Scam cu aplicațiile gen AutoLike pe Instagram

Instagram-ul are punctele lui ciudate și inexplicabile. Adică îți faci și tu cont ca tot fotograful amator ce ești, îți adaugi toți prietenii posibili (hai să zicem vreo 50 la început) și postezi și tu niște poze demențiale dar nu primești decât vreo 10 like-uri amărâte chiar și după un an de zile. Apoi îl vezi pe altul în lista Explore cu un selfie făcut în baie și are vreo 2000 de like-uri în vreo 15 minute maxim. Și apoi observi cu ochii cât cepele că mai are și vreo 50.000 de follow-eri. Un nimeni dintr-un colț de lume. Cum e posibil?

Well, e simplu. Practic, cea mai ușoară metodă prin care te poți face remarcat pe Instagram este să-i urmărești tu la rândul tău pe alții, să dai like pozelor lor iar în felul ăsta ei vor remarca un like de-al tău, se vor uita pe profilul tău, îți vor da și ei like și poate chiar follow. Unde îi găsești? Păi, ori în feed-ul Explore (unde apar în momentul respectiv cele mai populare fotografii) sau în tab-ul Following în care poți vedea ce like-uri au dat prietenii din lista ta. Dar de obicei cei care deja au foarte mulți follow-eri nu-i mai interesează să-i urmărească și pe alți muritori de foame. Așa că ar mai fi o soluție. Dai like în funcție de hashtag.

De exemplu: Dacă tu faci poze numai cu mâncare, câini sau selfie-uri, cauți niște hashtag-uri cheie, gen #instafood, #food, #dogs, #selfie, etc și apoi dai like pozelor care conțin acest hashtag, asta însemnând că în lista aceea a hashtag-ului se află oameni care au aceleași pasiuni cu ale tale. De exemplu dacă amandoi sunteți topiți după purcei atunci și el îți va urmări contul să-ți vadă purceii. Dar asta e treabă manuală și durează foarte mult până să ai atâția follow-eri.
Așa că au apărut o grămadă de aplicații pe Android și iOS care te ”ajută” în acest sens. Practic, tu te loghezi în aplicație prin interfața Instagram, apoi bagi o listă de hashtag-uri iar aplicația va căuta acele poze care includ hashtag-urile respective și le va da like automat. Utilizatorii vor crede că ești chiar tu acela căruia i-a plăcut atât de mult poza făcută în fața blocului încât îți vor da follow. Conform Instagram ai dreptul la un maxim de 350 de like-uri pe oră așa că trebuia să intri pe aplicație cam în fiecare oră. Și like-urile și follow-erii creșteau peste noapte. Nimic rău până aici, nu?
Am instalat și eu o astfel de aplicație și a funcționat chiar bine, dar mai și observam că eu îi dădeam niște hashtag-uri iar el mai adăuga de la el alte hashtag-uri. Deci cele 350 de like-uri nu se duceau toate unde trebuiau.
Doar că în aceeași perioadă au apărut spam-urile în demență și din 50 de follow-eri probabil doar un maxim de 10 erau utilizatori reali. Instagram s-a zbătut mult să scape de conturile astea de spam. Doar că nu asta e tot.
Aproape 100.000 de utilizatori Instagram, sau chiar mai mulți, și-au luat țeapă de curând cu o aplicație care le promitea like-uri și follow-eri. Aplicația se chema InstLike și îți lua și bani pe aceste servicii. Aveau ei un sistem piramidal destul de șmecher. Îți cereau datele de login din Instagram (deci nu te logai prin interfața Instagram) și apoi ei îți generau like-uri. Doar că aplicația nu căuta like-uri pe care le voiai tu ci altele și făcea asta fără ca tu să știi. Observai că ți-au plăcut o grămadă de poze de rahat, printre care și spam-uri. Chiar și după ce aplicația a fost raportată de Symantec către Android și iOS și a fost scoasă din store-uri de curând, iar utilizatorii și-au dezinstalat-o, like-urile au continuat. Asta pentru că aplicația ți-a păstrat datele de login și nu mai avea nevoie de tine. Și f…. și cu banii luați.
Așa că aveți mare grijă ce aplicații vă instalați pe telefoane și dacă vi se cer datele de contact (și nu te loghezi prin interfața Instagram, Facebook, etc) atunci e ceva dubios. Puteți găsi mai multe informații despre aplicația asta pe Petapixel și Mashable 

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.