10 idei foto pe timp de izolare

În ultima lună și jumătate s-au tot găsit soluții pentru a limita impactul autoizolării și e plin facebook-ul de idei, dar cred că s-a vorbit foarte puțin despre cât de mult ne poate ajuta fotografia în aceste momente. Mai avem cel puțin 3 săptămâni de stat în casă și m-am gândit să vă enumăr câteva idei.

Înainte de toate aș vrea să-mi exprim regretul față de tot ce se întâmplă, sunt mulți oameni implicați direct în tragedia asta, am vorbit cu câțiva amici din alte țări care mi-au povestit niște lucruri horror, așa că pentru ei sunt sigur că e cel mai greu și mă pot doar bucura de faptul că nu am printre apropiați oameni care sunt infectați cu virusu vieții.

În același timp, izolarea are diverse efecte și care cred că apar în funcție de cât de mult prelungim perioada asta. Am preferat ca mulți alții să încep să ignor știrile, să mă focusez pe video call-urile cu prietenii și am zis să revin acum cu ce idei de foto în izolare au ieșit la iveală în perioada asta. Așadar, ca să n-o mai lungim, hai să vedem cum ne putem folosi de fotografie ca să mai umplem din timpul de izolare:

1. Food Photography

Evident că cel mai ușor lucru e să ne pozăm mâncarea. Pe lângă toate speech-urile motivaționale despre izolare, ne-am dat toți seama că mâncarea a fost principala activitate din carantină, așa că e un moment foarte bun să vedem ce salam de biscuiți, banana bread, pâine, clătite sau cine știe ce trend mai urmează, dă bine în poze.

Pentru fotografia de mâncare e bine să-ți alegi cele mai colorate farfurii și fețe de masă. Poți fotografia ori de sus și te joci cu toate elementele ca și cum te-ai juca cu forme geometrice, sau fotografiezi detalii de-aproape, dar important e să găsești un fundal sau o lumină cât mai bună. Dacă ai balcon, nu ezita să-ți scoți mâncarea la soare. Sau inspiră-te de pe Instagram și Pinterest.

2. Fotografia Macro

Tre să ai tu niște plante prin casă, toată lumea are un ficus ceva. Dacă nu, e grav. Dă-ți comandă de un ficus, rapid! Pentru că poți surprinde detalii de-aproape. Cam toate telefoanele au acum modul macro inclus și poți avea niște rezultate excelente. La fel, dacă ai balcon, pândește ziua insectele care se apropie de plante. N-ai idee cum trece timpul așteptând să pozezi o albină sau o buburuză. 🙂

La fotografia macro ai nevoie de mâini odihnite și multă răbdare. Nu trebuie să te legi doar de plante, flori sau insecte. Poți surprinde detalii prin casă de la cărți până la o pereche de ochelari în care să surprinzi reflexia altor obiecte.

03. Fotografia de Portret

Eh, aici e de lucrat din plin dacă nu stai singur, deși nici autoportretele nu sunt de lăsat. Dar cred că e o idee bună pentru cei cu familii și copii, sau chiar cupluri care vor să se redescopere și să experimenteze. Asta pentru că ai 24 din 24 un model cu tine în casă și mai toate telefoanele au acum modul portrait încorporat, așa că n-aveți nevoie de o cameră profesională. Așadar, vă dau câteva idei mai jos despre cum să faceți asta:

