Alien Covenant #devăzut

Azi am fost să văd Alien Covenant. Așa că aseară m-am uitat din nou la Prometheus. Și m-am speriat. Nu din cauza alienilor, ci din cauza faptului că Prometheus a fost lansat în 2012!!! WTF? Credeam că l-am văzut acum vreo doi ani! Giiizăs!

Anyway, am zis să-l revăd pentru că-mi place să fac chestia asta înainte să văd continuarea unui film. Să fie totul fresh și chiar să simt că e o continuare. Partea mișto la Prometheus e că atunci când m-am dus să-l văd prima oară am crezut că e un alt film SF de-al lui Ridley Scott. Nu citisem nimic despre el și mai bine am făcut, pentru că surpriza de final a fost demențială când am realizat că ăsta e începutul seriei cult Alien.

În cazul în care n-ați văzut nici unul din filmele recente, vă anunț doar că Prometheus și Alien Covenant iau povestea seriei Alien de la începuturi și afli cum au apărut acei extratereștrii, care dacă ar face vreodată 69 și-ar topi organele genitale cu acidul ăla din gură. Sucks to be an Alien. Dacă în schimb ai văzut Prometheus, atunci îți recomand să te uiți la clipul de mai jos înainte să vezi Covenant, pentru că e ceva ce n-o să vezi la cinema:

Nici unul dintre ele n-aș putea spune că sunt o capodoperă. Nu prea cred că mai poți surprinde publicul după ce ai făcut-o cu Alien în 1979. E ca și albumul ăla al meu de poze de pe 1 ianuarie care s-a viralizat. N-am cum să mai repet același lucru pentru că n-ar avea același farmec și succes, de asta sunt convins.

Dar totuși Covenant e mișto, la fel ca și Prometheus. Tehnologia a evoluat atât de mult încât efectele speciale clar nu se mai compară cu cele din 79, când animatronicsurile începeau să fie folosite din ce în ce mai des în cinematografie. Dar ceva s-a schimbat. Primele filme erau foarte întunecate încât să nu observi foarte mult că ai de-aface cu un studio și cu roboți mecanizați, sau actori îmbrăcați în costume de alieni. Și fix lucrul ăsta le-a transformat în niște filme de groază, nu doar SF. Jur, ți-era frică să te uiți la Alien. Acum, e doar un thriller SF unde mai mult descoperi o poveste și n-aș putea spune că e vreun moment de groază.

Sunt câteva momente penibile care nu fac sens în film. De fapt, întotdeauna am zis că în seria Alien parcă ai avea de-aface cu o echipă de români, nu cu americani. Adică d-ăștia care te-aștepți să fie profesioniști, să aibă o anumită rigurozitate, să respecte niște reguli, protocoale, dar nu frate, pe fiecare îl apucă și-și face fiecare de cap, ori au câte-o criză de nervi și pleacă ei pe cont propriu (doar ca să fie killăriți de un alien, evident), ori se gândesc ei să facă dreapta în spațiu și să verifice o planetă, doar pentru că e aproape și n-au chef să intre în stază (și evident că iar sunt killăriți de alieni). Practic, ăștia de nu semnalizează niciodată în trafic sau traversează pe oriunde, numai pe la trecere nu, dar se cred specialiști în schimb. Și după aia te întrebi de ce mor. 🙂

Dacă în Prometheus afli practic cum s-a născut primul Alien, în Covenant afli cum s-au răspândit pe mai departe. Scott a ales o poveste foarte interesantă, un scenariu la care nu m-aș fi gândit niciodată, dar în același timp a fost sub așteptările mele. Adică e interesantă viziunea, dar parcă se îndepărtează de la ideea unui thriller SF raw și începe s-o dea un pic în Isaac Asimov și tratează un pic aspectul filozofic al inteligenței artificiale.

Am văzut pe facebook păreri diferite apropo de Alien Covenant, dar eu zic că merită văzut. Chiar și dacă n-ai văzut nici unul din filme până acum sau ești un mare fan al seriei. E un film bine făcut, iar Michael Fassbender joacă foarte bine. Ce-mi mai place la seria Alien e că Scott alege în rolul feminin principal actrițe care nu sunt vreun sex simbol. Ba chiar aș putea spune că alege niște tipe urâțele sau cu o fizionomie aparte a feței. Să ne aducem aminte că nici Sigourney Weaver nu era vreo splendoare de femeie, dar fix asta a făcut ca filmul să fie mult mai bun.

Îmi place imaginea, îmi plac decorurile foarte mult, îmi place că mi-a creat o sete de a aștepta până la final să aflu ce se întâmplă, îmi place că sunt sigur că va continua. Și mă amuză că GoPro-ul se pare că va rezista și peste 100 de ani! 🙂

Nu mi-au plăcut niște neconcordanțe între Prometheus și Covenant (de-aia revăd filmele unul după altul), nu mi-au plăcut anumite scene penibile trase de păr și nu mi-a plăcut fix finalul care este atât de plauzibil. Dar vă las să vă convingeți cu trailerul. Filmul rulează fin și la IMAX la Cinema City și vă recomand să mergeți acolo să-l vedeți. Peisajele din film sunt mult prea șmechere încât să nu le vedeți pe un ecran imens.

Ah, apropo. Vă recomand să vedeți la un moment dat și documentarul Jodorowsky’s DuneE despre cel mai mare, mai șmecher, mai scump și mai complex film SF care n-a fost făcut niciodată. Doar că toate ideile din acel film au fost ulterior preluate și folosite în filme precum Star Wars sau chiar Alien aici de față. O să aveți niște suprize foarte mari după ce vedeți documentarul ăsta.

sursă foto

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.