Bălănescu Quartet

Cvartetul lui Bălănescu ar trebui să-ți cânte în jurul tău în timp ce stai pe un fotoliu în mijlocul sufrageriei, privești în gol și începi să plângi încet. Dar nu sunt lacrimi de durere ci efectul dat de cele două viori, o violă și un violoncel. E plăcere pură, auditivă și în același timp te transpune într-o transă în care ai timp să descoperi elementele sonore care formează acest ansamblu și legătura dintre ele.
Prima oară l-am ascultat pe Bălănescu live acum mulți ani, la lansarea albumului Maria T, un eveniment organizat de revista BIZ. Alexander e un vizionar, prezent de foarte mulți ani pe scena muzicii contemporane. Ca să ne înțelegem, omul a transpus muzica celor de la Kraftwerk pe un cvartet de coarde și sună al naibii de bine. Nimic electronic ci doar instrumente clasice reci. Dacă nu mă credeți luați de ascultați întâi originalul și apoi varianta în cvartet:

Așa, și acum varianta lui Bălănescu:

Mie mi s-a părut cel puțin genial când am asculat. N-aș putea spune că face cover-uri ci e mai mult de atât. E pur și simplu altceva. Și asta se dovedește și în cel mai bun album al său Maria T unde a dus mai departe muzica Mariei Tănase și a transpus-o într-o viziune modernă de neegalat. Chiar n-am cum să explic muzica asta, trebuie s-o trăiești cel puțin odată live. E o muzică repetitivă la bază dar dialogul între instrumente este fascinant. Ai spune că nu e nimic de capul lor dar temele circulă pe la fiecare instrumente în parte sau în perechi, se transpus si suprapun în timp ce se formează un alt motiv care dă naștere unui alt motiv și așa mai departe.
Acum vă propun o chestie, ascultați piesa de mai jos, închideți ochii și lăsați-vă purtat de muzica lui Bălănescu și a Mariei Tănase. Nu mai comentez nimic altceva.

Concertul din seara asta a avut loc la Sala Arcub de la Universitate. Habar n-aveam că Bălănescu e în țară și dă concerte. Noroc cu facebook-ul ăsta că mai postează lumea poze.
Concertul a fost foarte fain în sensul că a reunit piese din diverse albume ale compozitorului. Încă un sfat vă mai dau, luați de ascultați Bălănescu mai des căci n-aveți idee cum vă poate ajuta în anumite momente 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.