Cel mai important lucru din lume

 

Care crezi tu că e cel mai important lucru din lume? Crezi că e vorba de iubire, de familie și de prieteni? Crezi că e vorba de propria ta persoană? De sănătate? Sau despre cum să ai cât mai mulți bani? Eu cred că e vorba despre cu totul altceva și am să-ți spun imediat ce și de ce.

În fiecare etapă a evoluției umane există un anumit lucru de care toată lumea depinde în mod conștient sau inconștient. Cu mii de ani în urmă, lumina zilei era cel important aspect al vieții oamenilor. Gândește-te numai cum te simți atunci când se taie curentul. Brusc, viața ta nu mai are sens sau logică. Nu mai poți să stai pe internet, televizorul e mort, telefonul mai are 2%, iar în casă e beznă. Așa că te încalci împiedicat, aprinzi o lumânare sau ieși din casă și te întrebi, ”Și-acum ce fac?”.
Acum sute de ani, cel mai important lucru probabil că era spațiul. Oamenii au evoluat, medicina începea să evolueze și ea, durata vieții creștea, așa că oamenii aveau nevoie de mai mult spațiu. Atât de mult încât au ajuns să colonizeze noi continente și să formeze noi comunități. Asta dacă nu se războiau, ceea ce era un pic la ordinea zilei. Cine deține mai mult teritoriu, asta era șmecheria.
În prezent ne confruntăm cu lipsa unui alt lucru. Și acela cred că este Timpul. Am evoluat atât de mult și am ajuns să conviețuim în societăți de milioane de oameni încât fără să ne dăm seama, orice acțiune pe care o întreprindem are efect asupra oamenilor din jurul nostru și automat a timpului nostru. Plecând de la momentul în care ne îndreptăm spre birou și până ne întoarcem acasă, cu siguranță că am afectat timpul cuiva. Simplul fapt că stai pe scara metroului pe partea stângă îi afectează pe cei care se grăbesc și nu au timp de pierdut. Chiar și când ne-am întâlnit pe drum cu alți colegi și ocupăm întregul trotuar, alți oameni în spatele nostru n-au cum să ne ocolească, drept urmare, pierd timp.
Cu toate astea, există oameni care înțeleg foarte bine importanța timpului. Atât a celui personal cât și a celui profesional. Oameni care găsesc metode prin care salvează timp.
Chiar dacă ne plângem că nu avem timp, vă pot oferi o sumedenie de exemple prin care viața noastră e mult mai simplă acum datorită unor oameni care s-au gândit să ne facă viața mai ușoară. Eu vin dintr-o generație care a crescut fără internet. Trebuia să aștept buletinul de știri ca să aflu cum va fi vremea a doua zi. Trebuia să stau la coadă să plătesc telefonul, curentul, apa, etc. Dacă voiam să-mi copiez o casetă audio s-o ascult acasă trebuia să aștept o oră, sau cât dura tot albumul. Acum aceste lucruri se pot întâmpla automat pe internet. Motiv pentru care tu ai mai mult timp pentru tine. În loc să stai la coadă, stai la o bere cu prietenii, te duci la un film, etc.
Mi-aduc aminte de prima oară când mi-am făcut un card bancar. Cât de ușor puteam să plătesc orice doar cu un card de plastic. Acum e ceva total banal dar pe vremea aia mi se părea fascinant că nu trebuia să stau la coadă ca maică-mea să-și ia salariul cash și apoi să meargă să facă piața. Acum, dacă vreau, banii îmi intră automat pe cardul ăla de plastic, iar frigiderul meu poate da comandă de ce am nevoie de pe internet. Plata se face automat. Dap, trăim vremuri SF și nu ne dăm seama 🙂
Evident că nu poți să stai doar în casă și să ți se aducă totul la nas ca o beizadea. Mai ieși și tu la lumină ca strămoșii noștri, te mai duci la un supermarket și faci tu singur cumpărăturile. Dar și acolo mi se pare genial că poți plăti cu cardul. Iar acum e o nouă găselniță. Cardul contactless (pe spate se aude corul ”Aleluia”)!
Acum nu mai stai să-i dai cardul vânzătorului, să ți-l bage el în POS, să bagi tu pin-ul, să aștepți, să-ți scoată cardul și să ți-l dea înapoi. Acum vânzătorul bagă suma, iar tu asezi cardul deasupra terminalului de plată și plătești. Asta-i tot! Fără pin, fără timpi morți. Genial! Pe unde văd logo-ul contactless (care seamănă cu cel de Wi-Fi) plătesc instant. Statistic vorbind, se pare că plata contactless durează cu 33% mai puțin decât o plată normală. Personal vorbind, mi se pare că salvez mai mult de 50% din timp. Aș plăti contactless peste tot!
Și se pare că încet încet, tipul acesta de plată e din ce în ce mai întâlnit. Uite, în weekend mă duc la Electric Castle, un festival pe care îl ador! Am fost anul trecut și mi-a plăcut așa mult că am decis sa revin! Și una dintre problemele unui festival de muzică este, cum altfel, timpul. Și mă refer la timpul pe care un om îl petrece stând la coadă pentru o bere sau un suc. Am prins primele concerte și festivaluri de muzică unde stăteam la coadă mai bine de o juma de oră pentru că vânzătorul încasa bani, servea băutura și se căuta de rest pe la colegi. Apoi au introdus metoda jetoanelor ca să mai fluidizeze traficul și să reducă timpul pierdut la cozi. Iar anul ăsta la Electric Castle, guess what!?! (ta-daaam!)
Am aflat că dacă ai un card contactless Master Card sau Maestro, poți să plătești cu el la Electric Castle. Cam cât de tare-i chestia asta? Din fericire am unul și de-abia aștept să plătesc cu el. Și nu doar ca experiment, căci știu că-mi va salva mai mult timp, dar voi avea și o reducere de 5% la fiecare plată contactless și la ce scoruri știu că sunt la festival, reducerea asta e mai mult decât binevenită! Așa că să nu cumva să-ți uiți MasterCard-ul sau Maestro-ul Contactless acasă, dacă vii la Electric Castle! Eu unul chiar o să documentez chestia asta la festival, nu de alta dar o să vedeți cât de ușor e și cât timp salvezi prin metoda asta de plată.
Nu știu pe câți dintre voi am convins cât de important este timpul pentru noi în prezent. Poate o să-mi spuneți că sănătatea este cea mai importantă. Este, dar lipsa timpului afectează grav sănătatea și așa cum unii oameni găsesc soluții pentru noi încât să avem mai mult timp, așa cred că e de datoria noastră să nu pierdem timpul altora. Pentru că timpul este #denepretuit și avem nevoie de el mai mult ca niciodată.

2 Comments Cel mai important lucru din lume

 1. Nepoate 26/06/2015 at 11:14 am

  Poza din campingul Sandalandala din Vama? 😀

  Reply
  1. Alex Damian 01/07/2015 at 4:01 pm

   Haha! Fix de-acolo e, de anul trecut! :))

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.