#mancarecunotificare

”Trebuie să scriu un articol despre un salam!” ”De ce? Așa rău ai ajuns?” ”Nu, frate, da are un ambalaj șmecher. De fapt, e mai mult legat de o chestie care mă irită pe mine.”

Nu vreau să militez de partea veganilor sau a carnivorilor, mi se pare cea mai infantilă ofensă de pe lumea asta. Dar un lucru mă irită grav. Faptul că aruncăm mâncare la greu. Băh, facem o risipă de-aia mega nesimțită! Noi nu ne dăm seama în casă, dar la nivel global se aruncă în jur de o treime din toată mâncarea produsă pentru consum pe un an de zile. Cam 1.3 miliarde de tone (la o simplă căutare pe google).

Și în ceea ce privește consumul de carne, asta mă scoate din sărite cel mai tare. Câte animale sunt procesate (ca să nu zic ucise) doar ca să fie aruncate la gunoi. Și mă oftic pentru că nici mie nu-mi iese tot timpul. Și eu mai ajung să arunc mâncarea la gunoi doar pentru că a expirat, sau că nu am ținut-o în condiții optime. Adică mai uit ca fraierul mâncarea afară din frigider.

Mă rog, ideea e că la un moment dat m-am dus la o sesiune d-astea de briefing pentru o companie de mezeluri. Căutau o idee despre cum să-și promoveze noul ambalaj. Și ca să nu stau în casă, am zis că mă duc. Măcar mă mai văd cu lumea dacă e să fie o nasoleală d-aia gravă.

Și din cafele în vorbe, cioace și complezențuri, aflu că oamenii ăștia tocmai voiau să lanseze un ambalaj termosensibil. Un fel de cană d-aia de-și schimbă culoarea la cald sau cum erau bateriile alea pe care le verificam cu două degete.

Mă rog, e vorba de Salamul Semenic Extra de la Caroli Foods care acum are o etichetă cu cadran termosensibil. Practic, eticheta de pe ambalaj îți va indica prin culoarea verde că este depozitat la temperatura ideală. Când o să te duci mâine la Mega să vezi minunea cu ochii tăi, o să vezi că indicatorul ăla e verde, pentru că Salamu stă la rece.

”Așa și? Ce se schimbă?” ”Păi să vezi, că dacă-l ții cu ochii în soare, verdele ăla începe să se facă la un moment dat galben.” ”Woooow! Ce tare! Adică s-a stricat!” ”Nuuuu, nu s-a stricat, tocmai asta e faza. Că altfel n-aveau nici un rost nici eticheta, nici articolul ăsta. Ideea e că galbenul îți recomandă să-l duci înapoi pe Salamul Semenic la Castelu de Gheață, la doamna Elsa. Adică la frigider!” ”Aaaa,  deci e un fel de alarmă.” ”N-aș zice tocmai alarmă, mai degrabă notificare. Da, e o #mancarecunotificare! Îți aduce aminte că salamul trebuie să stea undeva între 2 și 8 grade Celsius. Sub 8 grade e verde, peste 8 grade e galben.”

Trecând peste acest dialog imaginat de mai sus, ideea mi se pare tare. Odată că e primul ambalaj care te avertizează să ai grijă ca mâncarea ta să stea în condiții cât mai optime și apoi mă gândesc că mai reduce din riscul de a arunca inutil mâncarea. Sincer, nu cred că ar fi o idee rea ca acest ambalaj să se regăsească pe foarte multe produse. Momentan, e doar pe Salamul Semenic Extra. Știi tu, click pe textul albastru pentru mai multe detalii! 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.