Lasă-i pe oameni să-și pozeze mâncarea!

Am ajuns să avem tot timpul la noi o cameră foto, drept urmare am ajuns să fotografiem lucruri pe care nu le fotografiam în trecut. Unul dintre aceste lucruri este mâncarea, subiect fotografic pe care mulți au ajuns să-l critice și să-l discrediteze, dar există multe beneficii în a face acest lucru și vreau să le enumăr în acest articol.

Mișto-urile la adresa pozatului mâncării nu vor conteni niciodată. Ba unii se vor folosi de asta pentru a atrage atenție asupra lor. Corect, dacă te gândești că pe tine nu te pozează nimeni și o chiflă ajunge la un moment dat să aibă mai multe like-uri decât ai tu la toate pozele tale pe Facebook. 🙂

Dar eu unul văd un mare beneficiu în a-ți poza mâncarea. Mai ales dacă ești la început de drum în pasiunea asta față de fotografie și nu știi de unde să începi.

Chiar dacă în multe cazuri pozatul mâncării e doar un statement în social media, dacă o faci destul de regulat o să vezi că automat începi să ceri din ce în ce mai mult de la tine și să devi creativ. Nu-ți mai ajunge doar să pozezi o farfurie exact așa cum ți-a fost pusă în față. Începi să miști lucrurile pe masă, să te miști tu, să-ți dai seama că treaba devine serioasă când deja te-ai ridicat în picioare pe scaun și toată lumea se uită la tine ca la un nebun. Și ce dacă se uită? 🙂

Pentru că în fotografiatul ăsta al mâncării ai o grămadă de elemente cu care te poți juca. Începând de la fața de masă care ține de fundal, la farfurii și tacâmuri, șervețele și alte accesorii de pe masă, până la mâncarea propriu-zisă, totul se transformă într-o scenă plină de forme geometrice și culori. Căci despre asta e vorba până la urmă. De a combina diversele culori ale ingredientelor de pe masă cu forma geometrică a recipientelor în care stau acestea pentru a scoate o imagine ce va atrage privirea multora.

Evident că dacă ești la un restaurant ieftin unde singura culoare de pe fața de masă albă este pata de mâncare de ieri și mănânci niște sarmale triste cu mămăligă, atunci nici pozele n-or să fie nemaipomenite. De fapt, vor fi de aceeași calitate cu locul unde mănânci. Dar dacă ajungi în locuri faine, folosește-te de design-ul locului în care te afli și de toate elementele din jur. Plus lumina pe care ți-o oferă localul, chit că e artificială sau naturală. Sincer, eu cred că atât designer-ul unui local, precum și bucătarul care prepară mâncarea, s-ar simți onorați ca munca lor să fie apreciată prin aceste fotografii.

Sau poți încerca asta la tine acasă, când ai tot timpul din lume să-ți aranjezi ”scena”. În funcție de ce mănânci, poți adăuga lângă felul de mâncare câteva ingrediente brute care te-au ajutat la gătit, mai arunci un șervețel colorat, care pare dezordonat dar pe care te-ai chinuit mult să-l așezi în acea poziție și începi să te miști cu telefonul în jurul scenei pentru a surprinde cel mai bun unghi, până când vei găsi un unghi personal care să te reprezinte apoi în toate fotografiile pe care le faci.

Și cel mai important e să te inspiri. Uite, mie îmi place mult contul Oanei pe Instagram. Ca ea sunt mulți instagrameri, dar vă poate sta drept inspirație. E o combinație între food photography cu scene din viața ei personală. Ți-e mai mare dragul să te pierzi într-un cont de genul ăsta!

Hai, spre disperarea tuturor, pozează-ți mâncarea și ignoră haterii! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.