Poți încerca în primă fază în dreptul ferestrei. Lumina naturală care pătrunde în casă dintr-o parte e ca un bliț de studio și poate crea un contrast și niște umbre interesante. Recomand chestia asta mai ales pe timp de ploaie când lumina nu este atât de puternică.
Găsește acel perete gol din casă și pune-o/pune-l la zid. Dacă ai și-un tablou agățat, bagă-l și pe el în seamă. Mai pune și-o lampă sau ficusul de mai devreme, iar modelul se poate juca cu o revistă, carte, un accesoriu vestimentar, etc. Subiectul e în centru, restul de obiecte creează fundalul.
Du-te-n baie la oglindă, dar nu-ți face poză direct în oglindă. Apropie-te cu fața ca și cum te-ai apropia de o fereastră și telefonul lipește-l perpendicular de oglindă ca să prinzi reflexia. Fă un selfie! Orice-ai face, să nu prinzi wc-ul în cadru. Wc-ul niciodată nu e o idee bună, indiferent de cât de bine arăți! 🙂
Dacă nu ești extrem de paranoic cu virusul, ieși pe scara blocului. Întinde-ți prietena/prietenul pe trepte și fă niște poze de mare artă și angajament. De obicei de la ultimul etaj poți prinde astfel de scene. Recomand totuși un duș imediat cum intri în casă și spălat bine de tot pe mâini înainte să ne atingem fața.

04. Fă-ți poze în casă

Aici e cam greu și vaga mea bănuială e că mulți oameni nu rezistă prea mult în casele lor pentru că nu s-au gândit niciodată cât de important e design-ul interior. De obicei avem casele ticsite de mobilă bătrânească pe care nu ne hotărâm s-o aruncăm, iar asta ne provoacă depresie fără să ne dăm seama. Dacă totuși am trecut de multe ori pe la Ikea, atunci creează o poveste folosindu-te de casa ta ca de o scenă.

Pui telefonul sprijinit de un pahar sau o sticlă, îl pui pe timer și te plasezi într-o scenă. 🙂

05. Ieși pe geam la fotografiat vecinii

Aici e riscant, evident. Că în mod normal, ar trebui să le ceri acordul. Sau dacă te cunoști cu ei, spune-le că vrei să-i fotografiezi la geam. Sau urlă la ei ca un nebun și vezi cine rămâne la geam. 🙂 Oricum, telefoanele mai de top au deja obiective de zoom incorporate, deci nu-ți trebuie aparat profesional cu obiectiv tele.

Dacă nu-ți cunoști vecinii și nu vrei să-i fotografiezi fără acordul lor, eu mai fac o chestie. Pun un emoji peste fața lor, la editare. Așa nu știi exact cine e în poză și poți crea chiar o serie amuzantă.

Probabil cel mai bun exemplu legat de interacțiunea cu vecinii pe perioada izolării, a făcut-o Jeremy Cohen cu al lui dating de la distanță. Dacă nu știi povestea, merită să te uiți la toate episoadele:

06. Joacă-te cu Lego!

Dacă ai copii, fură-le Lego-urile când dorm și pune-te pe fotografiat. Sau dacă nu ai copii, atunci comandă-ți un Lego căci e o terapie incredibilă la orice vârstă. Apoi fă poze macro la omuleții Lego. De exemplu, un tip a fotografiat o ”nuntă” de Lego. O idee foarte mișto!

View this post on Instagram

Exploring New Worlds

A post shared by Instagram | Alex Damian (@alexdamian.ro) on

07. Fă curat în arhiva foto și re-editează

Dacă nu ai și nu ai chef de făcut poze în casă, atunci fă curat prin arhiva de poze și clipuri la care nu te-ai uitat niciodată. Nicicând nu e o perioadă mai bună ca acum, încât să treci prin tonele de poze făcute și lăsate la naftalină. Mai mult de-atât, alege câteva imagini preferate și aplică-le filtrele pe care le folosești acum din aplicațiile preferate. Acum ani de zile nu aveai parte de filtrele astea și trust me, o să te îndrăgostești din nou de pozele vechi!

Uite, asta e o poză din 2012 pe care am re-editat-o și i-am aplicat filtrul pe care îl folosesc cel mai des. Am egalizat highlights și shadows și abia acum aș putea să folosesc poza asta. Mai jos e originalul ”editat” în 2012.

08. Shooting via Google Street View

Și asta poate fi o idee din plictiseală. Un tip s-a apucat să se plimbe prin Google Street View și a început să facă poze prin diverse locuri pe care nu le mai văzuse înainte. Citiți articolul, căci deși poate părea o idee stupidă, s-ar putea să vă ocupe destul de mult timp și poate chiar să descoperiți niște locuri pe care o să vreți să le vizitați după ce trece toată nebunia asta.

