Dacă doriţi să revedeţi…

Din punct de vedere muzical, anul 2009 a fost un an foarte bun pentru piaţa românească. Din ce în ce mai multe formaţii şi artişti consacraţi ajung să-şi încludă în lista de concerte a turneelor şi România. Nu poate decât să ne bucure şi să ne întristeze în acelaşi timp deoarece un astfel de “hobby” poate deveni foarte costisitor. Dar să nu ne plângem, mai bine să tot avem decât să nu avem.
1. Anul a început bine pentru noi şi prost pentru mine deoarece am pierdut concertul lui Sting. Mi-am dorit mult să ajung la acest concert dar din cauza faptului că la momentul vânzării biletelor nu mă aflam în posesia unei sume mari de bani am pierdut orice şansă pentru un loc. Biletele s-au vândut într-un ritm foarte rapid şi nu s-au mai suplimentat. Din păcate mulţi au crezut că vor avea parte de obişnuitul repertoriu al lui Sting dar n-a fost aşa, deoarece albumul promovat la început de an “Ten Summoner’s Tales” adoptă un stil uşor diferit decât cel cu care ne-a obişnuit Sting. Normal că Geoană nu s-a interesat de asta înainte de a veni la concert.
2. Pe 28 martie a fost “Earth Hour” eveniment sărbătorit şi la noi printr-un concert Unplugged al trupei Sistem. A fost o încercare reuşită şi sper să nu fie singura. M-aştept totuşi ca la anul să fie mult mai mult public deşi la cum votăm m-aş mira să-i mai pese cuiva de planetă.
3. Cel mai important moment din anul ăsta a fost cu siguranţă concertul celor de la King’s Singers. Mai mult dintr-o glumă, ne-am decis să “dăm o fugă” până în Londra şi să asistăm la concertul de lansare al ultimului lor album “Romance du Soir”. Amintesc că acesta este cel mai bun grup vocal din lume şi este o adevărată plăcere să asişti la un concert de-al lor. Totul este live şi nu au nevoie de nici un back-ing de instrumente sau amplificare. Iar repertoriul lor variază de la muzica veche, medievala, barocă, clasică, până la jazz şi cover-uri ale muzicii pop rock. Întâlnirea cu ei a fost mai mult decât mă aşteptam şi mă gândesc că în anul ce vine să mai fac o nouă escapadă de gen.
4. Corul Sound a avut şi el parte de un an fructuos cu concerte pe la Muzeul Satului şi o serie de concerte alături de Valentin Radu, un turneu la Roma unde a putut cânta în cadrul slujbelor de la Vatican şi Panteon. Spre finalul anului grupul coral a participat alături de Corul de Copii Radio la concertul “Salut Voios de Pionier” menit să comemoreze într-un mod original 20 de ani de la căderea comunismului în România.
5. În vară am avut iar parte de multe concerte şi festivaluri dintre care amintesc de cunoscutul la nivel internaţional Best Fest, concertul celor de la Placebo de unde ne-am încărcat buzunarele cu ţigări Kent (13 pachete moca, parcă) şi cea mai tare trupă de muzică electro The Crystal Method a avut un concert în parcul Izvor în cadrul unui alt festival. Nu ştiu câţi au auzit de trupa asta dar tipii au mare succes in State iar muzica lor apare pe coloana sonoră a unor filme blockbuster precum “Gone in 60 seconds” şi altele.
6. După mijlocul anului circula cel mai bun banc în Bucureşti: “Ce fac fanii Depeche în ziua concertului din parcul Izvor? Răspuns: Enjoy the Silence”. Concertul celor de la Depeche Mode a fost anulat din cauza unor probleme de sănătate ale solistului Dave Gahan. Deşi au mai fost pe la noi, sperăm să nu fie singura dată.
7. Nu a fost un an numai cu veşti bune, ci şi cu părţi foarte proaste. Moartea lui Michael Jackson a afectat pe toată lumea iar cu ocazia asta chiar şi cei care poate nu au ascultat niciodata Michael au acum ocazia deoarece mai toate posturile de muzică au început să-i difuzeze din nou videoclipurile. Clar o muzică ce nu-şi va pierde farmecul niciodată. Şi chiar dacă n-au vreo legătură directă cu muzica, amintesc că i-am mai pierdut pe actorul român Gheorghe Dinică şi actriţa americană Brittany Murphy.
8. Întorcându-ne la muzică, Madonna a concertat şi ea în parcul Izvor din Capitală. Mare tam-tam ce s-a făcut pe seama acestui concert publicul fiind total nemulţumit de prestaţia artistei. A fost un concert normal, în care nu şi-a dat silinţa să ofere ceva mai mult decât în altă parte, locaţia proastă contând foarte mult pentru indispoziţia fanilor iar in final mai putem pune un x în dreptul unui artist.
9. Kraftwerk a făcut un tur de Sala Palatului anul acesta. Părinţii sau copiii sau inventatorii (cum vreţi să-i numiţi) muzicii electronice au concertat în România. Un eveniment care nu a fost pierdut de pasionaţii genului, fanii (de toate vârstele) şi curioşii. Dacă l-am pierdut pe Jean Michele Jarre, măcar i-am prins pe cei de la Kraftwerk.
10. Cel mai bun eveniment al anului a fost însă Festivalul International “George Enescu” care odată la doi ani ne transformă şi pe noi în oameni. Bine, pe unii dintre noi, că alţii oricum vin ca la un concert de-al lui Ştefan Bunică Junior. Dar timp de o lună am avut plăcerea de a asculta cele mai bune orchestre ale lumii sub bagheta celor mai buni dirijori. Două surprize excelente la această ediţie şi anume Yo Yo Ma şi The Silk Road Ensemble şi un alt grup vocal preferat şi cotat iarăşi ca fiind unul dintre cele mai bune, The Swingle Singers. Cele mai bune grupuri vocale am reuşit să le văd într-un singur an, mă întreb la anul ce s-o mai întâmpla?
Oricum, anul 2010 începe promiţător cu concertul lui Bobby McFerrin despre care o să scriu un articol cât de curând.
Un An Nou Fericit!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.