Nu mai pot cu sirenele ambulanțelor!

Voiam să scriu de ceva vreme articolul ăsta, iar azi chiar am văzut la Anca un status asemănător. Pfiu, mă bucur că nu sunt singurul care nu mai suportă sirenele ambulanțelor din oraș. Mi-era teamă să nu fiu singurul.

Acum vreo câteva zile mergeam liniștit pe Calea Victoriei și mă uitam la mașinile blocate în trafic (felicitări încă odată celor care n-au fost la vot sau au votat-o pe duamna Firea). Și la un moment dat o aud! O ambulanță! Cu sirena pornită la maxim. Eram pregătit s-o iau la fugă, dar unde dracu să m-ascund? N-aveam nici căștile la mine, nimic! Eram în timpanul gol! Băi, deci jur, în momentul în care a ajuns în dreptul meu (tot calvarul a durat mai bine de 1 minut) am zis că vomit și că-mi dă sângele pe urechi! Pe bune, chiar nu e ok și nu e deloc sănătos!

Înțeleg că românul e o specie aparte căruia îi place zgomotul și deranjul. Se simte bine în mijlocul gălăgiei. Acu câteva zile am fost la Berăria H. Full, frate, full tot localul ăla, dar jur că mă durea capul de la zgomot și de la ecou. Lumea se simțea bine, evident. Iar ăsta e doar un mic exemplu din multele în care am văzut că oamenii din țara asta nu sunt deloc deranjați de zgomot. Și-mi dau seama că eu sunt printre puținii care apreciază enorm de mult liniștea și calmul, dar faza cu ambulanțele mi se pare că e scăpată de sub control.

Ceea ce totuși mi se pare șocant e că atunci când eram pe Calea Victoriei și simțeam cum mi se crapă timpanul de zgomot și durere, erau unii în mașini care nu aveau nici o reacție. Nu auzeau și nici nu vedeau ce se întâmplă în spatele lor. Pe lângă sirena aia asurzitoare, au început corul claxoniștilor, de data asta pe bună dreptate, căci erau vreo doi care pur și simplu nu-și dădeau seama că în spatele lor e o ambulanță. Îi vedeam, mă uitam la ei. CUM MORȚII MĂ-TII SĂ FII ATÂT DE AUTIST LA VOLAN, MĂH? CUM, FUTU-ȚI GRIJANIA MĂ-TII, CUM?

GRIJÁNIE, grijanii, s. f. (Bis.pop.) Cuminecătură, împărtășanie. – Griji + suf. -anie.

Reacția de mai sus este declanșată în proporție de 90% de zgomotul sirenei și stresul aferent. Restul de 10% pentru că sunt cioban! 🙂

Și da, îmi dau seama că din cauza acestor cretini și cum îmi place mie să aduc de fiecare dată în discuție, și din cauza polițiștilor de la circulație care sunt total incompetenți și inutili că nu fac absolut nimic să mai trieze din șoferii care n-au ce căuta în trafic, ambulanțele folosesc sirenele non-stop că doar așa, poate poate, cineva îi aude în trafic. Doar că nu cred că e deloc sănătos pentru pietoni! Mda, ne scuzați, mai suntem și săraci care mergem pe jos!

Pe lângă faptul că mi-e greu să cred că de fiecare dată chiar e o urgență în fiecare ambulanță. Anul trecut am stat vreo două săptămâni în Istanbul, oraș care are aproape 15 milioane de locuitori. Zilnic eram afară și de multe ori mă plimbam ca pieton. Fix 3 ambulanțe am auzit, FIX 3! Dintre care una a trecut chiar pe lângă mine și mi se părea că are sonorul dat pe 1, iar la noi pare că toate sunt pe 10!

Amuzant e că acum ceva vreme am dat peste o știre la tembelizor care vorbea de un scandal dintre poliție și salvare. Un polițist a tras o ambulanță pe dreapta (cu girofarul și sirena pornite) să verifice dacă avea sau nu urgență. Se pare că n-avea, dar s-au înțepat toți ambulanțierii că cum să faci așa ceva, că riști viața oamenilor, că ce știe poliția ce urgențe are ambulanța, etc.

Nu caut explicații, ci doar vreau să știu dacă suntem într-adevăr puțini cei care nu suportăm zgomotul asurzitor al ambulanțelor sau majoritatea simt la fel? Și nu trebuie să ne simțim vinovați pentru că știm că poate fi o urgență, căci la urgențe o să ajungem toți din cauza stresului la un moment dat. Și dacă într-adevăr e o problemă, cum se poate rezolva? Ia că încep să pun niște întrebări de mâine.

