De ce să-ți eliberezi programul de IMAX DAY

E fix cum spun ei, ”De ce să te uiți la un film când poți face parte din el”. Și de-aia mă duc de fiecare dată la IMAX ca să văd un film. Pentru că nu vreau să văd o sală de cinema, nu vreau să văd alți spectatori, nu vreau să-mi distragă ceva atenția, vreau doar să văd ecranul. Iar la IMAX poți face asta.

Sunt pasionat de filme de prin generală/liceu. Ori le închiriam de la centre, ori cumpăram dvd-uri piratate de prin Regie, căci la puținele cinema-uri care erau în București nu puteai să vezi toate filmele. Multiplex-urile aveau să apară câțiva ani mai încolo, iar când venea vorba de IMAX puteam doar să-mi imaginez experiența respectivă. Îmi doream enorm de mult să ajung măcar odată într-o sală de IMAX, în timp ce mă uitam acasă pe calculator la un divx la cea mai proastă rezoluție.

Prima oară când am intrat într-o sală de IMAX a fost în Barcelona în 2007. Grupul cu care eram a preferat să viziteze orașul, eu m-am dus singur singurel la cinema fără nici cel mai mic regret. Am simțit pentru prima oară acea senzație de cădere în gol în sala în formă de amfiteatru și ecranul imens care acoperea întregul câmp vizual. Am văzut un documentar despre adâncurile oceanelor. A început proiecția și s-a lăsat o beznă completă. Încet, încet am început să văd cum plutesc în fața mea meduze fosforescente. Zâmbeam stânjenit și evident că am avut reflexul de a întinde mâna să apuc una dintre acele meduze, atât de real părea totul. Nimic din ce îmi imaginam nu s-a comparat cu vizionarea din sală. A fost printre cele mai tari experiențe cinematografice pe care le-am trăit.

Când am aflat că Cinema City aduce IMAX în România am fost printre puținii care au sărit în sus de bucurie. Asta pentru că în continuare puțină lume a călcat într-o sală de IMAX deși s-a deschis acum 12 ani. Probabil mulți se duc la filme ca să socialize, căci experiența unei săli obișnuite nu te prinde atât de tare, dar eu sunt genul care mă duc la cinema pentru că vreau pentru vreo două ore să uit complet de lumea reală, de problemele care mă așteaptă afară și de viața banală pe care câteodată o trăim. Iar ecranul de IMAX a fost creat încât să-ți acopere cât mai mult din câmpul vizual, să vezi doar ecranul și să uiți că ești de fapt într-o sală de cinema. Nu mai spun de nivelul de detalii pe care le poți vedea într-un film, de luminozitate și multe alte aspecte care fac vizionarea să fie la un cu totul alt nivel. Am văzut Avatar și Interstellar de 3 ori fiecare. Pe bune! Nu mă mai săturam! 🙂

Eh, pe 11 Septembrie este IMAX DAY și dacă n-ai ajuns vreodată într-o sală de genul ăsta, cred că e un moment prielnic. Și cred că știu cum să te conving. E 15 lei biletul!!! Iar acum avem două săli în România. Una în Cinema City AFI Cotroceni și cealaltă în Cinema City Timișoara Shopping City. Programul filmelor din 11 este mai jos:

ora 10:00: Jungle Cruise 3D
ora 12:50: The Suicide Squad
ora 15:45: Reminiscence
ora 18:25: Free Guy 3D
ora 21:00: Shang-Chi and the Legend of Ten Rings 3D
ora 23:55: A Quiet Place 2

Am văzut până acum Jungle Cruise și Free Guy, două filme pe care ți le recomand din tot sufletul. Sunt entertaining, efecte speciale cât cuprinde, casting mișto și îți zic, uiți de orice probleme. De fapt, da, aș putea spune că IMAX e un fel de terapie și cam toți avem nevoie de terapie din când în când. Așa că mergi pe 11 la cinema! M-aș fi dus și eu dacă eram în București și sincer mă oftic că pierd oferta asta, dar poate îmi spui tu cum a fost.

2 Comments De ce să-ți eliberezi programul de IMAX DAY

 1. Adrian 21/10/2021 at 4:24 pm

  Foarte tare, ma bucur sa vad ca postati din nou 😀

  Reply
  1. Alex Damian 09/01/2022 at 10:15 pm

   Încă nu m-am hotărât să scriu din nou. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.