Chiar contează cu ce fotografiezi!

Am dat recent peste un articol care spune că nu contează cu ce pozezi, ci mai degrabă cât de bine cunoști tu fotografia. Și chiar dacă de multe ori și eu sunt de acord cu asta, mi-am dat seama că articolul cu pricina este de fapt un bullshit total. Așa că pentru cine este intersat, am să clarific cât de important este echipamentul atunci când pozezi, sau chiar când filmezi.

Intru zilnic pe PetaPixel, deoarece consider că e cea mai faină resursă de informații pe zona de foto. Nu neapărat despre teste legate de aparatele foto (pentru asta intru pe DPreview), ci pentru a descoperi proiecte, fotografi, tehnici, știri, etc. Eh, și am dat de curând peste articolul ăsta, pe care vă invit să-l vedeți și apoi vin cu niște clarificări.

Deci, practic, oamenii au pozat cu un aparat entry level luat de la second cu vreo 500 de euro și și-au chemat un prieten amator care a pozat cu un aparat și lentilă de top în valoare de aproape 5000 de euro. Ce-a ieșit din chestia asta? Că poți face poze bune cu orice aparat dacă ești fotograf profi și că un amator face poze la fel de bune cu un aparat de 10 ori mai scump. Well, nu e chiar așa. 🙂

Ceea ce nu se discută în articolul ăsta e că totul se desfășoară într-un studio foto profi, cu echipament profi (fundalul alb) și cel mai important, cu un model profi. Păi puteai să scoți poze bune acolo și cu telefonul mobil, nu trebuia să te stresezi prea mult. Juma de muncă ți-o face oricum modelul care știe să pozeze fără să-i dai tu prea multe indicații. La un moment dat tipa fotograf profi îi spune modelului să ”do weird stuff” și gagica asta face, își bagă capul într-un coș și știe foarte bine cum să stea și cum să-și pună picioarele. Tu doar tre să apeși pe butonul declanșator și ai poza! Mie de-aia îmi place să invit la pozat tipe care nu sunt modele. Pentru mine e un challenge de fiecare dată să scot niște poze bune cu oameni care mă întreabă tot timpul ”Cum tre să stau?”. 🙂

Deci da, în cazul de față, articolul este cam bullshit. Diferențele între aparate și lentile s-ar fi văzut clar dacă această ședință foto ar fi avut loc în parcare la Cora, în mijlocul zilei cu soarele arzând pe cer. Să vedem atunci ce-ar fi scos amatorul și ce-ar fi scos fotograful profi.

Bun, deci contează cu ce faci poze? Well, da, normal că contează! Asta cu ”nu contează” e doar așa o motivație pentru tine să te apuci de poze și să nu te descurajeze echipamentul scump al fotografilor profesioniști. Căci doar nu credeți că aruncă cu mii de euro în aparate și obiective doar pentru că-i dau banii afară din casă, nu? :)))

Așa că o să le iau pe rând:

Poze cu telefonul

Le recomand tuturor să facă asta. Nici prin cap să nu vă treacă să vă cumpărați un dslr ca să v-apucați de fotografie. Camerele foto de pe telefoanele de azi sunt extrem de performante, ba chiar or să iasă poze mult mai bune decât cu un dslr. Mai ales de când au ieșit telefoanele cu două obiective, poți face și portrete cu blur-ul ăla în spatele subiectului, deși e o combinație între software și hardware, nu ceva natural. Testez acum un Huawei Mate 9 care scoate niște poze de m-a lăsat mască. Nu mai spun că are și modul manual care-l transformă ca într-un aparat foto veritabil. Dar în momentul în care vrei să faci mai multe pe zona de foto, gen să ai un zoom decent, să folosești un blitz extern, să faci într-adevăr niște portrete nemaipomenite, atunci treci la DSLR.

Poze cu DSLR

Cum spuneam mai sus, din pur hobby se transformă în pasiune. Și abia atunci treci pe zona DSLR sau mirrorless. Începi să investești într-un aparat foto mai entry level și niște obiective, apoi și-un blitz extern și ești gata să pozezi pe la nunți și să faci primii bani din fotografie. 🙂

Poze cu aparate profi

Eh, și aici revenim la motivul pentru care totuși există aparate foto de mii de euro, precum și obiective. Nu vreau să insist foarte mult, dar cu cât avansezi mai mult în pasiunea asta față de fotografie, cu-atât îți dai seama că ai nevoie de mai mult. De viteză mai mare, de performață mai bună, de obiective mai bune, mai luminoase, de conectivitate mai ușoară, de rezistență mai bună, de orice mai bun. Și asta-ți oferă acele aparate și obiective de mii de euro. Nu degeaba costă atât și nu degeaba fotografii profi le cumpără chiar dacă ajung să facă poze și cu un entry level. Dar vă asigur, când au shooting de revistă, se întorc la aparatul ăla de mii de euro.

Ca să trag o concluzie, poți face poze mișto cu orice aparat ai la îndemână, dar ești în final condiționat de 4 lucruri mari și late: Idee, Locație, Lumină și Subiect. Cu cât faci mai multe poze, cu-atât îți dai seama ulterior dacă poți face anumite poze doar cu telefonul sau ai nevoie de un aparat foto de mii de euro. Dar asta vine doar din experiență.

Toate pozele din articol de mai jos sunt făcute cu telefonul și m-am folosit de ce-am avut la îndemână (subiect, lumină, fundal). Dacă le făceam cu dslr-ul ieșeau cam la fel. V-am băgat total în ceață, nu? :)))

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.