasă, cum am spus în multe rânduri, dar înclin mai degrabă spre catolici. Sunt mai civilizați și măcar au apreciat întotdeauna arta, iar San Pietro este raiul pe pământ. Basilica este imensă și chiar dacă stai la coadă vreo 40 de minute ca să intri, merită să mergi ca să faci un pic de meditație. De obicei mă duc în jur de 4:30, pe la 5:30 sunt înăuntru, iar la 6 e slujba de seară, unde turiștii nu sunt lăsați să se apropie de altar, dar tu poți să te duci dacă le spui că vrei să participi la messa. Ar fi frumos să stai la toată slujbă (durează vreo 45 de minute) și nu să faci două poze ca țăranu și apoi să pleci. Plus că sunt civilizați și ai bănci unde poți sta jos, nu ca la primitivii noștri ortodocși. Te odihnești, iar la final mai ai timp vreo juma de oră de poze că apoi încet încet se eliberează pentru închidere.

Cum e cu mâncarea și înghețata? Pfff, toată lumea e înnebunită pe sistemul ”Neapărat să mănânci acolo!”, ”Pfoai, înghețata de acolo e cea mai bună!”, ”Mamă, au niște paste incredibile!”. Băăăh, liniștiți-vă! Se mănâncă foarte bine și în România acum. Nu tre să te duci până în Italia ca să mănânci paste bune, plus că și la ei sunt o grămadă de tourist traps. Iar la mine, deși sunt gurmand, mâncarea e pe ultimul loc atunci când mă duc să vizitez vreun oraș. Vreau să văd și să gust cu privirea, în rest bag ceva de mâncare de pe la tonete și buticuri ca să nu-mi pierd vremea cu restaurantele.

Dacă într-adevăr vrei să guști ceva autentic, atunci ar fi bine să te vezi cu cineva nativ, sau cineva care s-a mutat acolo. M-a dus o prietenă la o gelaterie din cartierul ei, foarte mișto, fără turiști și pe maxim de chill. Iar într-o seară m-a dus la un restaurant pe o străduță d-asta dosită, unde erau niște schele că nu știu ce rahat se renova, dar într-adevăr am mâncat al naibii de bine acolo. Genul de restaurant business de familie, cosy, fără fițe și cu prețuri accesibile.

A fost un weekend foarte relaxant. Nu, nu am văzut multe lucruri, dar am văzut cât trebuia ca să-mi încarc bateriile. Și cea mai faină plimbare cred că a fost pe lângă forumul roman și la Colosseum pe timp de noapte când ești tu și doi, trei turiști fără somn. Încercați să faceți un city break fără să vă planificați înainte programul și s-ar putea să descoperiți locuri neștiute de nimeni și să vă întoarceți mai relaxați. Și renunțați la mii de bagaje! Ce-ai nevoie mai mult de 3 chiloței, 3 cioropei, 3 bluzițe, de o pereche de pantaloni și niște adidași buni? Iar pentru poze am avut la mine doar telefonul, DJI Osmo Pocket care e perfect pentru travel și Sparky, doar că mi-a fost târș să ridic drona, n-am vrut să mă complic. Toate au intrat într-un rucsac pe care puteam să-l car lejer după mine peste tot.

Cea mai bună poză? Păi, asta de mai jos cu Alina! Molto italiano, il nostro tiramisu! :)))

La final vă las cu un montaj rapid făcut cu DJI Osmo Pocket. Face niște motionlapse-uri blanao, ca să citez din clasici! 🙂

6 Comments Cele mai bune locuri de vizitat la Roma #clickbait

 1. Sorina 27/03/2019 at 11:06 am

  Foarte bun articolul, multumesc pentru recomandari 🙂

  Reply
  1. Alex Damian 28/03/2019 at 3:23 pm

   Cu mare drag, mă bucur că a folosit la ceva! 🙂

   Reply
 2. Ionela 11/04/2019 at 11:46 am

  Frumoase pozele, sa mai postati.

  Reply
  1. Alex Damian 24/04/2019 at 10:33 pm

   Mulțumesc frumos! Tot ce postez se găsește și pe contul de Instagram @alexdamian.ro

   Reply
 3. Catalin 22/04/2019 at 10:46 am

  Urmeaza sa plec prin Roma de Paste, de abia astept 🙂

  Reply
  1. Alex Damian 24/04/2019 at 10:32 pm

   O să fie perfect! Distracție!

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.