10 Cloverfield Lane

686104

Când am văzut trailerul am înțepenit cu ochii cât cepele. Adică, Cloverfield e în top 5 filme preferate, iar o continuare ar fi oprit lumea-n loc pentru mine. Așa că m-am dus să văd 10 Cloverfield Lane! Hai să vă spun cum e!

Totul a început cu Blairwitch Project, cu acest stil de cinematografie – hand held camera. Te face să crezi că un întreg film e filmat cu telefonul, dar de fapt în spate stau niște camere ultraperformante și o tehnologie care doar te face să crezi asta. Și Cloverfield a făcut-o cu brio în 2008, parcă, nu? Gizăs, cât timp a trecut! Dar oricum, a fost genial. Mă uit de cel puțin 2 ori pe an la Cloverfield.

Deși din trailer părea o legătură cu primul film, de cum a început 10 Cloverfield Lane am început să mă întreb dacă nu cumva am făcut eu doar o asociere cu numele și de fapt filmul ăsta n-are nici o legătură cu primul. Și adevărul e undeva la mijloc. Are foarte multă legătură și n-are nici o legătură. 🙂

Nu vreau să spun foarte multe despre filmul ăsta pentru că merită de văzut la cinema. Dar ideea e în felul următor. De fiecare dată când vedem un film în care umanitatea este în pericol din cauza unor dezastre naturale sau extratereștrii care atacă pământul, ne gândim că absolut toată lumea este aware de chestia asta. Dar în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Câte nenorociri se întâmplă pe globul ăsta și noi n-avem habar. Și chiar dacă Transformers ar ajunge în State, ce credeți că am face noi în România? Cei din zona rurală probabil că n-ar auzi în veci de așa ceva, iar noi am vedea pe net și la știri. Dar a doua zi ne-am duce la muncă fără nici o problemă. Așa cum am făcut și cu 9/11.

Eh, 10 Cloverfield Lane aș spune că e un side movie, sau cum spune J.J. Abrams, o rudă apropiată. Spune povestea dintr-un cu totul alt punct de vedere. În special al celor care n-au avut habar ce naiba s-a întâmplat în noaptea aia, în Manhattan. Nu are același stil de filmare, ba chiar stilul clasic. Nu e neapărat un film SF, ci mai degrabă un thriller psihologic. Nu e o capodoperă, dar mi-a plăcut foarte mult. La final îți dai seama că totul e adevărat. Și se lasă cu o continuare, clar! Sper că nu peste încă 8 ani.

E un film în care John Goodman mi-a făcut scârbă și silă (îi tot auzi respirația aia greoaie pe parcursul filmului), atât de bine-și joacă rolul, iar Mary Elizabeth Winstead e chiar mișto, îmi place despre ea. 🙂

Ce-i nasol la film? Poate că e lungit prea mult pentru scena unde se desfășoară filmul. Pentru unii s-ar putea să fie boring. Dar eu zic să aveți răbdare, filmul e chiar mișto.

La final m-am gândit la următoarea chestie. De fiecare dată când avem de-aface cu un sequel, ne-așteptăm la o continuare care să aibă legătură cu primul film, nu? Sau cel puțin să spună ce s-a întâmplat înainte. Eh, în cazul ăsta avem o nouă rețetă (nu știu dacă s-a mai făcut așa ceva). O continuare care are legătură cu povestea principală, dar privită dintr-un cu totul alt unghi și altă abordare. S-ar putea să devină un nou trend la Hollywood. Nu de alta, dar aseară am văzut și teaser-ul la noul Star Wars (Rogue One) și începe o poveste paralelă cu tot ce-a fost până acum. Ies filme în disperare! :)))

4 Comments 10 Cloverfield Lane

 1. Elena 08/04/2016 at 12:26 pm

  Întrebare: de ce e nevoie de niște camere ultraperformante și o tehnologie care să te facă să crezi că e e filmat cu telefonul? Nu e o intrebare ironică sau răutăcioasă. Mulţumesc!

  Reply
  1. Alex Damian 08/04/2016 at 12:42 pm

   Păi e o întrebare perfect normală, n-are de ce să fie ironică. Ceea ce voiam să spun e că dacă s-ar fi filmat cu telefonul, s-ar fi văzut oribil la cinematograf sau oriunde. În primul rând e vorba de calitate. Trebuie filmat ori cu peliculă ori cu camere digitale la o rezoluție cât mai mare. De exemplu, IMAX are o rezoluție de 16K, pe când telefoanele mobile filmează Full HD (abia acum încep să răsară modele 4K). Apoi, condițiile în care filmezi, în studio sau afară, ai nevoie de lumini, de echipamente, etc. De obicei totul se filmează în lumină cât mai puternică încât să ai o imagine clară și abia apoi se întunecă pentru a da impresia că se filmează noaptea. Sper că ți-am răspuns cât de cât la întrebare.

   Reply
 2. Nicu 09/04/2016 at 9:52 pm

  Corect raspunsul! Revenind la noua reteta… poate vom avea ecranizari ale luptei Batman v Superman vazute din perspectiva ambilor. Ce si cum percepea lumea Batman si cum o facea Superman. Apoi vom vedea lumea din unghiul lui Wonder Woman si vom intelege cat de singura si inspaimantata este. Culmea cinematografiei ar fi un film despre cum ma duc eu la cinema sa vad Batman v Superman… asta da noutate.

  Reply
  1. Alex Damian 09/04/2016 at 9:59 pm

   :)))) Ăsta ar fi chiar un blockbuster! :)))

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.