Ziua Națională Subcarpați

Ne-am obișnuit să credem că orice e vechi e prost (asta dacă nu cumva ești hipster), de neutilizat, demodat, etc. Mai cu seamă că orice lucru vechi care încă mai există, există doar pentru că a suferit mutații, de cele mai multe ori neplăcute și ireparabile. 

 Cam așa e și cu muzica românească. Mă refer la muzica tradițională românească sau cea de folclor. Folclorul este asociat de cele mai multe ori cu muzica populară, ceea ce este o mare tâmpenie. Sau cu Taraf TV unde nu mai comentez. Folclorul înseamnă mult mai mult de-atât, înseamnă istorie, înseamnă originile tale din punct de vedere artistic, să-i zicem.
 Gândește-te că practic tu nu-ți cunoști folclorul. Nu-ți cunoști originile, și nu mă refer la evenimentele pe care le afli dintr-o carte de istorie. Mă refer la detaliile care fac diferența. La muzica nescrisă, transmisă doar pe cale orală, muzică ce încă mai poate fi descoperită chiar și acum prin sătuce uitate de lume. Probabil că nu te-a atras asta niciodată pentru că nu ți s-a părut relevant. Cum ar fi să te duci în cercul de prieteni și să-l asculți pe Grigore Leșe când toți ascultă Eminem? Doar că habar n-ai că rap-ul a ajuns în forma lui actuală din cauza unui alt gen de muzică tradițional, și anume negro spiritual. Toată muzica evoluează din ceva, din istoria, nevoile și starea unui popor. Doar că sunt momente în care trebuie să-ți amintești de unde a plecat totul și când faci asta ajungi să realizezi cât de mult valorează muzica primordială. Ea este baza a tot ceea ce ascultăm astăzi. 
 Evident că e greu să faci asta acum. E greu să-i spui unui copil care ascultă zilnic dubstep că poate ar fi bine să-l asculte și pe Liviu Vasilică. Sau poate că nu e chiar așa greu. Cei de la Subcarpați pot fi considerați culegătorii moderni de folclor și aplică cea mai de succes rețetă. Nu doar că îți cântă muzica pe care tu o asculți în mod normal, dar ți-o și combină cu muzica tradițională de care tu te-ai ferit până acum sau nimeni n-a știut cum să ți-o prezinte. De aici a reieșit Underground Folclor, un proiect Subcarpați ce pe data de 30 Noiembrie împlinește 3 ani. 
I-am cunoscut acum 2 ani când voiau să aniverseze un an de proiect cu un concert mai special în Atelierul de Producție. Noi cu Sound-ul cântând muzică folclorică armonizată pentru cor, apoi împreună cu ei și cu tot publicul din fața noastră care cânta cu o plăcere și o veselie nemaivăzută până atunci. Și cântau folclor pe ritmuri de rap. Anul trecut a fost și mai plin, coadă până afară, ceea ce demonstrează că deja Subcarpați a devenit un fenomen. La Street Delivery sunt tot timpul așteptați și oamenii încep să-i urmărească la fiecare eveniment.
Anul ăsta se întorc din nou. 3 ani de Subcarpați cu un concert în același loc cunoscut, Atelierul de Producție. Cu formația Trei Parale și Sound Choir în deschidere. Apoi petrecere de Ziua Națională, așa cum ne-am obișnuit. Dacă nu i-ați mai ascultat vă sugerez să faceți asta. Să vedeți un proiect autentic și 100% românesc. Care sună bine de tot.
Mai jos teaser-ul Concertului din 30 Noiembrie. Se pun în vânzare doar 1000 de bilete. Ori veniți din vreme pe 30 ori puteți să le procurați din locații precum Acuarela sau Ollie Gang Shop. Și puteți face asta de astăzi!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.