De ce negrii lor Da și țiganii noștri Nu?

De câteva zile văd că multă lume se isterizează cu serialul ăla despre țiganii români care merg să ”lucre” în Anglia. Pe cei care se simt lezați i-aș trimite să stea cu forța în comunitățile de țigani. De ce? Pentru că tre să acceptăm odată că țiganii chiar sunt cetățeni de drept ai României! Au cărți de identitate emise de statul român. Deci sunt români! Punct! Now let’s find a way to deal with it!

Am încercat să mă uit la primul episod dar m-am plictisit enorm și l-am oprit. N-am cum să țin vreodată partea etniei rome (sau cum s-o scrie), pentru nu e genul de etnie care și-a dorit vreodată să facă cel mai mic pas pentru a se integra într-o societate.
Spun asta pentru că acum câteva zile mă uitam la niște clipuri pe Youtube de la NBA. Baschet, adică. Mi se pare unul dintre cele mai mișto sporturi și motivul pentru care a devenit atât de mișto e din cauza unei etnii locale, să-i spunem 🙂 Și apoi m-a lovit! De ce negrii americani au reușit să crească atât de mult și să exceleze în sport și în artă (muzică, filme, etc) și să fie acceptați de societate (comparativ cu alte grupuri etnice), iar țiganii sunt în continuare la același nivel deplorabil. Și pentru asta o să vă rog să vă uitați un pic la clipul de mai jos.

Ai spune că e un simplu show de baschet, dar dacă stai să te uiți mai atent o să observi cât de mult a influențat populația de negri acest joc. De la modul în care a ajuns să se joace, la audiență și până la prezentatori. Și totuși de ce ne place?
Negrii americani au avut extrem de mult de suferit. Au fost aduși cu forța, transformați în sclavi, li s-a băgat pe gât o religie pe care n-au înțeles-o, iar după ce s-a abolit sclavia s-au trezit în situația de a se lupta până la moarte pentru a-și câștiga dreptul de a face parte din societatea albilor. Țiganii noștri, pe de altă parte, n-au suferit deloc (comparativ). Ei se nasc bine-mersi cu drepturi depline, nu-i pune nimeni să stea în fundul autobuzului, n-au toalete speciale pentru ei, nu-i bate nimeni, nu-i spânzură nimeni și nu le dă nimeni foc. Drept pentru care nu s-au simțit nevoiți de a se lupta pentru integrarea în societate. I-a durut efectiv la bașcă. Cașto, nu?
În lupta lor pentru integrare, negrii au înțeles un lucru. Că vor fi nevoiți să adere la comportamentul și regulile societăților din care fac parte. Și-au pus costumele pe ei și au încercat să-i imite pe albi, pentru a fi mai ușor acceptați. Au evoluat atât de mult în direcția asta (mai ales în artă și entertainment) încât muzica lor a devenit cultă. Atât de cultă încât pe 30 septembrie 1935, compozitorul american George Gershwin a adus pe scenă prima operă cu influențe din muzica neagră și cu artiști negri. Ca să ne înțelegem, e ca și cum cineva ar compune azi o lucrare simfonică bazată pe muzica lui Guță și ar chema niște maneliști s-o interpreteze pe scena Ateneului. Asta s-a întâmplat cu Jazz-ul în anii 30. A evoluat atât de mult încât nu doar că a intrat în cluburile albilor, ba chiar albii au început să cânte genul ăsta muzical.
Mai târziu a apărut Hip-Hop-ul, iar negrii au înțeles că în loc să se plângă toată ziua că sunt discriminați și marginalizați și să facă un circ din treaba asta, circ pe care nimeni nu-l vrea să-l vadă, au început să compună un alt gen de muzică prin care să-și exprime probleme legate de viață (sărăcie, familie, discriminare, etc). Gen de muzică în care iar s-au regăsit albii și l-au preluat foarte rapid și pe ăsta. Well, despre asta vorbesc, despre cum să lupți atât de mult încât să dovedești că poți să te integrezi într-o societate și să-ți păstrezi caracteristicile proprii etnii, încât să nu deranjeze pe nimeni.
Țiganii în schimb n-au făcut asta niciodată. Pe lângă lipsa acută de educație sunt și extrem de orgolioși și se încăpățânează să-și mențină statutul de cocalar/șmenar. Au renunțat la muzica lor tradițională și s-au apucat de un stil imitativ, menit să devină superior societății din care fac parte. N-au înțeles că nici o societate n-o să-i accepte în condițiile astea. Dar nu asta e cea mai mare problemă! Cea mai mare problemă e că românii au ajuns să se coboare la nivelul lor și să facă din asta un entertainment. Fix inversul poveștii din America. Entertainment-ul în România se coboară la un nivel alarmant și în loc să-i facem pe țigani să evolueze în societate, nu facem decât să le dăm apă la moară prin faptul că le imităm stilul de viață în emisiunile TV. Pentru un reality check, recomand tuturor cel puțin odată pe lună emisiunea lui Capatos. Pe bune! Faceți asta!
Faptul că noi încercăm acum să arătăm prin alte metode cum că România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși, inteligenți și educați nu face decât să ascundă praful sub preș. Ia uite ce preș frumos avem, scrie Uelcăm pe el, dar când calci pe el, calci pe toată mizeria de dedesubt și toți care simt asta ridică piciorul și fac un pas în spate. Nu mai putem să ignorăm faptul că țiganii sunt cetățeni români, că sunt o realitate și sunt problema noastră. Când o să acceptăm asta, poate o să începem să ne și gândim cum rezolvăm problema asta, nu doar s-o mascăm.

1 Comment De ce negrii lor Da și țiganii noștri Nu?

  1. traian 02/02/2017 at 7:02 pm

    esti varza

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.