N-ai cu cine!

Trecând peste tot teatrul din ultimele zile, faptul că Carmen Dan s-a dus la spital s-o viziteze pe geandarmeriță a fost o mișcare de PR excelentă pentru bula lor. Aș vrea să știu ce personaj politic de la noi, în special Președintele, a fost să viziteze sau să se intereseze de starea de sănătate a celor 450 de victime ale protestului din 10? Exact! Suntem singuri, suntem de capul nostru, nu avem experiență și nimeni care să ne îndrepte într-o direcție concretă. Asta e de fapt cea mai mare problemă a noastră. Că habar n-avem ce să facem și nu avem nici un contra candidat solid.

E la modă să spui că protestele nu rezolvă nimic. Da mă, deștepților, știm și noi asta. Cel puțin majoritatea care iese la proteste e conștientă că manifestațiile astea nu rezolvă nimic. Dar nu de-aia ieșim în stradă. Ieșim că, spre deosebire de voi, noi chiar nu putem fi indiferenți sau ignoranți sau să facem pe deștepții de-acasă. Ieșim pentru că suntem nervoși, supărați, ne-am săturat și strada ne ajută să mai scoatem din frustrările astea.

Apoi e placa cu mersul la vot. Că mai bine votăm data viitoare, că poate așa ne învățăm minte. Ooooof, când o aud și pe asta îmi dau câte-un face palm. Nu, n-o să vorbesc despre cine și cum a votat până acum, o să vorbesc despre altceva. De fapt, hai să facem un exercițiu de imaginație. Să presupunem printr-un miracol divino ceresc că mâine dispare Dragnea & Co din România. Problem solved, right? Ei bine, nu! Ce rahat facem după aia, ha? Cu cine conducem țara? Cu Cioloș, cu Voiculescu, cu USR? Oamenii ăștia sunt foarte deștepți și bine intenționați, dar nu se potrivesc foarte bine cu majoritatea românistanezilor. Mi-ar plăcea să ieșiți din bulă, ba chiar o să mă exprim mai urât, să vă scoateți dracu odată capul din cur și să înțelegeți de fapt cine sunt românii și care e nivelul lor real. Jandarmii sunt români, polițiștii sunt români, taximetriștii sunt români, ultrașii sunt români, cocalarii sunt români, șomerii sunt români, săracii de pe la țară sunt români, șmenarii sunt români, combinatorii care n-au lucrat vreodată în viața lor pe carte de muncă și care n-au plătit niciodată taxe sunt români. Noi suntem doar o minoritate care-și dorește un trai civilizat ca-n restul țărilor europene, doar că majoritatea nu-și dorește asta. O să-mi spuneți că nu e adevărat, iar eu vin și vă spun, hai sictir! Am auzit o grămadă care spun că vor o țară ca-n afară, dar n-ar semnaliza odată în trafic și parchează fix unde vrea pula lor, dând vina pe autorități, evident. Oameni care vor o țară ca-n afară, dar fac zgomot și deranj pe oriunde se duc. Oameni care vor o țară ca-n afară, da parcă e mai bine când știi că poți să mai dai o șpagă, să mai vorbești cu cineva care știe pe cineva care să te bage-n față. Oameni care vor o țară ca-n afară, dar n-au nici o problemă că trăiesc într-unul din cele mai poluate și murdare orașe, că n-au parcuri dar au mall-uri, iar mamele își împing cărucioarele pe stradă pentru că pe trotuare sunt parcate numai mașini.

Dar hai să ne întoarcem un pic înapoi. Și anume, cum ajungem să scăpăm de niște oameni care n-au nici cea mai mică problemă să ne măcelărească pe viu, în fața camerelor de filmat, fără ca cineva să fie tras la răspundere. Pentru că, hai să fim realiști, nimeni, dar absolut nimeni nu va fi tras la răspundere.

Păi singura soluție ar fi să apară în peisaj un om la fel de deștept, de viclean și cu niște relații extrem de bune ca și Dragnea, care într-adevăr să împărtășească din valoriile și principiile noastre. Un om care să aibă în spate niște oameni de afaceri, niște companii, care să-și dorească să investească în România. Niște interese, niște chestii. Că dacă suntem naivi să credem că lumea poate fi condusă de oameni, doar pentru că sunt ei cinstiți și onești, atunci n-are rost să mai discutăm. Cred că există corupție peste tot în lume, diferența e că în alte țări toată lumea trăiește bine și e fix ceea ce ne dorim și noi.

