Virtual Choir 2.0

În timp ce o nație întreagă suspina plină de mândrie la ”Românii au talent”, iar alții căutau alți români talentați la alte emisiuni de profil, 5 români ne reprezentau într-unul din cele mai incredibile proiecte muzicale realizate vreodată. Ceva ce cu siguranță ar putea schimba istoria muzicii pe viitor.
Tot Facebook-ul (și nu numai) a vuit de ”Românii au talent”, ceea ce îmi demonstrează că deși nu ne ridicăm deloc la standardele emisiunilor similare, românii sunt foarte mândrii de fiecare dată când se preia o idee sau o emisiune din afară. Asta înseamnă că oamenilor încep să le pese de conaționalii lor, asta în cazul în care le sunt prezentați într-un format pe măsura înțelegerii lor.
Dar sunt persoane care ajung să facă lucruri pentru că sunt într-adevăr talentate și le fac de plăcere, fără să realizeze că în felul ăsta își reprezintă țara de origine iar conaționalii sunt într-o totală beznă și lipsă de informare deoarece nu li se oferă prin binecunoscuta rețetă comercială. Și ironia vine din faptul că mulți români sunt cunoscuți și apreciați pe bună dreptate doar de… alte țări.
Având în vedere că nu s-a înțeles nimic din ce-am scris mai sus o să revin la ceea ce am scris în titlu și la acel proiect muzical despre care vorbeam.
Rețelele de socializare au ucis jurnalul personal și oracolul. Fiecare vrea să împărtășească cu ceilalți fiecare minut din viața sa. Atunci când are nevoie de imagini se duce direct în Youtube și încarcă imediat un filmuleț. Dar ce se întâmplă când vrei să cânți și nu ai o formație? Nimic mai ușor, cânți tu la fiecare instrument în parte și apoi suprapui clipurile și încarci videoclipul pe Youtube. Și iată cum tu singur cânți și la chitară, bas, percuție și voce în același timp iar oamenii apreciază.
Cam de la această idee a plecat și un dirijor și compozitor american când s-a gândit să le ceară oamenilor să se înregistreze în propria lor casă iar el să suprapună apoi toate clipurile pentru a crea un mega cor nefiind nevoie nici de cheltuieli de drum, cazare, închirierea unei săli de concert, etc. Dar mai bine cred că explică chiar compozitorul Eric Whitacre într-o conferință recentă la TED.

De când mă uit la înregistrările conferințelor TED nu-mi amintesc să fi văzut vreodată publicul ridicându-se în picioare. Bineînțeles că mie mi-a fost prea lene să mă agit încât să particip la acest proiect dar mă bucur că au făcut-o alții. Și aici revin la ce spuneam la început legat de ”Românii au Talent”. 5 români au participat la acest proiect din proprie inițiativă. Mă refer în primul rând la 3 prietene din corurile Sound și Corul de Copii Radio care au avut curajul să se înscrie în acest proiect. Este vorba de Ileana Popescu,
Alexandra Ionescu,
și Camelia Ducaru
Cel mai mare cor creat vreodată pe Youtube a ajuns și în media spre uimirea mea. Și nu mă refer la televiziunile din afară, ci chiar de postul Antena1 de unde puteți afla mai multe informații despre cele 3 colege de mai sus.

Totuși, nu am aflat nimic despre ceilalți doi participanți în afară de clipurile Youtube pe care le-au postat. Nici la TV sau pe net n-am văzut prea multe informații despre ei. Este vorba de Oana Soporan și Orbok Sandor.

Așa că le-am trimis un mesaj pe Youtube cerându-le mai multe informații. Din fericire, Orbok Sandor mi-a răspuns și așa am aflat că este bariton, are 26 de ani și este din Miercurea Ciuc. A făcut 4 ani de pian și 2 de chitară și cântă într-o formație de indie/rock. Deși este arhitect stagiar mai cântă și în corul liceului alături de profesori.
Ceea ce ar trebui să atragă atenția este că nici un cântăreț profesionist român nu s-a implicat în acest proiect. Și chiar nu exagerez când spun că piesa care a trebuit învățată nu e deloc ușoară. Asta nu poate decât să demonstreze superficialitatea cu care a fost tratat acest subiect. Se pare că tot cei amatori se simt atrași de muzică și de idei inovatoare când vine vorba de muzică. Bravo lor!
Și deci care-i toată șmecheria? Păi eu cred că ideea în sine se va dezvolta din ce în ce mai mult în anii ce urmează, odată cu progresul tehnologic. Sunt sigur că acest lucru se va putea dezvolta ca o ramură în istoria muzicii și aici mă refer la aportul tehnologiei adus muzicii culte. Simplitatea cu care comunicăm în prezent ne va oferi noi posibilități de a ne exprima artistic. Chiar dacă acum 2052 de oameni s-au înregistrat cântând aceeași piesă poate în viitorul nu foarte îndepărtat toți vom putea realiza lucruri care nu le putem duce la bun sfârșit din cauza distanței fizice mari dintre noi. Concertele vocal-simfonice ar putea fi susținute de artiști din cele mai îndepărtate locuri ale lumii, difuzate on-line, fără a fi nevoie de prezența lor fizica iar acest lucru cu siguranță că ar putea schimba modul în care privim muzica.
Poate că muzicologii și criticii nu văd încă în asta un motiv destul de puternic încât să le trezească interesul dar cred că noua generație de muzicieni va contura cursul istoriei muzicii într-un mod în care cu siguranță că ne va uimi de fiecare dată.
Rezultatul s-ar putea să nu fie chiar pe gustul tuturor, dar măcar din mândria și ”patriotismul” care ne caracterizează să-i apreciem și pe acești oameni, nu doar pe hip-hoperi. Și celor cărora li se pare atractivă această lume a cântului vocal le și fac o invitație unde două dintre protagonistele de mai sus vor cânta alături de Corul de Copii Radio într-un concert tematic la Sala Radio. Pe data de 8 mai 2011 la ora 19.00 va avea loc concertul ”For the Beauty of the Earth”. Până una alta să ascultăm corul virtual. Și dacă vă place, vă asigur că veți dori să mergeți la concertul live de care tocmai am amintit.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.