Curățenia de toamnă

Processed with VSCOcam with kk1 preset

Oricât de cinic ar suna, pare că în ultimele două săptămâni a început o curățenie de toamnă morbidă. Accidentele sau atentatele ne-au cam dat pe toți peste cap. Sau de fapt ele sunt la ordinea zilei și doar când se întâmplă în ograda noastră ne șocăm cu adevărat.

 

E într-adevăr șocant ce s-a întâmplat în Franța, iar noi ne-am asociat foarte rapid cu situația de-acolo deoarece încă eram în starea de șoc post-Colectiv. Cei care aveau prieteni prin Paris s-au apucat iar să trimită mesajele cu ”Ești ok?”. E perfect normal și firesc. Doar că toată treaba asta a adus iar în discuție faptul că atenția noastră e îndreptată doar către anumite zone de pe glob și că lucruri de genul ăsta se întâmplă peste tot. Păi e normal. De ce?

Păi pentru că trăim în lumi diferite, iar lumea noastră e formată din Aliați. Adică Europa și America. Acolo unde trăiesc oamenii ”liberi”! Habar n-avem ce se întâmplă în America Centrală sau de Sud (doar când vrem să mergem în vacanță și știm că e cam nașpa și că nu prea tre să stăm cu portofelul sau telefonul la vedere). Australia e locul ăla cu multe gângănii care intră peste tine în casă și te pot omorî. Iar Asia, pana mea, în Asia sunt rușii cu care ne-am obișnuit, pardon, cu care ne-au obișnuit americanii că erau the bad guys și mai nou, tot americanii ne spun că musulmanii sunt the bad guys. După aia mai vin chinejii și japonejii și niște țări mișto de vizitat pe-acolo, gen Singapore, Thailanda și Tokio.

Da, chiar trăim în lumi diferite și nu prea avem cum să ne asociem cu problemele ”altora”. Mai ales când ăia ”alții” sunt toți niște teroriști. Asta cum că toți musulmanii sunt niște teroriști e o propagandă la fel de bună ca aia cum că există un Dumnezeu în cer care-ți cere să te omori în numele lui. Da, nu e ok să simpatizăm doar într-o parte și să nu simpatizăm la nivel global, dar din păcate asta e realitatea.

Nu, indiferent de religie, pe lumea asta există două tipuri de oameni. Cei care își doresc putere și ceilalți. Iar cei care vor să obțină puterea o vor face prin orice mijloace posibile. Iar religia este unul dintre ele. Pentru că numai un dobitoc se poate arunca în aer sau îi poate omorî pe alții doar pentru că cineva i-a spus că i se cere direct de la Dumnezeu. Din păcate, dobitoci de genul ăsta există cu duiumul pe pământul ăsta, iar cei care caută putere se folosesc de ei cu mare ușurință.

Părerea mea e că nici un atentat terorist nu se întâmplă cu adevărat din cauza religiei. Adevăratele motive probabil că nu le vom cunoaște niciodată. Eu unul nu pot să cred că țările astea sunt alese așa la nimereală, doar ca să mai lovească în infidieli. Nu, astea sunt povești pentru ăia care chiar au centura plină de explozibil. Pentru că în viața reală n-au fost niciodată în stare să invite o fată la o cafea, dar speră la niște virgine obosite în viața de apoi.

 

Urmările ne afectează în schimb pe toți, într-o măsură mai mare sau nu. Iar aceste urmări care se transformă în măsuri (care vezi doamne, sunt luate pentru siguranța noastră), pot avea de multe ori și un alt interes. Un lucru e cert. Toate aceste atacuri teroriste mi-au demonstrat că nici o măsură de securitate sporită de după 9/11 nu poate evita o catastrofă de gen. Ori se întâmplă pentru că trebuie să se întâmple, ori pentru că măsurile nu sunt bune.

Cât despre noi, o ducem bine. Țara asta e safe, poate una dintre cele mai sigure țări din lume. Asta și pentru că de-a lungul istoriei am stat capră cum a bătut vântul. Și da, e ok să ne solidarizăm cu cei din Franța, dar ar fi cazul să ne și informăm din ce în ce mai bine apropo de ce se întâmplă în lumea asta. Poate așa întelegem niște lucruri.

1 Comment Curățenia de toamnă

  1. Pingback: Nu te gandesti niciodata ca o sa ti se intample tie – Eu sunt Zina – Bucuresteanca

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.