Din bulă-n bulă sau Cine suntem noi de fapt?

Când am citit articolul ăsta din Adevărul mi-am imaginat următorul scenariu: noi, toți, deasupra unei mese într-un cort de război, niște hărți și scheme luminate de un singur bec deasupra care se bălăngăne, de-afară se aude o ploaie torențială și zgomot de mitraliere și tunuri. Toți plănuim cum să-l omorâm pe Ponta, cum să scăpăm de virusul comunist și cum să schimbăm lumea în mai bine. De fapt, suntem noi în pijama în salonul cel mare al spitalului de psihiatrie și cineva tocmai ne bagă pe gât pastilele. Dar am ieșit din ”Matrix” și m-am dus să văd cealaltă bulă, să-i văd pe cei din tabăra lui Ponta, pe Facebook. Uite ce-am găsit.

Da, sunt super dezamăgit dar nu uimit. Mă simt iar singur și deprimat. Îmi vine să urlu de disperare. Pentru că iar se duc ani de zile degeaba. Și iar fac 7000 de ani până la Cluj fără să am o autostradă gata!!!! 
Am spus demult că Monica va avea soarta lui Nicușor Dan. Și nu sunt singurul. Degeaba ne dăm rotunzi în online, chiar ne e frică sau lene de offline. Dar așa cum pe tovarășul Ponta l-au scârbit contracandidații lui, așa m-a scârbit și pe mine noua metodă de fraudă în Diaspora.
Problema e alta. Indiferent câți oameni nu au putut vota (câți să fie, mai mult de 10.000, 20.000?) există acel procent de 40% care a votat cu Ponta. Da, clar au fost și voturi măsluite, morți care votează, țărani care votează pentru o sticlă de ulei pentru că da, la ei uleiul este aur, dar tot nu ajungi la un procent atât de mare. Noi suntem milioane! Și când am mai citit și articolul din Adevărul am zis că da, asta e, iar ne-am amăgit și am crezut că trăim într-o țară care chiar își dorește schimbare. Dar chiar așa să fie?
Am zis că așa cum noi avem o bulă în care ne chinuim să-l distrugem pe Ponta și să-l înjurăm, așa trebuie să existe o bulă pe Facebook, într-o altă dimensiune, unde oamenii o înjură pe Monica sau pe Iohannis sau whatever. Nu pot spune că am făcut un experiment științific sau bazat pe niște argumente extrem de clare și concise. N-am făcut decât să mă duc pe pagina tovarășului Ponta și să iau random toate profilurile care-i comentaru de bine candidatului. De mai bine de o oră asta fac și am văzut zeci și zeci de profiluri. Am vrut să înțeleg cine sunt cei 40%, deși de multe ori m-am întrebat dacă nu cumva sunt conturi fake. Asta pentru că ce-am găsit nu arată a nimic personal.
Iată ce am găsit pe profilul utilizatorului de Facebook, susținător de Ponta:
  • 80% din statusuri conțin citate motivaționale simpliste cu steluțe și floricele în background. De la Poptămaș până la orice mizerie ieftină.
  • cam 30%-40% sunt pe teme religioase.
  • nu există statusuri personale, gen: azi am fost până la alimentară, uite ce mi s-a întâmplat. E ca și cum lor nu li se întâmplă nimic extraordinar sau deranjant.
  • postează fotografii cu membrii familiei sau cu ei, din concedii, de la grătare sau din propria lor casă. nu par genul care nu-și permit un concediu la mare sau pe pârtia de ski dar nici nu au vreo poză reușită. Nici măcar alea de la nuntă.
  • rar, share-uri la diverse articole de dietă, alimente sănătoase (scrie de Urania, gen), etc.
  • Prin rândul tinerilor se regăsesc selfie-urile și muzici gen Velea, Antonia, etc.
  • SINGURELE mențiuni legate de alegeri sunt câteva (foarte puține) share-uri de pe pagina lui Victor Ponta cu statusul ”Victor Ponta Președinte”. Atât! Nu există discuții, dezbateri, înjurături. Nimic în afară de vreo 2, 3 like-uri.