 

11 Comments Nu mai pot cu sirenele ambulanțelor!

 1. Sebastian-Radu.ro 15/11/2017 at 1:29 pm

  Man, eu aș vrea să se audă mai tare. Să deranjeze cât mai mult. Astfel, dacă vrei să dispară gălăgia, să se facă loc să poată trece. Acesta este rolul lor.

  Reply
  1. Alex Damian 15/11/2017 at 2:24 pm

   Păi și ți se pare că funcționează asta, boss? Că tu faci deranj, dar ți se pare că lumea se dă la o parte? Eu zic că nu funcționează așa bine și mai ai nevoie și de altceva în afară de zgomot. 🙂

   Reply
 2. razvan 24/06/2019 at 6:15 am

  rezonez maxim cu cele spuse aici si sustin orice metoda de belire a soferilor ambulantelor

  Reply
  1. Alex Damian 24/06/2019 at 8:57 am

   Singura metodă e aia prin care miliția își face treaba și scoate din trafic toți șoferii autiști și nesimțiți care nu se dau la o parte. 🙂

   Reply
 3. popa 23/11/2019 at 7:30 pm

  Unde poti reclama zgomotul de sirene SMURD pe durata noptii?

  Reply
  1. Alex Damian 26/11/2019 at 11:38 am

   Nu poți. Sunt obligați prin lege să pornească sirena. Adică poți, dar vezi să nu te trezești cu vreo amendă. 🙂

   Reply
 4. popa 21/12/2019 at 7:34 pm

  Stiati ca ambulantierii au interzis sa folosesca semnalul sonor in apropierea locuintelor sefilor?!

  Reply
  1. Alex Damian 28/12/2019 at 5:17 pm

   Greu de demonstrat, dar nu m-ar mira. 🙂

   Reply
 5. Concernez Citizen 02/02/2020 at 2:17 pm

  Iti inteleg perfect agonia… si eu le resimt fix la fel. Si nu doar ambulante as include aici, ci si tarabele non-euro, E1, E2, E3 care huruie din toate incheieturile, autoutilitarele cu dorei, goale sau pline, motoarele cu sitele scoase. Ambulanta la 11-12 noaptea, strada libera, 3 benzi pe sens, sirena pornita ca dehhh… Sau preferata mea, intersectia Stefan cel Mare/Dorobanti, la spitalul Floreasca, se gasesc 4 ambulante fix in acelasi moment sa intre/iasa din zona… iti dai seama distractie maxima sa le privesti dar mai ales sa le asculti , ce pot sa zic… Desi suna ciudat, singura parte buna in tot circul asta ar fi ca scapam de hodorogii astia care voteaza toti prostii si toate proastele in functiile cheie din tara asta. Noua ni s-a cam luat de prosteala lor!

  Reply
 6. Vasile D. 19/09/2020 at 6:19 pm

  Absolut idioata folosirea la maximul de volum a sirenelor, fie zi sau noapte. Cred ca acelasi efect l-ar avea si un volum redus , macar, la jumatate cand se apropie de o intersectie sau pe un traseu pe care cer prioritate. Cine nu e rauvoitor e imposibil sa nu auda si sa nu reactioneze la o sirena cu mai putini decibeli sau un semnal mai prietenos.
  Cosmarul e, mai ales, noaptea cand mai locuiesti si pe o artera principala. De ce o fi nevoie pe o strada , relativ libera, sa mearga cu semnalul la maximum ca sa trezeasca un cartier intreg. Efectiv, un asa disconfort creaza o stare de stres deosebita.
  M-as bucura sa se inceapa o dezbatere pe tema asta, poatea se schimba ceva!

  Reply
 7. Serban Adrian 12/09/2021 at 12:53 pm

  Parerea mea nu ar fi de ce pun sirenele în permanență chiar si noaptea cand șoselele sunt goale, marea problemă ar fi una singura, nivelul de decibelii emiși de poliție si mai ales de ambulanțe, de ce ar fi nevoir de atatia decebili cu mult peste normele europene? Un mic exemplu, la francezi e pandemie asa ca peste tot în europa, nu se face deloc abuz de sirene, poliția nici la sfert nu face abuz față de aici la noi si marea diferență este nivelul sonor de decibili care este la jumatate față de aici la noi, chiar nu e deloc poluare fonică referitor la sirene în timp ce la noi când trece o ambulanță îmi astup urechile cu palmele, chiar si cand se departeaza la 50- 70 metri îmi explodează timpanele, cu siguranța nivelul eate dublu față de franța așa ca exemplu, totul ține de parlamentari, cand o sa ne încadram si noi la normele europene în ce priveste poluarea fonică poliție dar mai ales AMBULANȚE? Traversez cu masina mai multe țări până în franta, nicaieri n am auzit sirene la acest nivel de decibili care pur si simplu îți explodeaza timpanele.

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.