Eurovision 2014 sau cum să demonstrezi cine rămâne constant cu 50 de ani în urmă

 Prima reacție a unui individ needucat atunci când vede un lucru pe care nu-l înțelege și e mai presus decât el este să discrediteze, să facă mișto, să imite la nivelul lui de înțelegere și să distrugă în final acel lucru. Este o reacție firească defensivă, primordială dar primitivă în același timp.

 Nu urmăresc și nu m-a atras niciodată concursul Eurovision. Nu este genul meu de muzică sau de spectacol. E un concurs de o importanță majoră pentru unii, mai spre deloc pentru alții. Doar din curiozitate am mai ascultat vreo piesă, două și asta pentru că de fiecare dată se face scandal pe seama unor piese de o calitate îndoielnică.
 Dar aseară am avut un reality check apropo de feedback-urile de pe facebook. E normal ca un concurent de genul celui din Austria să stârnească controverse și discuții. Pe asta s-a și bazat, evident. Dar de aici până la a face niște mișto-uri ieftine și fără măsură nu face decât să demonstreze la ce nivel intelectual și educațional suntem noi. Și chiar dacă au trecut aproape 25 de ani de la Revoluție se pare că suntem în continuare cu 50 de ani în urmă. 
 Să zicem că totul a fost aranjat, că piesa aia nu merita locul întâi, că a câștigat tocmai pentru a promova o cauză, whatever. Sunt convins că nu de aia n-a câștigat România. Iar Eurovision-ul pentru români e fix ca fotbalul. Toată lumea se tăvălește pe jos apropo de o echipă care nu prea câștigă niciodată nimic. Ca să câștigi la un concurs muzical trebuie să urmărești cu atenție edițiile anterioare, să înțelegi de ce au câștigat anumite piese, să înțelegi juriul și să monitorizezi și modul în care votează fiecare țară. Abia apoi te-apuci să faci o piesă care să te asiguri că rămâne în memoria colectivă. Dacă te pun acum să-mi fredonezi orice piesă românească care a participat vreodată la Eurovision, poți să mi-o cânți? Îți aduci aminte de vreuna?
 Dar apropo de mișto-urile de ieri, marea dezamăgire a venit din partea unor bloggeri și jurnaliști de la care te aștepți ca anumite păreri personale să rămână personale, asta pentru sunt persoane citite de foate mulți oameni și care pot să ofere un model de urmat pentru cititorii lor. Cu toate astea, deși se consideră toți experți în social media, comunicare, sau people skills, au derapat în decor rău de tot aseară prin reacția față de câștigătorul Eurovision-ului. Dar în paralel, participă la campanii sociale și umanitare de-ai zice că ei chiar cred în ele.
 Poate că nici mie nu mi se pare ok ce se întâmplă dar încerc să mă abțin în primă fază de la comentarii. Încerc să înțeleg de ce se întâmplă ce se întâmplă. Și da, sunt oameni care plâng zilnic pentru că nu se pot integra în societate, pentru că din punct de vedere fizic au un anumit sex dar se simt cu totul altfel și nu a fost alegerea lor. Pentru că orice ar face nu se pot forța să fie altfel, doar pentru că așa vrea societatea. Și se ascund, se maschează, mai ales dacă nu-și permit o operație care să-i transforme în ceea ce simt. Nu e ok, dar e o realitate.
 Și tocmai din cauză că nu integrăm în societate astfel de cazuri și de fiecare dată ne revoltăm, fix de aia au și câștig de cauză. Pentru că sunt văzuți ca minoritari și se simte nevoia unui exemplu moral în societate. Sau pentru că pur și simplu are voce și cântă bine, indiferent că e jumate om, jumate maimuță.
 Sincer, nu v-aș dori să aveți vreun copil homosexual sau transsexual și să fiți nevoiți să suportați toate mișto-urile de căcat ale celorlalți, dar parcă sunt momente în care meritați asta. Poate numai așa…

12 Comments Eurovision 2014 sau cum să demonstrezi cine rămâne constant cu 50 de ani în urmă

 1. Anonymous 11/05/2014 at 3:23 pm

  Eu cred ca mesajul Nu e doar pt o minoritate ci si clasele sociale din care faci sau Nu parte. Nu e piesa mea favorita dar mi s a parut impecabila conchita. Reborn as a phonex bird cred ca incercam sa facem toti asta in fiecare dimineata.

  Reply
  1. admin 11/05/2014 at 3:40 pm

   Da, ai dreptate. Cât despre piesă chiar nu pot să mă pronunț pentru că nu-mi place genul deloc. Eu le numesc pe toate Celine Dion, jale și Titanic. Dar are o voce foarte bună, indiscutabil!

   Reply
 2. Anonymous 11/05/2014 at 9:13 pm

  Melodia a fost cat-de-cat acceptabila. Aparitia a fost hidoasa, mie mi-a indus doar starea de voma. Nu va mai cacati pe voi cu civilizatia occidentala, n-am nimic cu minoritatile sexuale, dar aici era vorba de un act artistic, care nu a starnit nicio controversa – doar scarba!

