Mic Dicționar de Uber

Processed with VSCOcam with a1 preset

Într-o lume fantasmagorică spargi fără regrete sute de lei pe băutură într-un bar, iar când vrei să te duci acasă, te aștepți să te ia un șofer cu o limuzină pentru care să nu plătești nimic. Din păcate realitatea te lovește din nou, căci ea arată cu totul și cu totul altfel.

Nu știu cum arată feed-ul vostru de Facebook, dar la mine nu s-a schimbat nimic. A fost o singură zi în care toți au zis că vor fi mai buni, că se iubesc la nebunie, miliarde de selfie-uri, ba chiar oameni care n-au postat niciodată nimic în 2015 iar acum urcau în demență poze cu brazi, pahare, zâmbete, artificii, etc. După care lucrurile au reintrat în normal și oamenii au început iar să se plângă. Și mai nou se plâng de Uber, acest Mesia al taximetriei, care i-a dezamăgit în noaptea dintre ani fix ca Iuda. Doar că oamenii uită că… It’s not personal, it’s just business! 🙂

Dar s-o luăm pe rând. Plângerile au început de mult cu serviciile oferite de companiile de Taxi din București (că cică în Cluj e miere la robinet și-ți dă restul și la 10 bani). Mi-ar plăcea să cred că cei care se plâng de serviciile de taximetrie sunt cei care n-au deținut niciodată în viața lor o mașină personală. Pentru că ei n-au habar cât de mult te costă să întreții o mașină în România (și nu începeți cu căcaturile alea comuniste, gen, ”dacă n-ai bani, de ce-ți iei mașină?”). În primul rând, 1.39 lei pe km e o glumă proastă. Dar foarte proastă, luând în considerare că un litru de combustibil e peste 5 lei și cu el ai putea să mergi dintr-un cartier mărginaș până în centru și înapoi (oarecum). Asta doar în condițiile în care mașina ta consumă cel mult 5 litri la suta de km, nu stai în trafic, nu ai semafoare și conduci în modul economic. Eh, la asta nu se adaugă și impozitul pe mașină, RCA-ul, ITP-ul și cireașa de pe tort, reviziile, care costă în mod obișnuit între 500 și 800 de lei odată la 10.000/15.000 de km (la unele revizii te costă chiar și 3000 sau 5000 de lei căci tre să mai schimbi niște piese importante care costă cât un Maybach). În cazul unei companii de taximetrie, mai sunt și taxele pe care o firmă trebuie să le plătească Statului Român Degeaba, salariile și câte și mai câte. O cursă cu taxiul de la Universitate până în sudul capitalei mă costă între 13-15 lei fără bacșiș. Așa că ce căcat te aștepți să primești de banii ăștia, sincer? Normal că mașinile alea stau să cadă, normal că serviciile sunt de doi bani, normal că șoferii sunt cum sunt. Pentru că primești fix cât plătești.

Vrei servicii ireproșabile? Păi ai avea varianta Black Cab. L-am folosit și eu, iar costul unei curse e cel puțin dublu față de un taxi normal. Dar de câte ori mă urc într-un Black Cab înțeleg ce înseamnă un serviciu de calitate. Într-o noapte am adormit într-un Black Cab. De ce? Eram super obosit, așa că mi-am întins picioarele (de obicei au Skode d-alea lungi), era perfect de călduț în mașină, muzica era în surdină, iar șoferul la cămașă albă cu cravată și cu barba tunsă impecabil nu m-a deranjat de nici o culoare cu discuții legate de politică sau plângeri personale. În plus de asta m-am simțit în siguranță, era curat în jurul meu, mașina nu troncănea și aveam un zâmbet tâmp pe față. Dar, 30 de lei pentru aceeași cursă poate părea șocant la început deși senzația e cu totul alta.

Acum să vorbim și de Uber. L-aș cataloga drept un serviciu de taximetrie (oricât ar vrea ei să spună altceva) între taxiurile normale și Black Cab. Marketingul lor a venit și-a spus că taxează același preț de 1.39 pe km, dar că se folosește de mașinile personale ale oamenilor care au o plăcere dubioasă în a-i duce pe alții acasă și nu sunt taximetriști. Anyway, pe lângă asta au mai venit și influencerii pe net (bloggeri, VIP-uri, etc) care au ridicat serviciile Uber în slăvi și au făcut tâmpenia să spună că e chiar mai ieftin ca taxiul, pentru că nu mai dai bacșiș. Ceea ce este total greșit și eronat. Pentru că Uber în nici o situație nu este mai ieftin decât taxiul. Ah, dacă stai în centru la Universitate și mergi până la Victoriei, atunci da, doar pentru că un taxi normal te-ar călca de mai multe ori peste cap dacă ai încerca să-i dai mai puțin de 10 lei pe cursă. Păi și-atunci cum nu e mai ieftin?

