Ready Player One #devăzut

Dacă vrei să vezi The Shining al lui Kubrick în varianta 3D, mergi să vezi Ready Player One! Merită din plin!

Spielberg se întoarce cu un tribut adus pop culture-ului. Filmul ăsta e atât de plin de detalii, personaje și referințe, că tre să-l revezi la un moment dat și să dai pauză pe fiecare cadru ca să mai descoperi câte ceva!

Eu am crescut cu Spielberg, cu Close Encounter of the Third Kind, cu ET, cu Indiana Jones, Jurassic Park, etc. Practic a fost cam primul om care și-a transformat visele în realitate cu ajutorul cinematografiei. Am văzut apoi Empire of the Sun și n-am înțeles la vremea respectivă de ce Spielberg ar face niște filme atât de triste. 🙂

Revenind la RPO, e foarte mișto, are Spielberg un fel de-a te duce exact în cel mai plăcut punct al copilăriei tale. Acțiunea se petrece undeva într-un viitor apropiat, unde oamenii ajung să-și trăiască viața în mediul virtual, asta pentru că indiferența față de lumea reală a schimbat totul și nimic din ce e real nu mai pare atrăgător.

Lumea virtuală e dezvoltată de un pasionat de jocuri și filme și se bazează un pic pe ideea lui Second World, unde îți poți crea un avatar, îți poți face prieteni și poți câștiga bani de care ai nevoie atât în lumea virtuală, cât și în lumea reală. Având posibilitatea de a-ți crea orice avatar vrei, filmul e o adevărată hemoragie de personaje din jocuri și filme, referințe și detalii pe care doar pasionații adevărați le pot vedea. Ca să numesc câteva, The Iron Giant, TRON, Lord of the Rings, Back to the Future, Tomb Raider, Duke Nukem, Overwatch și multe, multe altel.

Sau poți citi cartea scrisă de Ernest Cline pe care s-a bazat filmul, căci asta e ceea ce voi face și eu acum. Am înțeles că în carte se fac referiri la filmele lui Spielberg, regizorul refuzând să introducă aceste detalii și în film.

Filmul e grafică 3D în proporție de 80% cred și sunt dese momentele în care nu știi când e grafică și când e pe bune. Scenele recreate din The Shining sunt un deliciu pentru cinefili. Și se pare că e cel mai dificil film pe care l-a făcut Spielberg de la Saving Private Ryan încoace.

Spielberg mi se pare genial. Pe de-o parte îți vine cu cele mai bune filme SF care fac parte din cultura cinematografică americană, dar și filme care tratează subiecte inspirate din realitate. Am văzut de curând The Post, nominalizat la Oscars. Sunt două filme total diferite, cu o abordare total diferită, dar regizate de același regizor. Pe HBO GO e un documentar despre cariera lui Spielberg, pe care vi-l recomand cu căldură.

Deci da, mergeți la film, e o explozie de culoare, de efecte speciale, de muzică mișto din anii 80/90 (yasss) și nu te vei plictisi la cele peste două ore cât are. Eu l-am văzut la IMAX, pentru că e aiurea să-l vezi dintr-o sală mică din ultimul rând, filmul fiind disponibil în format 3D.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.