Cortana Taskbar not working – Windows 10

3102391_windows-10-desktop-wallpaper

Windows este probabil cel mai detestat și blestemat sistem de operare din lume și problemele nu s-au oprit nici măcar la a zecea versiune. Ba dimpotrivă, am experimentat niște probleme care m-au făcut să nu mai recomand vreodată Windows cuiva.

*Dacă vrei să sari direct la soluționarea erorii de Cortana și Taskbar, mergi te rog la finalul articolului.

La început era ușor. Învățai rapid cum să butezi de pe floapă sau CD atunci când te holbai mult prea des la un ecran albastru. Instalai Windows-ul pe curat și reveneai la treabă. Era și o perioadă când Windows-ul se pirata la greu. La naiba, abia reușeam să ne construim un PC într-un an de zile, să mai dai și bani pe Windows era o jignire la adresa libertății! 🙂

Dar de ceva ani încoace nivelul de trai a tot crescut și oamenii ajung să-și cumpere laptopuri sau PC-uri cu tot cu Windows-ul instalat. Ceea ce te face să intri în normalitate. La fel am făcut și eu și mi se pare mult mai ok, mai ales de când un update de Windows la o nouă versiune nu presupune plata unui nou produs. Pur și simplu se consideră un update.

Și așa mi-am început eu povestea cu Windows 10. Doar că n-a fost o poveste fericită. În primă fază n-am avut nimic de comentat. Doar că acum vreo două luni mi-a apărut eroarea cu Cortana and Taskbar has performed an error. Eh, ce e nou la Windows e că nu mai ai nici un X la ferestrele de erori, adică nu poți să le închizi, nu poți să le micșorezi, poți doar să le miști mai hacana. Singura opțiune pe care o aveam era să repornesc din nou laptopul. Până când, la un moment dat, îmi dădea eroarea asta la fiecare pornire.

Acum dă-i și Google până îți sar capacele și să vezi că e o problemă destul de întâlnită și pentru care nu există o soluție clară. Adică nici măcar Microsoft nu știe care-i faza. Că ar fi cică de la Antivirus, că ar fi de la nu știu ce, deci nimic clar! La sugestia cuiva, am încercat să intru în safemode. Eh, și atunci s-a terminat totul. La repornire, mi-a cerut să mă loghez cu contul de Microsoft. Cine naiba mai știa parola de la Microsoft Account? Cine naiba folosește Microsoft Account? Exact!

Drept urmare, am sunat la call center-ul din România unde am avut parte de o experiență la fel de inutilă cu tot ce-am încercat și ce-am găsit pe net. Doar că la call center-ul din România a durat vreo 3 saptămâni să-mi spună că n-au cum să mă ajute și n-au cum să-mi reseteze parola de Microsoft Account. Practic, eu am rămas în afara sistemului de operare doar pentru că cineva s-a gândit că la o repornire în Safe Mode ar trebui să bagi parola contului de Microsoft (probabil și eu m-am logat prima oară cu Microsoft Account la instalarea Windows 10). Nu mai spun că nici nu puteam să reinstalez Windows-ul, sau să butez din BIOS, nimic. Pentru orice acțiune pe care o făceam, îmi cerea nenorocita aia de parolă. Mai mult de-atât, nici măcar nu încărca driverele plăcii de rețea, drept urmare nici măcar nu se conecta la net ca să se logheze cu contul de Microsoft.

Am escalat ticketul de câteva ori fără nici o soluție. Singurul lucru bun de făcut era să-mi fac un backup al datelor, să formatez hard disk-ul și apoi să reinstalez Windows-ul. Evident, pe banii mei, căci Microsoft nu s-a simțit câtuși de puțin vinovat de toată treaba asta.

Eh, și așa am stat eu fără laptop atâta timp, încercând să rezolv totul prin metoda corectă, aia oficială, aia pentru care am dat bani. Ulterior, am fost ajutat de prieteni care mi-au reinstalat acest minunat Windows 10 și am pierdut o grămadă de timp doar pentru că am zis că așa e corect (nu mai spun că am pierdut și bani). Ei bine, nu! Nu e corect și nici nu e ok ca în 2015 să nu pot să intru în Windows din cauza unei parole idioate și să fiu nevoit să-mi formatez hardul și să-mi reinstalez sistemul de operare. Așadar, este ultima oară când voi folosi vreun sistem de operare Windows. Data viitoare o să-mi încerc norocul cu un Apple, că și ăla e detestat de toată lumea. Să vedem și-acolo ce s-o mai întâmpla. Pentru că nu e deloc normal ca eu să fiu un expert în ale computerelor ca să evit situații de genul ăsta.

Până una alta, dacă întâmpinați acea eroare de taskbar sau Cortana, vă copiez mai jos soluția oferită de centrul de asistență Microsoft România. Soluție care pentru mine a venit mult prea târziu deoarece deja nu mai puteam intra în Windows, așa că folosiți asta înainte de a încerca orice altceva.

 

 

Comenzile pe care le puteti rula din Command Prompt (Admin) in momentul in care observati probleme de performanta:

– clic dreapta pe butonul de Start si alegeti din lista care se deschide Command Prompt (Admin)

– introduceti apoi, pe rand, comenzile de mai jos:

* prima comanda este sfc /scannow urmata de tastarea Enter; asteptati finalizarea scanarii si repararii fisierelor de sistem

* a doua comanda este dism /online /cleanup-image /restorehealth urmata de tastarea Enter; asteptati finalizarea repararii

* a treia comanda este de fapt un set de 2 subcomenzi:

powershell urmata de tastarea Enter, apoi imediat exact comanda de mai jos urmata si ea de tastarea Enter

Get-AppXPackage -AllUsers |Where-Object {$_.InstallLocation -like “*SystemApps*”} | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml”}

 

Sper să meargă pentru voi!

Credit foto: Un site în care scrie într-o limbă ciudată.

2 Comments Cortana Taskbar not working – Windows 10

 1. Florin 01/12/2016 at 1:37 pm

  nu pot da click dreapta pe Start

  Reply
  1. Alex Damian 01/12/2016 at 9:29 pm

   În ultima vreme am văzut că orice problemă se rezolvă la următorul update. Deci e bine să le faci pe toate.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.