Vreau o țară ca afară!

IMG_20150420_112317

Cam așa suna o piesă a celor de la Vunk în care m-am regăsit de multe ori. Acum, privind în urmă, îmi dau seama că s-ar putea să nu avem niciodată o țară ca-n afară. Asta pentru că nu suntem genul de oameni care să avem genul ăla de țară. Uităm de multe ori ce ne caracterizează și credem că putem mai mult, când de fapt totul ține de felul nostru de a fi.

Am tot citit în ultima vreme articolele despre fata violată din Vaslui. Sunt nervos, plin de ură, frustrat și în același timp scandalizat de cum e posibil să se întâmple așa ceva. Adică să judeci în stare de libertate niște violatori. Cu toate astea, subiectul a dat naștere multor idei și direcții, unele pro sau contra. Mai nou sunt cei gică-contra care consideră mediatizarea acestei știri ca o chestie total grosolană și scăpată de sub control și că noi nu suntem cu nimic mai presus de violatori, atât timp cât ne dorim să li se întâmple și lor același lucru. Țin să le transimt că singura diferență dintre noi și acei violatori este că noi n-o să facem niciodată ce-am spus! Asta face diferența între violatori sau criminali și restul oamenilor care spun o grămadă de lucruri la supărare și indignare. Nu trebuie multă minte ca să-ți dai seama de asta. Deși, unii…

În primul rând, cazul fetei violate nu mai este demult doar cazul fetei violate. Un subiect viral va depăși chiar subiectul în sine în materie de importanță. Ea acum a devenit un simbol al unei dorințe de a schimba niște legi permisive. E un efect normal având în vedere proporțiile pe care le-a atins știrea. Evident că acest lucru afectează victima, dar părerea mea e că nu știm niciodată cât de mult și în ce sens. Noi nu știm cine e fata aia și cum gândește ea. Poate pentru ea trauma s-a diminuat mai mult decât ne imaginăm noi, pentru că ea provine dintr-o lume săracă și slab educată și lucruri de genul ăsta sunt destul de obișnuite prin zonele rurale (nu că așa ceva ar fi normal, dar se pare că este). Noi, cei care trăim în orașele civilizate și ne considerăm mai evoluați, de fapt trăim într-o bulă, pentru că la noi violul/crima nu e o chestie comună, ba chiar e ceva de neconceput. Așadar e de înțeles de ce ne scandalizăm în halul ăsta. Asta nu înseamnă că și victima vede lucrurile la fel cum le vedem și noi (nu mă refer la trauma pe care o trăiește în urma violului propriu-zis).

Și lumea nu este scandalizată de faptul că niște violatori au fost lăsați în libertate, ci de faptul că sunt judecați în libertate. Aici este o reacție față de o decizie de neînțeles. De fapt este de înțeles, pentru că mai mult ca sigur că judecătorii au luat această decizie în temeiul legii. Pentru că astea sunt legile în țara asta. Permisive. Să vă zic rapid o poveste. Am avut o altercație în trafic acum ceva ani. Mă rog, nu l-am lăsat pe unul să-mi taie fața și la primul semafor a venit la mine și a cărat vreo doi pumni în geam, înjurându-mă și vrând să mă bată. Nu-mi place să mă cobor la nivelul ăla, nu de alta dar știu că mi-o iau dacă mă dau jos din mașină. 🙂 Dar eram și cu prietena și am zis să evit orice conflict. M-am dus totuși la Poliție. Daaa, m-am dus să-l reclam. Din păcate, trăim într-o țară unde polițiștii n-au cum să te ajute, ei venind tot timpul la constatări cu agenda și cu pixul și nu cu pistolul. Agentul de serviciu de atunci mi-a spus că n-are ce să facă mai mult de a-i trimite individului un avertisment prin poștă (pentru care a trebuit să semnez și să-mi dau numele, ca să știe cocalarul cine l-a reclamat), apoi mi-a spus că mai bine să-mi iau o bâtă în mașină, s-o am acolo în caz de… Văzând stupefacția de pe fața mea, a continuat, ”Nu avem ce să facem, nu avem legi în țara asta, nu avem cum să vă protejăm pe bune!”.

Și avea dreptate. Fără să ne dăm seama, ne scandalizăm când vedem că polițiștii arestează femei în vârstă care traversează strada ilegal, sau ”împușcă” așa-ziși ”activiști” când aceștia se îmbată și atacă (verbal sau fizic) forțele de ordine, când de fapt ar trebui să ne înspăimânte faptul că nu avem o poliție în care să avem încredere. Nici n-ar trebui să clintim în fața lor, dar ajungem să facem mișto de ei, ceea ce înseamnă că nu avem legi care să ne protejeze dacă într-adevăr ni s-ar întâmpla ceva nasol. Așa că revenind la cei șapte violatori, faptul că sunt judecați în stare de libertate nu e un lucru ok și lumea reacționează ca atare (inclusiv răufăcătorii care prin decizii de genul ăsta vor recidiva fără probleme).

