Lasă mă, că-ți explic eu mai ușor! Deci, fii atent! Cum intri, faci stânga. Stai!.. Nu, faci dreapta la prima. Apoi o să vină o benzinărie, cred că e Mol, acolo faci stânga, dup-aia iar stânga și la sensul giratoriu o iei pe lângă Kaufland. După aia or să vină niște blocuri, e un butic jos la parter non-stop, eh a doua scară stau eu. Dacă e ceva, mă suni, da?
Mă scuzați, dar detest indicațiile umane atunci când tre să ajung undeva. Dacă sunt nevoit să ajung la o întâlnire sau într-un loc unde n-am mai fost niciodată, le cer oamenilor să-mi dea adresa exactă (gen, stradă și număr) sau un share location pe whatsup. Asta pentru că folosesc GPS-ul (adică Google Maps, Waze sau Here) tot timpul. Nu vreau să-mi încarc memoria cu detalii și adrese. Mi se pare atât de lejer să te ghideze cineva încât mă pot bucura de experiența condusului pe deplin. Cică n-ai fi bărbat dacă folosești GPS-ul. Pentru mulți e o rușine să se ghideze după tool-ul care știe mai bine decât oricine pe lumea asta unde se află toate străzile. Și o să vă spun de ce.
Odată că nu toți au skill-uri de comunicare. Când cineva insistă să-mi explice cum ajung într-un loc, îi las să-și facă pledoaria și apoi le cer adresa exactă, just in case. Nu de alta, dar de la al doilea ”la dreapta” eu deja nu mă mai concentrez. De ce-aș vrea să rețin toate manevrele pe care trebuie să le fac ca să ajung pe Bulevardul Unirii 35? Nu trebuie decât să tastez Bulevardul Unirii 35, apăs un buton și Ioana (vestita voce de pe GPS-urile IGO) îmi zice pe unde tre s-o iau.
Apoi pentru că aplicațiile de navigație au evoluat foarte mult. Acum nu mai e ideea doar de traseu. Dacă ești conectat la internet, aplicația îți configurează traseul în funcție de traficul din momentul respectiv. Știe în timp real pe unde să te ghideze și pe ce artere încât să faci mai puțin timp. De multe ori și eu mă enervam pe GPS întrebându-mă de ce naiba mă ocolește pe-acolo. Dar nu mă ocolea deloc. De fapt, avea grijă ca eu să ajung mult mai repede.
Am scris aici un articol despre blocajul de pe Autostrada Soarelui, iar acum tre să vă spun cum am ajuns în acel blocaj. Fix din prostia mea. Am dat să plec din Năvodari și am lăsat Waze-ul să mă ducă acasă. Doar că la un moment dat mi-am dat seama că nu mă îndrept spre autostradă, ci spre ruta Hârșova – Slobozia cu un timp de 3 ore jumate până acasă. Zic, băi, te-ai tâmpit? Ce dracu să fac la Slobozia când avem dracu autostradă până acasă și facem maxim 2 ore jumate. Așa că m-am împotrivit și m-am întors pe autostradă. Apoi Waze-ul mi-a servit-o. ETA 4.5 ore!
Dacă aș fi fost deștept mi-aș fi dat seama că Waze-ul știa deja că era un accident pe autostradă și că se formase o coloană de mașini staționate pe o distanță de 20 de km, motiv pentru care a găsit cea mai rapidă rută spre casă în momentul respectiv și din punctul în care mă aflam. Așa că da, aveți încredere în GPS că știe mai bine ca voi pe unde să ajungeți mai repede. Acum că există locuri dubioase nemenționate pe hartă sau că o luați voi prin nu știu ce câmp sau drum de țară, asta-i altă poveste. Dar eu îl folosesc cu încredere de fiecare dată și știu exact la ce oră ajung.
