Deşi la un moment dat în istorie cineva a spus să nu preţuim foarte mult lucrurile lumeşti căci mult mai mult ne aşteaptă în ceruri, în prezent oamenii de pretutindeni colecţionează diverse lucruri. Simt nevoia de a fi în posesia unei game întregi aparţinând unui anumit produs. Chestia asta poate crea mândrie pentru că eşti poate singurul posesor al tuturor acestor obiecte pe care le-ai adunat cu greutate de-a lungul vieţii. Unii colecţionează maşini, lăudându-se cu modele care cu greu le vedem chiar şi în muzee, alţii colecţionează monede, mai sunt unii oameni care colecţionează poşete şi pantofi. Cam toţi vrem să adunăm şi să strângem. Nu ştiu de unde vine nebunia asta dar e clar că suferim toţi de ea, mai ales la bătrâneţe.
De ceva vreme şi eu sufăr de chestia asta pentru că am început să am un interes din ce în ce mai mare apropo de colecţia revistei National Geographic. Poate şi pentru că din cauza acestei reviste am început să fotografiez. Indiscutabil faptul că până acum ediţia românească este completă, ba mai mult. Am reuşit să pun mâna pe primul numar care nu a fost distribuit în final la centrele de presă (un fel de episod-pilot). Până să apară ediţia românească mai aveam vreo câteva ediţii de prin 2000, până anul trecut când am dat peste un anticariat din Helsinki unde zăceau nebăgate în seama revistele NG ale ediţiei americane de prin anii 80 iar curiozitatea m-a împins să achiziţionez nişte numere. De curând am intrat în posesia a noi numere ale revistei iar cea mai veche ediţie este cea din august 1973. Ştiu, nu e nimic impresionant având în vedere că revista sau mai bine zis jurnalul (căci aşa se chema la început) societăţii National Geographic a fost publicat în anul 1888, iar primele fotografii au apărut în 1905 transformând aşadar un jurnal ştiinţific bazat în totalitate pe text într-o revistă cu fotografii. Primele imagini publicate au fost făcute în Tibet. Dar având în vedere că în 1973 eram doar un vis urât sunt foarte mândru şi fericit că sunt în posesia acestor reviste. De ce? Nu ştiu, dar răsfoiesc paginile şi mă întorc în timp. Citind această revistă poţi retrăi “în direct” momente importante din istoria tuturor domeniilor de care se preocupa societatea NG.
Cel mai mare deliciu îl reprezintă reclamele la vechiile aparate foto din acea vreme. Se gândea oare cineva la Digital SLR?