  Reply
  1. admin 12/05/2014 at 9:23 am

   Și? Vomiți des? :)))) Va trebui să te obișnuiești. Sau să schimbi canalul! Multă baftă!

   Reply
 3. Alex Itcus 11/05/2014 at 10:37 pm

  Si uite inca un idiot care nu a priceput nimic. Daca e anonima, a semnat-o si el…
  Cretinii astia sunt sablon dini bancurile romanesti clasice (p-asta il stiu de 30 de ani: "domne, io nu sunt rasist, da tiganii sau negrii n-au ce cauta in societate!"
  Sau poate are omu ceva la bila, de-asta atata scarba. Noroc ca nu mi se face si mie de la prostia din romaneles…

  Reply
  1. admin 12/05/2014 at 9:25 am

   Păi da! Ori suntem golani ori nu mai suntem? :))))) S-a făcut detoxifiere la greu în România în ultimele două zile. Noroc cu Austria 🙂

   Reply
 4. Mihai Filip 12/05/2014 at 9:51 am

  Salut. Mie unul mi-a parut rau pentru acest cantaret sa il vad imbracat in femeie si cu acea barba care mai parea si falsa. Este clar ca a vrut sa starneasca controverse si sa nu treaca neobservat. Zic ca mi-a parut rau pentru ca a aparut la un concurs muzical unde ar trebui sa se castige mai ales in functie de voce si de calitatea melodiei, iar el / ea s-a folosit de un subiect controversat pentru a avea sanse. Melodia nu mi s-a parut cea mai buna din concurs, dar voce are, cum de fapt are si cantareata noastra, insa se pare ca juriul tine cont de mai multe aspecte asa cum bine ai zis si tu.

  Reply
  1. admin 12/05/2014 at 5:38 pm

   Salut Mihai! Îți mulțumesc pentru comentariu! Îți spun sincer că nici mie nu-mi face nici o plăcere să mă uit la concurentul Austriei. Am ascultat piesa din curiozitate și am schimbat canalul imediat. Nici piesa nu mi-a plăcut, iar voce au foarte mulți oameni pe fața pământului. Cu toate astea consider că fiecare este liber să facă ce vrea cu viața lui atât timp cât nu face rău nimănui (mulți confundă și fac asemănări între homosexuali/transsexuali și pedofili). Eu nu iau apărarea concurentului ci doar spun că sunt mulți alții în aceeași situație care nu au curajul să iasă în public și să le ceară celorlalți să-i accepte pentru ceea ce sunt. Pentru că nu o fac la mișto sau ca să-i facă pe alții să vomite. Așa sunt și n-au cum să se schimbe. În plus, dacă mă întrebi pe mine, toată treaba cu acest concurent a fost pentru a crește audiența concursului, un concurs pe care îl consider foarte slab și cu audiențe reduse în restul țărilor.

   Reply
 5. Anonymous 12/05/2014 at 11:48 am

  Definitia stiintifica a vietii (wikipedia): "Any contiguous living system is called an organism. Organisms undergo metabolism, maintain homeostasis, can grow, respond to stimuli, REPRODUCE and /…/ adapt to their environment in successive generations." Orce entitate care nu are toate aceste insusiri nu apartine vietii. Va rog sa iertati conditionarea mentala de sorginte biologica, ce face ca specia umana sa respinga orice manifestare ce ii pune in pericol insasi existenta. Mai explicit, daca parintii dumneavoastra domnule Alex Damian ar fi apartinut comunitatii LGBT, nu am fi avut onoarea astazi sa va citim augustele elucubratii…

  Reply
  1. admin 12/05/2014 at 5:55 pm

   Stimate domnule/doamnă… Anonim, mesajul dumneavoastră îmi demonstrează ceea ce știam deja și anume că viața nu e perfectă și definită doar de un enunț atât de simplu găsit pe wikipedia (oricine poate scrie pe wikipedia) și asta pentru că se pare că cei care au într-adevăr acele calități de reproducere nu întotdeauna au un rezultat perfect 🙂 Dar dacă tot vă place wikipedia poate citiți și articolul ăsta în care se vorbește de comportamentul homosexual în rândul animalelor. Iar speciile nu dispar din cauza asta ci din cauza oamenilor, asta pentru că suntem singura specie care omoară din plăcere și din prostie http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_animals_displaying_homosexual_behavior

   Reply
 6. Barbu Eduard 13/05/2014 at 9:12 pm

  Cred ca melodia a fost aleasa pentru a le demonstra rusilor ceva. Nu am nimic impotriva castigarorului dar I never thought I'd live to see this day.

  Reply
  1. admin 15/05/2014 at 9:03 am

   Asta clar! Sunt multe jocuri la mijloc și unii au chef de joacă 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.