09. Folosește-ți TV-ul sau monitorul ca fundal de poze

Plecând de la clipurile cu cei care-și țin colacul de wc sau bidonul de detergent între față și TV, dând impresia că sunt în avion, ecranele au devenit un adevărat fundal pe timp de izolare. Și asta te ajută enorm de mult ca să nu dai impresia că ești tot timpul în casă. Evident, va fi greu să-ți faci poze cu totul ca să pară că ești afară, dar câteodată trebuie să improvizezi. Sau nu știu, ia o carte și pui pe TV un fundal cu o bibliotecă mișto. Ia-ți farfuria de mâncare și pozeaz-o pe un fundal de bucătărie de restaurant ”mișlen”. Important e să dai luminozitatea ecranului la minim ca să ai o expunere corectă. Cred că cea mai bună punere în practică a acestei idei a avut-o Bogdan în pozele pentru Huawei.

10. Shooting via videocall

Asta e de departe preferata mea și cred că este cea mai inovativă idee din perioada asta de carantină, căci toate cele de mai sus au mai fost făcute și înainte. Ideea e că dacă ne putem folosi de tehnologie ca să fim mai aproape de cei dragi, de ce nu am face o ședință foto printr-un video call. Principiul e cât se poate de simplu. Intri într-un video call cu modelul, tu îi spui cum să stea și când simți că e gata cadrul, în loc să declanșezi aparatul foto, faci un screenshot. Nu contează calitatea neapărat, ci ideea. Și mă oftic enorm că nu m-am gândit eu la asta, dar deja e un trend care prinde din ce în ce mai mult. Prima oară cred că am văzut la Alessio Albi acum vreo lună de zile când a făcut niște poze cu gagica aia mișto din Baby de pe Netflix:

La noi cred că am văzut doar în vreo două/trei locuri chestia asta, mă pregătesc și eu de ceva similar, dacă mă lasă dracu migrenele astea, dar primul de la noi la care am văzut asta a fost la Matei Edu.

Idei sunt și cred că vor mai fi. Iar partea asta cu fotografia vă poate ține din timp ocupați și de ce nu, să descoperiți un nou hobby sau să vă adaptați noilor vremuri. Sper că v-a fost de folos articolul, dacă nu, vă zic ceva de dulce că am scris o grămadă la el! 🙂

10 Comments 10 idei foto pe timp de izolare

  1. Sorin Dumitrașcu 24/04/2020 at 10:20 am

    Wow, merci, super idei, mai ales cea cu videocall. Mai am de găsit un model:)

    Reply
    1. Alex Damian 24/04/2020 at 10:31 am

      Păi nu neapărat model, poți încerca asta cu un prieten/prietenă. Eu cred că e destul de fun. 🙂

      Reply
  2. Gabriela 06/05/2020 at 2:57 pm

    Mi-a placut articolul, foarte bune ideile, big like 😀

    Reply
    1. Alex Damian 28/05/2020 at 6:36 pm

      Mersi frumos!

      Reply
  3. Monica 28/05/2020 at 6:18 pm

    Mi-a placut articolul, big like 😀

    Reply
    1. Alex Damian 28/05/2020 at 6:35 pm

      Mulțumesc frumos!

      Reply
  4. Andrei 16/07/2020 at 11:16 am

    Ideile astea o sa fie valabile si la anu din pacate….

    Reply
    1. Alex Damian 23/07/2020 at 4:46 pm

      Așa se pare! 🙁

      Reply
    2. Ionut 04/09/2020 at 8:02 pm

      Nici nu vreau sa ma gandesc ce plictiseala ar fi fost daca epidemia asta s-ar fi intamplat inainte de 89 cand nu avei internet, smartphone, etc. Stateai in casa si numarai peretii pana o luai razna.

      Reply
      1. Alex Damian 05/09/2020 at 10:59 am

        Sau erai pus la muncă până mureai. Nu cred că aveai libertatea de a muri de plictiseală în comunism. :)))

        Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.