Povestea unei poze: Nimeni nu vrea o țară ca-n afară!

Poza asta m-a făcut să nu-mi mai pese de ce se întâmplă în România! Să mă scârbească și să mi se taie. Povestea ei în articolul ce urmează.

M-am născut în comunism. M-am născut într-o lume în care nu exista cuvântul freelancer. Am crescut crezând că orice job ai alege, e un job oferit de Stat. Nici nu concepeam că poți face bani pe cont propriu.

Am cunoscut lumea din afară de pe casete video închiriate clandestin. Dublate de vocea unei femei pe care nimeni n-o cunoștea sau știa cum arată și care credeam că face chestia asta benevol.

Nu știam ce gust are McDonalds sau Coca Cola și nu mă gândeam că aș putea călători în alte țări pentru că nu cunoșteam conceptul de călătorie în străinătate.

Ce vreau să spun e că acum 30 de ani aveai o scuză să fii imbecil!

Dar azi nu mai pot să accept chestia asta. Nu vreau să mai pierd timp cu așa ceva. Trăim în bula aia în care ne place să credem că problemele noastre sunt create de acești politicieni corupți (români și ei de altfel) și că noi suntem niște oropsiți ai sorții, că nouă nu ni se poate imputa nici o vină.

Dar în ultimii ani am ajuns să-mi dau seama că sunt foarte mulți oameni care preferă ca lucrurile să rămână fix așa cum sunt. Nu doar proștii votează același sistem corupt, ci și cei care au de câștigat de pe urma lui. Și numărul acestora sunt convins că este foarte mare.

România e o țară unde faci bani de pe urma proștilor. Ai nevoie doar de câteva calități. Să nu ai principii, să nu-ți placă munca, să ai o lipsă totală de empatie și în rest, profiți de faptul că poți fura din plin cu șanse minime de a fi pedepsit.

România e o țară a combinațiilor și a relațiilor. ”Știi și tu pe cineva?”, ”Ajută-mă și pe mine!”, ”Nu fac politică”, sau ”Înțelege-mă și pe mine, frate!” sunt doar câteva din trăsăturile caracteristice oamenilor care nu vor să trăiască într-un sistem bine pus la punct pentru că asta ar însemna că trebuie să muncească. Și de ce să muncești când poți face bani altfel.

Nimeni nu a stat să se gândească că tot acest stil de viață corupt și necivilizat avea să ducă nu doar la sărăcie, ci chiar la situații în care oamenii mor stupid din cauza incompetenței și nepăsării.

Ceea ce este cu adevărat inuman, este lipsa totală de empatie a acestei nații în fața morții. Nu contează câte tragedii se întâmplă, nobody actually fucking cares! Se plânge lumea puțin pe Facebook, uită în câteva zile și apoi ignoră orice formă de schimbare care ar putea remedia sau repara o situație dramatică.

Și ajungem în sfârșit la povestea acestei poze. E făcută în timpul marșului pentru Alexandra Măceșanu. Probabil că nu mai știți cine e așa că o să vă reamintesc eu. E o fată (dintre multele probabil) care a fost răpită, violată și ucisă în pofida faptului că a sunat de vreo 3 ori la 112 și a fost tratată cu curul de către operatoarea 112 și poliție. Pe mine povestea asta m-a afectat emoțional destul de tare, deși nu știam cine e fata aia și nici nu am copii.

Ne-am strâns în piață vreo 3000-5000 de oameni, cred. Ceea ce m-a scârbit enorm. Nu era vorba de a câștiga ceva din acest protest, era pur și simplu un gest de indignare al unei comunități în fața unor nedreptăți pe care ar fi putut s-o arate printr-un simplu marș. Gen, ok, înțelegem cu furtul și corupția, dar copiii chiar nu au de ce să moară așa! Speram la o prezență foarte mare. Speram să văd toți familiștii. Speram să văd toți liderii de opinie sau influențatori. Pula! Nimeni, nimic!

Sunt câteva localuri foarte aproape de Piața Victoriei unde clienții sunt oameni cu un venit de la mediu în sus. Par oameni educați, oameni cu care parcă ai avea ce să discuți, dar nepăsarea lor nu mi-a rămas indiferentă.