Din păcate reacția este total greșită sau exagerată, având în vedere ipoteza introducerii pedepsei cu castrare chimică la violatori. Sorry, dar e o tâmpenie. Și nu pentru că n-ar merita, dar cel mai important motiv împotriva acestei legi este că justiția nu este un instrument 100% viabil. Justiția este controlată de oameni și oamenii sunt predispuși greșelilor. Lucru demonstrat de altfel în numărate cazuri în lume. Nu că ar fi cazul de față, dar ce te faci când dai peste o nebună care acuză pe cineva de un viol, tipul este judecat, castrat și apoi dovezile ulterioare arată că tipul era nevinovat. Pedeapsa corporală sau capitală nu e o soluție în care să am încredere (chiar dacă ne-ar face să ne simțim răzbunați). De fapt, tot ce ne dorim e ca un violator sau un criminal să facă pușcărie și să nu aibă parte de tratament preferențial, chiar dacă e la prima abatere.

Dar toate reacțiile sunt în concordanță cu felul nostru de a fi. Ține de cultura noastră proprie, așa cum și tările din afară au culturile lor proprii. Ne place să ne uităm la vecinii noștri mult mai civilizați și unii dintre noi chiar credem că suntem civilizați, dar inconștient acționăm conform culturii noastre adânc înrădăcinate. Par exampăl, am mers vreo 3 zile la rând pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei. Credeți că bicicliștii sunt oameni mai evoluați care au înțeles că mersul pe bicicletă e mai avantajos și mai sănătos? Face asta un prim pas către o țară ca-n afară? Nu, spune doar că bicicliștii sunt mai bine informați și educați. Dar sunt la fel de români ca și ”prietenii” lor, șoferii. De ce spun asta? În orice țară civilizată pe care am vizitat-o, am observat un lucru. Respectarea constantă a persoanelor din jur și a drepturilor lor. La orice semafor, toată lumea așteaptă în coloană în ordinea venirii (sau coada care se formează la așteptarea autobuzului). Nimeni nu e mai presus decât celălalt și toți sunt egali în societatea pe care o împart. Așa că zilele astea, ori de câte ori prindeam un semafor, mă așezam în spatele biciclistului din fața mea. Credeți că bicicliștii care veneau din urmă se opreau în spatele meu? Nu, deloc, era ca și cum nu mă vedeau. Mă ocoleau și dacă n-aveau loc se duceau și se opreau pe banda de pe cotrasens de biciclete. Și asta se întâmplă peste tot, pur și simplu nu vedem că mai există și alți oameni în jurul nostru. E o ”calitate” a culturii noastre. Nu stăm pe dreapta pe scara rulantă, nu stăm în coloană, nu dăm prioriate, nu semnalizăm, nu, nu, nu. Cei care facem aceste lucruri, suntem doar excepții, doar pentru că ne place această idee de normalitate pe care alte culturi au îmbrățișat-o de mult.

Reacția legată de fata violată, este totuși cât se poate de binevenită. Pentru că și-așa suntem într-o stare latentă și nimic nu prea ne mișcă. Așa că atunci când avem parte de o reacție de genul ăsta la nivel național, nu pot decât să mă bucur. Chiar dacă nu știm să gestionăm cum trebuie aceste reacții (vezi ”deșteptul de Măruță sau simplul fapt că acest caz poate exagera în multe feluri), faptul că ele există ne indică un semn către evoluție, către schimbare, către faptul că noi chiar ne dorim o țară ca-n afară. În ultimii 25 de ani nu prea s-au întâmplat multe, dar în ultimii 3, 4 ani au început să se întâmple niște lucruri. Oamenii au ieșit în stradă pentru Roșia Montană, au ieșit în stradă la alegerile prezidențiale (bine, mai mult Diaspora), la naiba, s-au plâns de condițiile unui concert, ceea ce înseamnă că am învățat să ne respectăm drepturile (și uite, a ieșit bine având în vedere că în urma celor două sute de reclamații la ANPC, organizatorii vor fi amendați). Deci se poate. Așa că sub nici o formă nu ar trebui să ne plângem de reacții ci doar să învățăm cum să le gestionăm mai bine pe viitor. Vă spun, faptul că avem reacții la nivel național, mai mult decât un simplu status pe facebook, e un semn bun. Așa că hai să nu ne mai tot auto-analizăm atâta și să ne comparăm cu alții și hai să reacționăm mai des, chiar dacă la început o facem de multe ori într-un mod primitiv.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.