Ei bine, eu n-am văzut nici un alt personaj politic la fel de calculat, deștept, arogant, viclean care să-i țină piept lui Dragnea. Președintele e clar o glumă proastă, cea mai mare dezamăgire adusă democrației, daaar nu regret că l-am votat. Dacă era Ponta sunt sigur că lucrurile erau muuult mai nasoale acum. Doar că aveam toți niște așteptări de la Președinte și uite că e mult sub așteptări.

Cioloș sau cei din USR sunt niște oameni foarte deștepți, cinstiți, onești, dar nu e locul lor acum. Nu sunt genul de oameni care să se scuipe în gură cu PSD-iștii. Aroganța psd-iștilor e dată, cred eu, de puterea pe care o văd în Dragnea. Repet, noi nu avem nici un personaj la fel de puternic în politica românească. Și am avea nevoie disperată de cineva de genul ăsta.

Spun toate astea în urma ultimelor proteste, începând de pe 10. Și e foarte important să vorbim despre protestul de sâmbătă care zic eu, spune mult mai multe decât cel de pe 10, deși e plin de victime și de reacții halucinante din partea autorităților.

Dacă sâmbătă ar fi continuat în același stil ca pe 10, cu țestoase, cu gaze lacrimogene și cu tunuri de apă, atunci aș fi acceptat scenariul în care lui Dragnea îi este teamă de aceste proteste. Dar nu, e mai rău de-atât. Îmi e foarte clar acum că pe 10 a fost un exercițiu sau un antrenament al Jandarmeriei pe populație. A fost ales acest protest tocmai pentru că se știa că va aduna peste 100.000 de participanți și a fost o ocazie bună de a testa reacția maselor. Au fost aduși acei ultrași plus jandarmi actori, plasați de data asta muuult mai bine ca la primul protest la care au fost aduși, au fost folosiți ca motiv de scandal și s-a trecut la acțiune. Faptul că în zilele ulterioare nu s-a întâmplat la fel, îmi demonstrează clar că ăsta a fost doar un exercițiu pe populație și nimic mai mult. Și asta mi se pare extrem de înfricoșător.

România nu suntem noi. Noi suntem doar acea minoritate, care se zbate de-a lungul istoriei de fiecare dată cu indiferența și ignoranța maselor. Chiar mă gândeam weekend-ul ăsta când m-am dus la Summer Well și mă uitam la toți copiii ăștia care veneau la festival și se distrau și părea că nimic în lume nu-i deranjează. Băi, am ajuns la vârsta la care îmi iau gaze în față de la jandarmi, iar unii mult mai rău, doar ca să ne asigurăm că au copiii ăștia festivaluri unde să se distreze. Căci singurul festival la care mă duceam când eram mic era, oh wait, nu era nici un festival când eram eu mic. Cel mult ieșeam în generală să fac cu mâna lui Ceaușescu la defilări și închiriam casete video pe șestache.

Anyway, hai că mă duc departe și nu mai are rost. Deci da, având în vedere că nici un jurnalist, analist politic, economist sau psiholog nu e în stare sau nu are competența necesară de a veni cu o soluție clară pentru România, eu doar la asta mă gândesc. La un contra candidat super strong, doar că el nu există și nu știu dacă va exista vreodată. Noi nu suntem în stare să ne asumăm pe bune niște proteste. Și aici recunosc că mă număr și eu câteodată. Ba avem treabă, ba e un festival, ba sunt la mare, ba pula mea, numai scuze și iar scuze. Pentru că totuși, în România se trăiește bine, nu ne-a ajuns cuțitul la os ca să avem motiv să ne petrecem toate zilele în stradă.

Pe cât o să am timp, o să văd cum pot înainte acel demers la care m-am gândit, și anume să mă adresez Parlamentului European ca un cetățean european ce sunt, și să le cer explicații și soluții pentru ce se întâmplă la mine-n țară, membră a Uniunii. Sunt perfect conștient că nu va exista un răspuns, dar câteodată e bine să mai faci un pic de circ, să mai răscolești rahatul și să faci un pic de zgomot. Poate se trezește unu care-și dă seama de potențialul pe care îl poate avea România. Pentru că surpriză, aș vinde țara asta străinilor decât s-o las pe mâna românilor. Am văzut timp de 30 de ani cât de competenți sunt românii în a avea grijă de țara lor. And that, my dear friends, it’s a fucking fact!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.