World Press Photo Romania 2014

 Unul și-ar tăia mai bine un picior decât să plece pe front, altul se aruncă în termeni grei în promovarea patriotismului, dar sunt câțiva care nu rostesc nici un cuvânt. Se duc în cele mai periculoase zone de pe glob și transmit mai departe un mesaj prin fotografii. Imagini care te lasă și pe tine mut și te pun pe gânduri.

 A apărut acum vreo lună un manifest al unui tip care susținea sus și tare că nu are nici un motiv să ia arma în mâini și să apere țara asta. Și pe bună dreptate, pentru ce? Ce a făcut țara asta pentru tine vreodată? Politicienii sunt corupți și fură tot ce prind iar pe lângă asta marile companii se îmbogățesc investind la noi în țară iar tu te uiți cum se scumpește constant combustibilul în timp ce salariul tău rămâne o glumă proastă. E un idiot evident, dar așa gândesc și eu și foarte mulți dintre noi.
 Apoi vine Moise Guran care încearcă să contracareze acest mesaj infantil și dăunător dar folosește un limbaj străin multora. Putinism, defetism, cabotin și alți termeni neînțeleși, pe lângă încercarea de a demonstra că aceste mesaje sunt pur propagandistice. Dar nu e chiar așa. Nu toți facem propagandă. Gravitatea stă în faptul că foarte mulți am ajuns să gândim așa.
 În încercarea de a-și discredita concurența, politicienii au ajuns să dezbine și mai mult oamenii de pe aceste meleaguri și să-și piardă încrederea în clasa politică. Poate voit, poate din pura lor prostie și incompetență. Cert e că avem boală unii pe alții și ne dușmănim între noi mai rău ca pe vremea lui Ceașcă. Cumpărători între vânzători, bicicliști între șoferi, angajați între șefi, etc. Toți sunt proști, nu? Nu cred că e vreunul dintre noi care să nu fi zis vreodată, băi ce proști sunt oamenii ăștia. Tu crezi că ești deștept? N-ai nevoie de vreo statistică ca să realizezi că sunt mulți oameni acolo afară care zic despre tine același lucru. Că ești prost!
 E clar. Uniți nu vom fi prea curând! Mai ales pentru vreo cauză anume. Și ăsta e unul din motivele pentru care patriotismul e practic inexistent. Am fost învățați că tot ce are legătură cu Ceaușescu este total greșit. Din cauza asta am ucis foarte multe practici sănătoase care funcționează foarte bine în capitalism. Nu erau neapărat ideologii comuniste. Patriotismul era una dintre ele.
 Dar ce-ai zice dacă ți-aș spune că există locuri unde lucrurile stau și mai prost? Unele chiar vis-a-vis de tine! Locuri unde nu ai voie să spui ce te doare iar dacă te-apuci să-l faci prost pe președinte sau prim ministru, ți-o iei și tu și familia ta. La propriu. Adică mori! Dar da, degeaba spun eu toate astea, degeaba se agită Moise Guran și alții ca el. Vorbim mult și degeaba. Tu probabil te-ai plictisit și te gândești să mai dai o raită prin mall sau prin centru vechi.
 Alții au găsit altă metodă pentru a transmite aceste mesaje. Nu prin cuvinte ci prin imagini. Sunt fotografii jurnaliști care se duc în cele mai periculoase zone de pe glob și transmit lumii întregi realitatea printr-o singură imagine. O imagine care te poate lăsa fără grai. Așa că dacă vrei să înțelegi cu adevărat realitatea unui război, al unui atac terorist, al sărăciei, al luptei pentru libertate sau pentru drepturile omului/animalelor și să apreciezi mizeria de la tine din țară, atunci îți propun să vizitezi expoziția World Press Photo din Piața Universității. Acolo nu ai nevoie de dezbateri și discuții. Privești, citești descrierea și apoi reflectezi. Și apoi bei o bere și te bucuri. Pentru că poți!

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.