Am condus la volan sub influența alcoolului…la ATA!

Cei de la DrinkIQ mi-au propus să facem un test ca să vedem care sunt efectele alcoolului la volan și am făcut asta într-un mediu sigur, la Academia Titi Aur. Am tras niște concluzii interesante, pe care aș vrea să le aflați și voi.

Nu sunt împotriva alcoolului. Clar oamenii au nevoie de momente în care să uite de griji, să-i ajute să fie mai sociabili, etc. Problema, ca în orice alt domeniu, e că orice lucru pe care îl consumăm în cantități industriale nu duce niciodată la un final fericit. În cazul alcoolului putem vorbi de agresivitate, violență domestică sau accidente rutiere. Și cam stăm campioni la efectele negative.

Așa că am zis să fac experimentul ăsta și să văd ce iese. Nu mi-am făcut așteptări prea mari, că nu ne duceam toți acolo ca să ne facem mangă și apoi să ne trântim cu mașinile. 🙂 Dar totuși mi-am depășit așteptările la final cu concluzia pe care am tras-o.

Deci ce-am făcut? Păi, am efectuat o serie de teste ce măsoară viteza de reacție, iar apoi am condus pe un traseu cu jaloane, cronometrând. Apoi ne-am retras să servim niște cocktailuri, să socializăm, să facem conținut pe insta și apoi am luat-o iar de la capăt. Și deși rezultatele la final au fost cu 20% mai slabe decât la început, nu factorul de timp sau cel procentual m-a convins. Ci altceva de care și eu am fost surprins.

De unde la început nu ne cunoșteam chiar toți între noi, după primul cocktail am devenit mai sociabili, ceea ce e normal, dar combinat cu rezultatul primului test repetat, cei din grup am devenit ceva mai zgomotoși, mai veseli, mai încrezători. Și fiiix asta cred că e ”problema”.

Știm cu toții că timpul nostru de reacție nu are cum să scadă după prima gură de cocktail, whiskey sau de vin. Adică nu ne mucifiem instant. Efectul vine ceva mai târziu. Ceea ce mi se pare că se întâmplă aproape imediat este această stare de euforie. Ai control asupra ta și cumva chestia asta îți dă încredere că de fapt nu te-ai îmbătat și că ești în stare să conduci o mașină. La dracu, starea asta chiar te face să crezi că vei conduce chiar mai bine. ”Ia dă mă, cheile!”

Sincer, cred că numărul oamenilor care se urcă băuți la volan este infernal de mare. Nici nu vreau să mă gândesc. La o simplă căutare pe google am dat peste articolul ăsta din Adevărul care anul trecut spunea că suntem pe primul loc în Europa la accidente rutiere mortale. 3% din accidentele grave produse pe șoselele din România pot fi atribuite consumului de alcool la volan, arată datele Poliției Rutiere. Cele mai numeroase accidente implică tineri cu vârste între 18 și 23 de ani. 1 din 3 oameni recunosc că au băut înainte de a conduce și 6400 de oameni au murit în 2016 din cauza asta.

Merită? Bine, mie mi-e ușor să zic că-i o tâmpenie să te urci băut la volan pentru că nu prea beau. O singură dată m-am urcat la volan după juma de bere și mi s-a părut o tâmpenie apoi. Mi se pare oricum o tâmpenie că tre s-o zică cineva. Dar e necesar să ne tot amintim de asta înainte de a comanda acel ”singur” pahar.

Grupul Diageo oferă pe platforma DrinkIQ multe informații despre subiect, cum să ai un stil de viață balansat și să consumi moderat, precum și un calculator al alcoolului. Poți vedea în funcție de ce bei, în cât timp se va elimina alcoolul din corpul tău. Și data viitoare, ia naibii un Uber!

2 Comments Am condus la volan sub influența alcoolului…la ATA!

  1. Magda 24/10/2019 at 6:55 pm

    Este foarte bine ca atragi atentia acestei probleme, ar trebui sa se discute mai mult chestiile astea. Prea multe accidente din cauza drogurilor si a alcoolului.

    Reply
  2. Concernez Citizen 02/02/2020 at 2:48 pm

    Oameni buni… zaharul, alcoolul, tutunul, lactatele, carnea, PIATA AUTO si sa nu uitam imobiliarele… sunt industrii mult prea mari pt a avea parte de reclama negativa. Corporatiile au fonduri suficiente sa isi cumpere influenceri (sau ziare, televiziuni) si propriile review-uri in reviste (pozitive evident). De oameni si de mediu nu ii pasa niciunui guvern de pe planeta asta, TREZITI-VA!

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.