Nikon lansează trei noi obiective

Nikon a anunțat ieri lansarea a trei noi obiective, largi. Mă bucur să văd 10-20-ul în familia lor de obiective. Eu folosesc varianta de la Sigma de ceva timp și e în top 3 cel mai des folosite obiective.

Care e acel top 3? Păi, să le luăm pe rând:

  1. Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G – Primul obiectiv de care m-am îndrăgostit. Este perfect pentru portrete și adevărul este că cele mai multe portrete pe care le-am făcut până acum au fost realizate cu obiectivul ăsta. Puteți vedea o parte din poze aici și aici. Iar prețul este foarte accesibil, undeva în jur de 2000 de lei, comparat cu versiunea de 1.4 care costă vreo 7000 de lei. Pe minus ar fi că nu întotdeauna focalizează acolo unde-l pui s-o facă. Am citit review-uri pe net și destui s-au plâns de problema miss focus-ului.
  2. Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD – Un obiectiv achiziționat de curând, mai exact de ultimul black friday. Simțeam nevoia unui astfel de obiectiv pentru evenimente și îl folosesc foarte mult în sensul ăsta. E bun, nu e wow, dar te-ajută să-ți faci treaba. Chiar dacă e 2.8, câteodată tot e nevoie să urci ISO-ul destul de mult, dacă nu folosești blitz-ul. Pe minus ar fi inelul de zoom care se mișcă destul de greu și anevoios, făcându-l aproape inutilizabil în filmări unde vrei să bagi un zoom frumos, elegant, nemișcat. Ca preț e ok, în jur de 3000 de lei, comparativ cu cel de la nikon care e în zona aia nesimțită de 7000 de lei.
  3. Sigma 10-20 mm F4,0-5,6 EX DC HSM – Mamă, pe ăsta nu l-am mai scos de pe aparat vreo juma de an. L-am luat tot la un black friday și am descoperit ce mult îmi place cadrul distorsionat de lentila wide. Făcea totul să fie mai mare, mai impunător și mai dramatic. Cred că în albumul ăsta am destule poze făcute cu el. Și în pofida diafragmei de 4, este destul de luminos. Adică l-am folosit liniștit și la evenimente. Ba chiar am făcut și câteva portrete mai dramatice cu el. Apoi l-am folosit exclusiv în vlogging când mi-am început canalul de YouTube. Pe minus ar fi motorul zgomotos care nu-ți prinde bine pe video, în rest, sincer, mi s-a părut întotdeauna un obiectiv foarte bun. Păcat că nu se mai face. 🙂

Și revenind la ce anunța ieri Nikon, vin și ei cu un 10-20mm pentru camerele DX sau crop. Și e un obiectiv pe care-l recomand, sunt sigur că o să fie al naibii de fun cu el. Bine, prețul n-o să fie 2000 de lei, o să fie 4000 mii probabil 🙂 dar tot merită atenția. Vă zic, e mai mare plăcerea să fotografiezi cu el, în special în vacanțe, în oraș. Cuprinzi un unghi foarte larg și când te uiți acasă pe poze îți dai seama că ai surprins cam ce surprindeau ochii tăi, poate chiar mai mult, iar senzația este uimitoare. Pe F64 citeam că nu are control electronic al diafragmei ceea ce înseamnă că pe unele aparate nu vei putea schimba diafragma în timpul filmării. I hate that! 🙂

28-ul de 1.4 anunțat tot ieri pare o alegere foarte bună pentru fotografii de evenimente. Deși ești limitat de focala fixă, ai totuși o lentilă de 1.4 pe care o poți folosi în multe situații fără a avea nevoie de blitz. Fiind pentru full frame, mă aștept să facă parte din zona aia de 7000 de lei.

Ar mai fi un fish-eye e 8-15mm, primul de acest gen pentru full frame, dar sincer, n-am folosit niciodată, nu m-a atras chiar atât de mult zona, dar sunt sigur că se vor găsi pasionați.

Pe minus ar fi că toate obiectivele astea sunt grele, iar Nikon, la fel ca și Canon, mi se pare că se încăpățânează să rămână fixați pe zona lor de dslr profi, dar mi-e teamă să nu aibă parte de același scenariu ca și Nokia. Fotografii se plâng din ce în ce mai mult de greutatea echipamentului foto și mărimea lor, chiar și mie îmi vine câteodată să arunc de la etaj tot rucsacul foto din dotare, iar zona de mirrorless vine din spate din ce în ce mai puternic. Noh, să vedem ce s-o mai întâmpla pe viitor. Până una alta văd că Nikon mai are un pic și scoate un obiectiv pentru fiecare mm de distanță focală. 🙂

Cică au mai scos și o compactă subacvatică, obiectivele vor fi disponibile la sfârșitul lunii iunie, dar mai multe puteți citi pe Nikoniști, de unde am luat și poza pentru articol.

Iar dacă aveți nevoie de mine ca și fotograf, puteți să vă plimbați puțin prin portofoliul meu de pe site și să mă găsiți apoi aici.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.