Stagiunea de Muzica Veche

Stagiunea de Muzica Veche este o inițiativă ce a luat naștere cam pe la începutul acestui an și a demonstrat că un astfel de eveniment poate aduna destul de mulți fani. Cel puțin, dacă vizitați pagina de Facebook a evenimentului vă puteți da seama că într-un timp relativ scurt a adunat foarte mulți fani. Și trebuie să luăm aminte că ne referim la un gen muzical ce încă nu are foarte mulți adepți prin rândurile internauților, din motive de snobism poate, dar sigur și din motive de necunoaștere totală a fenomenului.
Cum bine se spune și pe site-ul oficial, Stagiunea acoperă un gol în viața culturală a Capitalei și oferă o șansă artiștilor români specializați mai mult sau mai puțin în muzică veche, să evolueze în locații atent selecționate.
Așadar, primul concert a avut loc în Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar din Capitală. Debutul a cuprins un repertoriu al muzicii lui Bach iar interpreții (cu unii dintre ei pot să mă laud că mi-au fost colegi pe la diverse sindrofii cântătoare) au fost: Irina Năstase la clavecin, Raluca Enea și Dana Carman soprane, altista Haricleea Marica, tenorul Florian Costea și binecunoscutul bas Bogdan Tudor (poate nu vă sună cunoscut dar cu siguranță că oricine i-a auzit vocea până acum în multele reclame tv și radio sau colaborarea alături de artiști precum Ștefan Bănică Jr.). Toți acești interpreți au format Cvintetul Vocal Cantemus iar concertul a avut loc în data de 12 februarie.
Următorul concert a avut loc tot în luna februarie și a venit cu un program diferit și extrem de interesant. Muzica veche de pe meleagurile românești a fost foarte puțin documentată și este destul de greu să-ți închipui cu exactitate cum și ce se cânta în vremurile de odinioară. Dar există totuși artiști la noi care ne pot oferi o incursiune în trecutul muzical românesc și asta s-a întâmplat și în cadrul Stagiunii, prin cel de-al doilea al său concert având pe afiș formația Trei Parale cu participarea amfritrionului serii, Grigore Leșe.
Dar acest articol nu are menirea de a face doar o trecere în revistă a acestui mic festival, ci și de a anunța că Stagiunea continuă iar Bach se întoarce cu un repertoriu instrumental de această data.

Concertul va avea loc în data de 17 martie în Sala Norvegiană a Palatului Cercului Militar, la ora 19.00. Cu siguranță că atât locația cât și artiștii Maria Petrescu – oboi baroc, Raluca Enea – clavecin și Eugen-Bogdan Popa – violoncel baroc, vă vor asigura buna dispoziție și de ce nu, vă oferă o șansă de a ieși un pic din zgomotul și mizeria ce încă ne înconjoară. Eu zic că e un drog bun, dar doar dacă știi să-l savurezi, pentru că Bach poate foarte ușor să te plictisească de moarte dacă nu ai chef sau nu știi să-l apreciezi. Trebuie doar să te duci cu gândul că te vei relaxa și mai mult ca sigur că te vei simți ca la vechile curți regale.

Mă bucur să aud că aceste evenimente au prins un contur clar și să-l felicit pe Laurențiu Constantin, directorul acestui proiect, mai ales că știu cât de mult se simte atras de această muzică. Și vă mai propun să adăugați în lista voastră pe Facebook încă o pagină a sa, care iar o să vi se pară foarte interesantă: Tabăra Medievală pentru Copii
Biletele la concertele Stagiunii se pot achiziționa de pe site-ul Eventim.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.