Poate o să ziceți că nu-i deloc relevant acest studiu. Nici mie nu mi se pare relevant. Pare că n-avem de-aface cu oameni ci cu niște roboței care postează motivaționale pe pagini, de parcă n-ar avea deloc personalitate. Totuși nu cred că sunt toate conturile fake. M-am uitat destul de mult la poze, sunt aceleași persoane, evenimentele decurg cronologic. Se postează într-adevăr de vreo 5 ori pe zi. Dacă e cineva care-și dă seama dacă sunt fake-uri sau nu, să-mi spună și mie.

Dar cu toate astea noi chiar trăim într-o bulă. E ca și cum ne-am convins că suntem destui să plecăm la război, am început să urlăm și fugim pe câmpul de luptă doar ca să ne întoarcem și să ne dăm seama că suntem o mână de oameni răsfirați. Poporul e în spate. Și e acolo de zeci de ani. Nu s-a schimbat nimic între timp. Mă depășește total acest rezultat dar e clar că nu am evoluat prea mult.
Și hai să vă spun ceva. Cea mai bună campanie electorală din acest an a avut-o Ponta. Da, da! E cea mai bună. Plecând de la motivele alea tradiționale românești, cu el zâmbitor, prietenul perfect cu care să bei o bere la birtul din sat, până la susținerea sportivilor români. Cum să vă spun eu, mișcarea cu Halep a fost o mișcare genială. Pana mea, politica nu e un joc corect, fiecare calcă pe cadavre ca să câștige. Ăsta-i jocul! Dacă noi credem într-un joc corect, suntem mai naivi decât ar trebui. Din electoratul lui (și cum văd acum că își folosesc facebook-ul) nu cred că și-a dat seama prea multă lume de faza cu Like Page. În schimb, a fost singurul politician care a felicitat-o pe Simona. Singurul!!! Și nu e nimic în neregulă cu asta. Ba dimpotrivă, am început noi intelectualii între noi să facem mișto de cei care o felicită pe Simona după fiecare meci. Vezi Doamne, suntem oportuniști, acum ne dăm și noi patrioți. Băi, nene! Nu e nimic în neregulă cu asta! Tocmai că asta ne lipsea de mult, să ne susținem unii pe alții, să fim mândri că suntem români!!! Căci și noi tot pentru România luptăm, nu? Well, ne-am săpat singuri groapa nefăcând decât să-l înjurăm pe Ponta când el de fapt a reprezentat cea mai bună imagine în ochii electoratului lui. Pentru că da, se votează pe ochi, nu pe fapte.
Nu știu sincer dacă vom avea vreo șansă pe 16. Pentru că până să schimbăm noi țara tre să mai lucrăm la noi. Să înțelegem că avem nevoie și de cei 40%, chiar dacă sunt mai puțin educați sau informați ca noi. Să le înțelegem nevoile, iar campaniile viitoare să nu se mai îndrepte doar către intelectuali, ci către toți! Și nu mă refer doar la ăia care n-au nici 4 clase de prin nu știu ce sate uitate de lume. Ci și la cei care au studii superioare și care votează cu Ponta. Uite, un program a desenat și Anne-Marie aici 🙂 Poate ar trebui să regândim strategia pe viitor și să cunoaștem foarte bine la ce nivel este poporul acestei țări, dacă vrem să schimbăm ceva, chiar dacă asta înseamnă să învățăm fix de la dușmanii noștri (foști comuniști, politicieni corupți, infractori, clerici, etc). Asta nu înseamnă că trebuie să și aplicăm metodele lor. Dar odată ce i-am câștigat de partea noastră, nici un alt mincinos și oportunist precum Ponta nu ne mai poate sta în cale.
Până atunci, hai să băgăm o fisă la turul doi! 

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.