Și ce-am învățat din chestia asta?

IMG_20150110_213626

Nu știu, îmi place să observ cum reacționează oamenii, cum reacționează masele, să încerc să înțeleg de ce fac asta și să pot să previn. Habar n-am dacă e cineva în stare să facă asta, având în vedere că rezultatul alegerilor din SUA a fost primit cu mirare și cu un gust amar. Dar ce-am învățat până acum?

Well, cum am zis mai demult într-un status pe Facebook, e anul proștilor. A început cu Brexit-ul, a continuat cu Firea, acum cu Donald Trump și urmează Dragnea ca prim ministru (nu am nici un dubiu că nu se va întâmpla așa). De ce se întâmplă asta? Greu de înțeles. Adică la noi înțeleg, lipsa unui sistem de învățământ bine pus la punct și lipsa de educație și de informare a populației, sunt lucruri care duc spre aceleași rezultate. Dar restul?

Cert e că omenirea n-a găsit un sistem social care să funcționeze bine pentru toată lumea. De când ne știm am vrut să formăm comunități încât să evoluăm mai bine și mai repede. Dar cumva, în nici una dintre doctrine n-am reușit să mulțumim pe toată lumea. Și nici nu cred că vom putea.

Dar americanii oferă lecții prin orice alegere fac ei. E interesant să vezi că n-a contat câtuși de puțin implicarea a atâtor vedete în susținerea lui Clinton, la fel cum n-a contat nici la noi. Mă gândesc că are legătură cu faptul că acești oameni sunt oameni de succes, oameni care n-au grija zilei de mâine, drept urmare, în ochii celor săraci, nu sunt văzuți tocmai ca cele mai bune persoane care să le țină lor morală. Probabil e o întoarcere la clasa muncitoare (mai mult sau mai puțin muncitoare) și la problemele pe care le are ea. Așa că din chestia asta ar trebui să învățăm și noi. Probabil că nu mai e cea mai bună idee să te folosești în scopuri politice de acești influenceri.

Apoi mai e problema noastră, a celor care considerăm că luăm decizii bune. Prin prisma faptului că putem vedea The Big Picture (sau cel puțin așa ni se pare), îi considerăm pe ceilalți niște proști. Și nu zic că nu sunt proști, pfoai, sunt proști cu carul, dar dacă le spunem în față că sunt proști, i-am pierdut din prima. Am tot văzut atacuri și mișto-uri la adresa lui Trump și în special la adresa susținătorilor lui Trump. Adevărul e că aici ne purtăm fix ca niște țigani care ascultă pentru prima oară muzică clasică. Începem să facem mișto de ceva ce nu înțelegem. Pentru că de fapt, asta e problema. Nu-i înțelegem pe proști și nici n-avem cea mai mică dorință în a face asta.

Asta se întâmplă și la noi cu rezultatele la alegeri. Îi considerăm pe toți cei care nu merg la vot sau care votează cu PSD-ul niște proști și apoi ne enervăm că nimeni nu iese la vot. Dacă stai să te gândești, noi suntem cei care arătăm o agresivitate constantă și o batjocură generală. Când de fapt ar trebui poate să ne gândim că ne marginalizăm singuri de fiecare dată când ne considerăm mai deștepți ca proștii.

Așadar, e nevoie de o schimbare de tactică. E nevoie să ajungem la ”proștii” ăia și să înțelegem de ce dracu iau deciziile pe care le iau. De fapt, știm de ce iau deciziile astea, dar nu știm cum am putea să le schimbăm decizia. Din păcate, în afară de Facebook, noi nu prea avem alt canal de comunicare. Nici un post TV nu-și asumă chestia asta. În schimb, în cealaltă tabără, lucrurile merg al dracului de bine. Oamenii sunt spălați pe creier și vor vota nu doar cum vor spune ei, ci vor alege împotriva noastră. Pentru că noi suntem ăia cu ura și cu batjocura și o ardem arogant ca o specie superioară.

Anyway, cea mai bună lecție de viață vine tot de la Stewie. 🙂

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.