Fotografia este încurajată

După cum bine se poate vedea în poza de mai sus a lui Pete Souza (fotograful oficial al Casei Albe), ai voie acum să faci poze în Casa Albă în timpul circuitului turistic. Abia după vreo 50 de ani. Mi se pare o măsură atât de normală și de firească, dar care reprezintă un moment istoric în același timp. Asta pentru că (nu știu de ce) fotografiatul e în continuare văzut ca o armă de distrugere în masă.

Sunt sigur că pot primi ”n” explicații pentru care nu ai voie să fotografiezi în incinta instituțiilor, muzeelor, bisericilor și chiar și în unele locuri publice. Unde mai pui că de curând se dezbate o lege în Uniunea Europeană care ar interzice publicarea fotografiilor în care apar edificii (gen, Big Ben, Turnul Eiffel, etc) atât timp cât nu sunt însoțite de drepturile de autor. Momente în care începe să-mi fiarbă sângele în mine, mi se urcă tensiunea, inspir adânc și în gând îmi spun ”Idioți! Peste tot numai idioți!”. Deși aici scopul este unul pur comercial, tot idioți sunt. 🙂

În România avem parte de aceeași mentalitate comunistă și securistă, iar fotografiatul evident că este interzis mai peste tot. De exemplu, clădirea CEC de pe Calea Victoriei nu poți s-o fotografiezi decât de pe trotuar. Nu ai voie să faci poze din interiorul aleii frontale, deși este un monument istoric. Explicația? Înăuntru se află o instituție bancară și este interzis fotografiatul. Dar dacă aș vrea, aș putea să fotografiez și să filmez cât vreau pe șestache. Device-urile actuale sunt din ce în ce mai mici și mai performante. N-ai nevoie de un DSLR ca să spionezi pe cineva, dacă asta vrei.

Să revenim totuși peste ocean unde văd că se iau măsuri din ce în ce mai normale și mai inteligente. Momentul istoric în care s-a dat dezlegare la pozat în Casa Albă a fost inițiat pe contul de Instagram al lui Michelle Obama și sărbătorit prin invitația trimisă mai multor instagrameri influenceri. Puteți să vedeți cele mai bune poze urmărind hashtag-ul #WhiteHouseTour.

Mă întreb oare pe când o să pot să fac și eu poze liniștit la Cotroceni?

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.