Ce-am mai învățat de la GPS? Am mai învățat că diferența de viteză de rulare pe autostradă trebuie să fie foarte mare ca să conteze timpul pe care îl faci. Duminică m-am întors de la Cluj, toate bune și frumoase, după Râmicu Vâlcea sare Waze și-mi spune: Inexplicable heavy traffic ahead. ETA delay 30 minutes. Pe bună dreptate inexplicabil deoarece nu era nici un accident, nici o mașină de poliție, ci pur și simplu staționam. De la Pitești se mergea liniștit. În total s-a extins delay-ul la vreo oră. Așa că pe autostradă mergând cu 130 la oră îmi arăta că ajung pe la 12.12 noaptea. Zic, bag picioarele și îi dau 150-160. Băh și nu cobora deloc timpul ăla la destinație. Se încăpățâna să-mi spună 12.12. Am insistat, timpul s-a corectat și aproape de București am coborât la 12.09. Știți la cât am ajuns acasă? LA 12.09!!! Oricât mi-am dorit să fentez GPS-ul n-am făcut decât să consum benzină inutil pentru 3 minute.
Așa că folosiți GPS-ul că merită. Tot aveți smartfoanele la voi, folosiți-le! Nu mai dați indicații prin telefon, băgați un share location. Nu vă mai gândiți că GPS-ul vă ocolește deoarece el are constant în cap toate străzile și știe pe care rută să te ducă mai repede unde ai nevoie.
Ce folosesc?
Google Maps – în oraș pe timp de zi. Îmi pare mai user friendly interfața față de Waze. Îi lipsesc totuși multe opțiuni (atenționare în timp real, download de hărți, etc)
Waze – Cel mai bun. Știi tot timpul cât de aglomerat e și pe unde. Ai posibilitatea să te loghezi cu Facebook-ul și să vezi ce prieteni de-ai tăi sunt în trafic. Dacă sunt pe aceeași rută, îți arată la ce distanță sunt de tine. Ai posibilitatea de a pune tu pe hartă notificări (gropi, camere, ambuteiaje, etc). Și cea mai utilă funcție, să pui pe hartă unde stau polițiștii cu radarul. Ceea ce ajută maxim! Da, recunosc, nu conduc legal în afara localităților și nici în localități. Nu m-am tâmpit să-mi pierd zile întregi din viață doar ca să merg cu 50 la oră prin toată țara. Viteza medie cu care rulez este de 70-80 în localități și n-am chef să-mi iau amendă că nu mă târâi cu 50 la oră prin toate comunele lungi de kilometri întregi!
Here – E o hartă foarte bună și complexă. O folosesc când ies din țară. Pentru că îți permite să DESCARCI HĂRȚILE PE TELEFON!!! Ceea ce înseamnă că n-am nevoie de net în roamig doar pentru GPS. Poți să descarci ce țări ai nevoie, să le ștergi după ce nu le mai folosești sau doar porțiuni de hărți (gen land-urile din Germania).
Voi ce folosiți? Sau tot cu ia-o la drepta sunteți? 🙂
Bravo Alexandrinos
Nu știu de ce zici că Google Maps nu oferă update-uri în timp real. Weekend-ul trecut, în ambuteiajul de dinainte de Comarnic fiind, verifică soția de curiozitate traseul până în Râșnov. Ce să vezi?, Google Maps afișa ambuteiajul în cauză, plus cele din Sinaia și Bușteni (bucățile cu ambuteiaj sunt redate cu segmente roșii, portocalii, în funcție de gradul traficului), eta la destinație 3 ore. Și așa a fost. Cred că trebuie să bifezi opțiunea de trafic pe undeva.
În rest, la nevoie eu folosesc OSMand Maps, hărți offline, navigare GPS pe telefon, înregistrează rute, are inclusiv rute navale 🙂 Recunoaște inclusiv drumurile închise, gen Transbucegi.
Nu m-am exprimat eu cum trebuie. Pe parte de trafic mi se pare că Waze-ul e mult mai vizual. Vezi ”din spațiu” ditamai dunga roșie pe hartă și pe lângă asta mai ai și o aproximare a duratei ambuteiajului și locul tău în ambuteiajul respectiv. Ai dreptate, și Google îți arată constant situația traficului, doar că e un pic cam basic. O să caut și eu OSMand, sunt chiar curios. Mulțumesc!
Google Maps si Here.