În poză apar persoane care participau la acest marș, iar la mese se pot observa câteva familii cu copii care își servesc impasibili prânzul, ca și cum nimic nu-i poate afecta.

Ăla a fost momentul în care mi s-a făcut o scârbă și o silă completă. Și mi-am zis, eu care nici măcar nu am copii și tot îmi găsesc timp să ies la un protest sau la un marș, iar ăștia familiști care sunt direct implicați în viitorul copiilor lor, o ard impasibili și îi doare fix la bașcă. În schimb se plâng de mama focului dacă nu se dă lumea la o parte din calea copiilor lor.

Nu, nu mă interesează să le găsesc scuze, pentru că după 30 de ani nu mai ai nici o scuză. Ești pur și simplu un nesimțit și un prost crezând că ești în siguranță în țara asta!

Rămâi în România dacă vrei să faci bani pe nașpa!

Altfel, dacă vrei să studiezi, vrei să muncești cinstit, vrei să trăiești într-o țară unde nu doar că ești respectat, dar țara aia are și grijă de tine să nu mori ca prostul, atunci pleacă cât mai repede.

În Românistan rămâi doar ca să faci cașcavalu și să te doară-n cot de orice altceva. Asta e realitatea și degeaba vrem să ne ascundem după deget și să tot sperăm că lucrurile se vor îndrepta. Nu, nu ai cum să îndrepți ceva ce pentru foarte mulți e perfect drept.

Din cauza asta, vreau să mă rezum foarte mult la ceea ce-mi place să fac și să mă implic atât cât mă interesează. Pe cât voi putea, voi încerca să ajut prin proiectele pe care le fac. Altfel, mă doare-n cot cu cine votează lumea și cine mai iese la proteste. Îmi pierd ani din viață pentru milioane de nesimțiți. Și da, gândul de a pleca e încă acolo. Nu mă regăsesc în țara asta, nu mă regăsesc printre oameni indiferenți și ignoranți, nu mă regăsesc trăind în orașe poluate, murdare, aglomerate și stresante. Doar că mi-a luat mult prea mult din viață să-mi dau seama de asta. E dificil să o iei de la capăt în altă țară, dar dacă se va ivi ocazia, o să profit de ea.

Până atunci, mă interesează doar ca munca mea și tot ceea ce fac să-i inspire și pe alții, pe cât posibil. #duamneajută

5 Comments Povestea unei poze: Nimeni nu vrea o țară ca-n afară!

 1. Concernez Citizen 02/02/2020 at 2:35 pm

  True din pacate…

  Reply
 2. Concernez Citizen 02/02/2020 at 2:38 pm

  True din pacate… La fel zice si baiatul asta de pe #opencube, pacat ca nu mai scrie momentan…

  Reply
 3. Alexandra 17/02/2020 at 5:02 pm

  Foarte tare articolul, big like!

  Reply
  1. Alex Damian 19/02/2020 at 12:23 pm

   Mulțumesc frumos! 🙂

   Reply
 4. Alexandra 30/01/2021 at 10:26 am

  Din pacate mi am dat si eu seama de lucrurile astea.Cand a fost toata marea tevatura cu Dinca,cu Alexandra(da,avem si acelasi nume),cu Luiza ,la tv,am incercat pe cat posibil sa evit canalele in care se vorbea despre asta.Chiar m-a intrebat cineva odata”Cum,nu urmaresc”?!
  Nu am putut sa urmaresc ca imi venea sincer sa emigrez pe Marte,pe Luna,oriunde altindeva numai aici sa nu fiu.M-a afectat mult asa fara sa urmaresc toate detaliile,daramite sa urmaresc cu lux de amanunte.Din pacate am locuit 3 ani de zile in Anglia.Am locuit si lucrat acolo.De prin aprilie 2019 m am intors acasa.Cu totul cica.Dar nu pot sa ma mai obisnuiesc cu ticalosiile care se intampla in tara noastra.Si nu contenesc sa ma tot intreb de ce in alta parte se poate altfel si la noi nu?! Si mai ales ma intreb cum sta lumea atat de relaxata si nu lupta impotriva atator nedreptatimDar am si gasit raspunsul intre timp:Pentru ca NU se vrea.

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.