București comparativ

 

 Eram aseară cu niște prieteni buni la Mc la Romană și dintr-una într-alta am ajuns să-l pomenim pe domnu Binden la București și cum se simte oare el într-un oraș din ”lumea a treia”. Când vii așa dintre zgârie nori către gheretele din Centru Vechi. Dar oare Bucureștiul chiar nu s-a schimbat deloc? Eu zic că s-a schimbat al naibii de mult!

 Ne place politica. Dar aia de proastă calitate. În care politicienii nu fac decât să dea vina unii pe alții, transformând totul într-un show de televiziune încât să mențină atenția poporului trează, timp în care ei se scaldă liniștiți în corupție. Și din cauza acestui război de amenințări și injurii avem impresia că stăm pe loc. Că nu se schimbă absolut nimic. Dar nu e așa.
 Nu o să iau apărarea nici unui politician, nici unui ministru, nici unui președinte și a nici unui primar. Asta pentru că nici unul dintre ei nu a fost în stare să demonstreze că lucrează pentru oameni și nu doar pentru propriul interes. Dar cu toate astea și într-un ritm extrem de lent, România s-a schimbat. Și Bucureștiul la fel.
 Încercați să vă amintiți cum era Bucureștiul acum vreo 20 de ani. Când treceai prin pasaj pe la Universitate și te căcai pe tine de frică. Era plin de țigani ciorditori, de câini, mirosea în ultimul hal și mai bine îți venea să ocolești pe sus. Când cojile alea de autobuze care abia se țineau pe roți, fiind pline ochi cu oameni storciți și again, ciorditori. Cu mizeria, praful, buruienile de peste tot și bălțile interminabile. Bucureștiul era un oraș oribil, gri, trist, deprimant. Am urât orașul ăsta multă vreme din cauza oamenilor.
 Și încă odată, nu voi aprecia nici un primar, nici măcar pe idiotul de Oprescu, dar hai să ne uităm un pic la cum s-a transformat Bucureștiul în ultimii 20 de ani. Centrul cel puțin devine din ce în ce mai curat. Trotuarele sunt spălate, se face curățenie și se amenajează zona din ce în ce mai mult. Încep să dispară mașinile jegoase parcate unele peste altele pe trotuare. Oamenii s-au schimbat și ei, încep să aibă mai multă grijă de ei, încep să devină frumoși, mai interesanți. Apar din ce în ce mai multe biciclete, din ce în ce mai mulți oameni care au curajul să se așeze pe bănci care acum nu mai sunt pline de jegul oamenilor străzii. Încet încet clădirile sunt și ele renovate și primesc o fațadă nouă, încet încet lucrurile se schimbă.
 Începe să-mi placă mult Bucureștiul. Mă plimb deseori pe Magheru seara și văd ce nu vedeam acum 15-20 de ani. E adevărat, mai sunt multe de schimbat, asta pentru că și oamenii ar trebui să se schimbe, dar începe să fie bine. Și nu mai zic de faptul că Bucureștiul e unul dintre cele mai safe orașe din Europa. Toți ciorditorii au zburat în Anglia, Italia, Spania, Franța, etc.
 De ce avem totuși impresia că nimic nu s-a schimbat? Pentru că zilnic toate canalele de media nu fac decât să desființeze concurența (politică) pentru propriul său bine. Ne-am înjurat toți președinții, toți miniștrii, toți primarii. Dar așa cum sunt ei, corupți până în măduva oaselor, lucrurile s-au mișcat totuși. Bine, mai puțin sub Ponta care ăsta chiar n-a făcut absolut nimic :))))
 Hai să renunțăm un pic la scandalul ăsta interminabil de fond și să ne uităm un pic la ce avem. Și să începem să apreciem lucrurile astea. Cu cât vom conștientiza mai rapid că lucrurile s-au schimbat cu atât or să se schimbe mai rapid de-acum înainte. Și dacă n-ați vizitat Bucureștiul până acum, e timpul s-o faceți!

 

3 Comments București comparativ

  1. Anonymous 22/05/2014 at 9:49 pm

    Bucurestiul e mai frumos cand e gol probabil. In rest e deranjant sa vezi ce diferente mari exista intre oameni. Daca te duci pe Calea Victoriei o sa vezi oameni imbracati la costum si pe langa ei trecand un aurolac care sufla in punga. NImeni nu se uita la el, prefera sa il ignore, dar el e acolo. Si nu numai el. Bucurestiul asta e pestrit rau.

    Reply
    1. admin 23/05/2014 at 8:47 am

      Ai fi surprins să vezi aceste diferențe și în alte capitale europene. Și nu mă refer că la ei îi vezi tot pe țiganii noștri. Au și ei aurolacii lor, cerșetorii lor, chiar și prin centru. Capitalele de obicei sunt cele mai pestrițe și mai jegoase orașe pentru că sunt cele mai tranzitate.

      Și da, am zis că mai avem foarte mult până să ajungem unde trebuie. Din păcate cerșetorii nu sunt problema primăriei unui oraș, ci ai locuitorilor, ai instituțiilor și hmmm, ai jdemiilor de ONG-uri din această țară. Mai avem mult de mers dar măcar am învățat să punem un gazon de iarbă între timp 🙂

      Reply
    2. Alex Mitroiu 16/06/2014 at 5:22 pm

      De acord. Bucurestiul este un oras ciudat. De ceva vreme am inceput sa traiesc in Berlin, si aici mai vezi din cand in cand un cersetor roman. Din punct de vedere al curateniei, Berlinul, Oslo, Amsterdam, etc. sunt curate comparativ cu Bucurestiul. Tin sa mentionez ca orasele care sunt ft tranzitate (cel putin aici), au tendinta de a fi foarte organizate din aprox toate punctele de vedere.
      Trebuie sa intelegem totusi ca in Romania clasa sociala mijlocie este pe cale de disparitie, la fel ca in US sau Canada.
      Romanii ca natie sunt foarte ignoranti si ipocriti, nu este de mirare ca avem imaginea pe care o avem in afara granitelor romane, dar dam si exemple clare care intaresc stereotipul romanesc.
      Problema in esenta este a oamenilor pentru ca tac si inghit tot ceea ce fac institutiile in defavoarea lor.

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.