Rachmaninov sau crivățul din Rusia

Cred că totul a început în anul întâi de facultate (880 î.e.n.) când plictisit fiind nevoie mare, dirijorul a făcut un gest care a oprit pe toată lumea din visare sau nepăsare. A început să-și plimbe degetul și să arate cu el înspre fiecare dintre noi. Răspunsul nostru la vederea degetului era aceeași notă prestabilită. Așa că dirijorul nu se folosea decât de degetul arătător ca să plimbe un La prin vocile a 100 de oameni prezenți în sala de curs. Începea de la alto, fugea la tenor testând viteza de reacție, aluneca ușor deasupra sopranelor ca apoi să se răzbune pe bași. Cred că ăsta a fost momentul în care mi s-a părut atât de mișto să cânți într-un cor sau să fii dirijor.
Corul este o activitate de grup, de echipă. Ca și orice alt sport de echipă, te pregătește încă de mic și îți dezvoltă incredibil de bine latura socială și abilitățile de comunicare (pe lângă cea artistică sau sportivă). Poți să începi asta de mic, nu trebuie să studiezi un instrument până mori, ca apoi prin liceu să faci și tu parte dintr-o orchestră mediocră. Nu, poți începe de mic și dacă ai și voce poți ajunge chiar în Corul de Copii Radio, de exemplu. Și nu doar că faci o activitate foarte faină dar te și plimbi și vezi lumea, singura ta atribuție fiind aceea de a cânta. În echipă.
Doar că la noi muzica corală n-a prins și nu prea cred că o să prindă vreodată. Cel puțin până când nu știm să-i facem reclamă. Nici eu nu știu cum să-i fac reclamă sau cum să-i fac pe oameni să descopere magia cântului vocal. Doar vocal. Ne-instrumental. Adică e un lucru pe care alții îl fac în școală în mod obligatoriu și îi înțeleg importanța. Uite, de exemplu: L-am întâlnit la un moment dat pe ambasadorul Marii Britanii la București, care venea să cânte la biserică (ortodoxă) de plăcere. Nu doar că are voce dar omul îți cântă pe partitură de la prima vedere, pe text (în română)! Și nu asta era meseria lui, ci era ceva ce a învățat în școală, iar muzica în Marea Britanie ocupă un loc foarte important în educația oamenilor.
Eu aseară am fost la Ateneu să ascult Liturghia Sfântului Ioan op. 31 de Rachmaninov. De ce m-aș duce să ascult o slujbă de biserică la Ateneu când e plină țara asta de biserici pe metru pătrat? Păi pentru că liturghia asta vine tocmai din Rusia. Iar religia întotdeauna a fost adoptată dar și adaptată zonei geografice, sociale, tradiționale, etc. Și venind din Rusia, muzica întotdeauna are gust de votcă pe -50 de grade afară și pe un crivăț incredibil. Totuși tu stai ferm în picioare cu vântul care-ți biciuiește fața și mustața și simți puterea acelei nații fix prin muzica pe care o cântă.
La noi, majoritatea muzicii bisericești a fost adaptată pentru cântul coral din cel bizantin în perioada comunistă. Oarecum și de-aia sună atât de prost și fără pic de divinitate în ea. Nu zic că nu avem lucrări care te fac să plângi, slavă Domnului, îl avem pe Dragoș Alexandrescu, compozitor cunoscut în afară pentru lucrările corale religioase și extrem de apreciat și cântat deopotrivă. Dar eu mă refer la o slujbă normală, cu tot cu răspunsurile aferente ”Doamne, Miluiește!” pe care mulți le luăm doar în derâdere.
Muzica religioasă rusească răsună pe o distanță incredibilă și traversează cele mai dificile terenuri imaginabile. E ca și cum te-ai afla într-o catedrală imensă prin care șuieră aprig vântul, crește sau scade în intensitate, ca apoi să realizezi că șuieratul în sine este o voce divină care te protejează și te călăuzește. Înaintezi cu greutate prin nămeți, fulgii de zăpadă îți împiedică vederea, tu totuși ești împins de la spate și te încălzești fix cu crivățul care ar trebui în mod normal să te doboare.
E greu de exprimat în cuvinte ce îți poate transmite o muzică. Asta pentru că muzica în sine este un limbaj ce nu poate fi întotdeauna tradus prin cuvinte. Dacă ați ajuns până aici și v-am stârnit curiozitatea, eu zic mai bine să vă retrageți doar cu voi și să ascultați măcar începutul liturghiei. O să vedeți că n-are nici o legătură cu ce-ați auzit până acum prin bisericile noastre.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.