Am zis să chem și eu odată un Uber pentru că vedeam că toți prietenii bloggeri se lăudau că au mers cu o gagică super bună cu un super Audi, că au primit apă plată și bomboane și mai că le sugea și p… în banii ăia. Eu care nu mai făcusem sex de mult am zis ia să văd nene, poate dau și eu ceva în seara asta. Mi-am instalat aplicația, am chemat mașina și ce să vezi. M-am epilat degeaba! Aplicația mi-a arătat că vine să mă ia o Dacie Logan, iar poza șoferului arăta de parcă venea să mă ia un țigan pușcăriaș. Practic, chemasem un Taxi Pelicanul. Zic, asta e, story of my life. Mă urc deci în Logan de la Universitate și mă duc acasă. Același traseu ca și cu un taxi normal. Ajung acasă. Văd pe telefon că mă costă 19 lei cursa! Și-mi vine să urlu pe net, ”Păi n-ați zis mă voi, influencerii curului, că e mai ieftin cu taxiul??? Eu și cu bacșiș cu tot și mă costă mai ieftin cu taxiul!”. Dar m-am abținut și am evaluat situația.

Șoferul nu era țigan și nici pușcăriaș, doar poza lui din aplicație e foarte proastă (și nu sunt singurul care s-a plâns de ea). Mașina era într-adevăr un Logan, dar vă spun, există și Loganuri care pot fi numite mașini. Era super curat înăuntru, mirosea a nou, mașina nu stătea să cadă sau roțile s-o ia în stânga și-n dreapta la fiecare curbă (așa cum mă aștept de fiecare dată când merg cu taxiul). Muzica în surdină, șoferul m-a testat să vadă dacă am sau nu chef de vorbă, așa că m-a lăsat în pace, a dat drumul la aerul condiționat că era super cald afară și la final am ieșit pur și simplu din mașină și m-am dus în casă. Plata s-a făcut automat cu cardul prin aplcația din telefon. Wow! Cât de tare! Bun, și-acum de ce m-a costat 19 lei? Păi pentru că pe lângă 1.39 pe km, Uber mai taxează și timpul petrecut în cursă. Yeap, mai e un cost adițional. Ăla a fost vreo 6 lei. Deci, cursa într-adevăr mă costase 12 lei (asemănător cu taxi-ul), dar au mai venit ăștia 6 lei în plus (mai mult decât orice bacșiș am lăsat vreunui taximetrist). Și asta cu taxatul timpului petrecut în trafic e o chestie standard, așa că niciodată un Uber n-are cum să fie mai ieftin ca taxiul. Niciodată!!!

Dar serviciile sunt mai calitative. Și asta ar trebui să înțeleagă toată lumea. Vrei condiții bune, trebuie să plătești. Punct! La Uber poți să-ți configurezi dinainte de unde pleci și unde te duci, nu te mai încurci cu cash și chiar dacă vine să te ia un Logan, condițiile sunt mult mai bune ca într-un taxi normal. L-am mai folosit de-atunci și am mers și cu alte mașini străineze și știu că dacă vreau confort bag Uber, dacă țin la bani, iau un taxi normal și mă rog la altarul, pardon, bordul lui plin de cruciulițe și iconițe.

Și da, nu întotdeauna e 1.39 pe km. În funcție de cererea de pe piață și lipsa mașinilor, prețul crește exponențial. Așa că o cursă cu un Uber te poate costa mai mult decât un Black Cab. Iar asta se întâmplă de obicei în weekend când plătești de regulă de vreo 2.4 ori mai mult sau acum de revelion (ocazii speciale) când prețul a ajuns să fie de 7 ori mai mare. Și stau și mă întreb, nu te deranjează de nici o culoare să spargi sute de lei pe intrare în seara de revelion în baruri și pe băuturi inexplicabil de scumpe, iar pe taxi nu vrei să dai mai mult de 20 de lei pentru siguranța ta de a ajunge acasă în condiții ok? Pentru că o cursă de maxim 10/20 de lei nu are cum să-ți ofere un serviciu civilizat și întotdeauna la îndemână. Nu are cum!

Și termin prin a vă povesti cât m-a costat pe mine taxiul în Dublin. Cursă de la aeroport până în centru (similar Otopeni – Inter). 120 de euro!!! Bine, plătea firma dar tot mi-a stat inima. Și în timp ce transpiram văzând cum să derulau cifrele pe aparat ca la păcănele, citeam prețurile. 10 euro pornirea, 1 euro per pasager (inclusiv șoferul), 1 euro per bagaj mare de pus în portbagaj și apoi era undeva la vreo 4 sau 5 euro pe km, nu mai știu exact. Deci porneam din start cu 12 euro și apoi Doamne-ajută. Ideea e că la final am avut de plătit 120 de euro. E adevărat că m-a dus un Merțan căci erau singurele taxiuri disponibile. Iar când clientul meu a venit în România l-am averitzat să nu-și ia țeapă cu taximetriștii că or să-l usuce de bani. Iar el mi-a răspuns că nu are o problemă cu asta, că i se pare penibil să plătească o cursă cu taxiul, 5 euro. În viața lui nu mai plătise un taxi mai puțin decât transportul în comun.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.