Care este average-ul?

Ne măsurăm lumea înconjurătoare printr-un average (medie). Statisticile arată un average de… Calculele de risc arată un average de… Totul este un average. Nu contează că poate într-o singură zi mor 500 de oameni atât timp cât average-ul rămâne undeva la zona de 1.5 oameni pe zi. Stăm bine, nu ne facem probleme și nu avem motive să luăm măsuri pentru că targetul nostru e de 5/zi. Abia atunci ne alarmăm. Doar că atunci când average-ul este depășit automat și noi ne vedem depășiți de situație de cele mai multe ori. Asta pentru că average-ul nu reprezintă nici pe departe realitatea.
Average-ul este cea mai bună formă de control și de viziune de ansamblu dar mult prea departe de o soluție optimă. Asta pentru că average-ul este mult prea static și doar un număr, pe când lumea înconjurătoare e formată din oameni și nu din cifre. Eventual ajungem și noi un average, lipsiți de orice inițiativă, împinși de la spate de niște analize standard, nereușind să ieșim din calcule exacte și automat refuzăm orice semnal de alarmă din exterior. Nu recunoaștem absolut nimic altceva decât ceea ce am fost instruiți să învățăm. Și totuși ne-am născut oameni. 
Când vine ceva din exterior încercăm să-l distrugem, să-l anihilăm, îl privim din start ca pe un posibil pericol și nu ne plecăm urechea. Câteodată este fascinant și în același timp trist să obervi oameni care sunt conduși orbește de niște reguli prestabilite. De asta au nevoie, căci altfel nu își pot trăi existența. Nu pot alege pentru ei. Au un Dumnezeu care le spune ce să facă, au o corporație care le dictează mersul, au un sistem social care le spune cum să-și aleagă un partener de viață și când.
Devenim niște mașinării, deoarece viața noastră se învârte în jurul unor statistici. Am ajuns atât de mulți încât nu avem cum să știm tot ce se întâmplă în jurul nostru, chiar dacă accesul la informație a ajuns la un nivel atât de înalt. Cu toate astea, din punct de vedere statistic suntem doar un average.
Iar acest average nu acceptă diferențele. Totul trebuie să fie la fel. Nu există nici o diferență între noi. Suntem egali și nimeni nu ar trebui să fie mai bogat, deștept, sărac, artist, inovator, etc. Sună cunoscut, nu? Întrebarea este: Cine a creat average-ul?

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.