Soarele Gol

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Nu e ceva cu care ar trebui să te obișnuiești. Nu e ceva care poate fi comparat încât să spui că pericolul nu e atât de mare. Nu e ceva de care să-ți fie jenă că empatizezi. Nu e ceva ce trebuie ignorat. Și nici nu e cineva care să-mi fi răspuns la o întrebare. Așa că am încercat să-mi răspund singur.

Eram în drum spre Alba Iulia când am aflat de atacurile din Bruxelles și m-a luat un fior pe șira spinării. Aveam o prietenă acolo și din fericire era ok, dar mă gândeam că nu e tocmai o chestie normală pe care s-o trăiești. Îmi venea chiar în momentul ăla să scriu ceva, dar am așteptat. Mai ales că uitându-mă pe Facebook, observam că reacțiile oamenilor nu sunt tocmai ok față de situația respectivă. La fel ca și în cazurile din Paris și-așa mai departe. Așa că am așteptat vreo două, trei zile, până acum.

N-o să zăbovesc foarte mult apropo de cum empatizăm noi față de cazurile din Europa și nu empatizăm cu celelalte cazuri din Orientul Mijlociu. Cred că există un răspuns simplu și sec indiferent că ne convine sau nu. Nu avem cum să empatizăm cu celelalte situații pentru simplul motiv că ele se întâmplă într-o altă lume unde există o altă religie. E o altă cultură, e cu totul altceva, ceva cu care nu ne asociem vreodată și nici nu prea înțelegem. E normal să nu ne pese? Nu, dar ăștia suntem. Chiar nu suntem capabili să empatizăm la nivel mondial. Nu suntem construiți în felul ăsta. Așa că, pentru cei care îi acuză pe alții de empatie selectivă, dacă într-adevăr vă interesează soarta celor din Orientul Mijlociu, duceți-vă mămică într-un ONG și voluntariați în zona aia. Dar nu vă mai luați de oamenii care totuși empatizează într-un fel sau altul. Indiferent cât de fals vi se pare.

Pentru că asta arată doar nepăsare, ură nejustificată și confuzie totală fix în momentele în care suportul colectiv ar trebuie să fie la cote maxime. Cred că sunt foarte puțini cei care empatizează cu adevărat la nivel global. Restul probabil că nu au habar cum să reacționeze față de astfel de situații și atunci aruncă vina pe alții. Altfel de ce s-ar întreba plini de dispreț, de când suntem noi atât de buni prieteni cu belgienii/francezii încât să avem noi doliu național? Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea asta înseamnă că ești departe de a deveni om și poate ar trebui să ai o discuție cu tine. Între timp, lasă-i pe oameni să empatizeze cum pot. Bine că ei pot!

Processed with VSCOcam with e3 preset

Nici n-o să intru prea mult în detalii legate de noul trend în care n-ar trebui să generalizăm și să nu considerăm că islamul e de vină pentru toate atacurile teroriste. Îmi place că începe un nou joc în care cei ”responsabili” de religia asta atât de plină de iubire (sigur că da…) vor să se spele pe mâini de toți cretinii și retardații (adică enoriași de-ai lor) care pot fi atât de ușor de manipulat încât să se ducă și să se sinucidă la comanda altora. Da, înțeleg că sunt destui musulmani care gândesc la fel ca noi și-și doresc un trai la fel ca al nostru, dar o religie e tot o religie. Și la nivel general, religia naște doar ură și violență. Iar islamul este cea mai violentă religie (așa o zice istoria). Și chiar dacă în toate tipurile de biblii se vorbește despre iubire, iertare și protejare, e acolo la un moment dat o poruncă ce a schimbat situația la 180 de grade. ”Să nu ai alți Dumnezei în afară de mine”. Eh, asta cred eu că e cea mai nocivă chestie din toate religiile. Chestia asta care i-a făcut pe oameni să fie extrem de agresivi în momentul în care cineva se ia de biserica lor sau de Dumnezeul lor. Și nu mă refer doar la musulmani, uită-te la ortodocșii noștri. Zi ceva de moaște, zi ceva de Daniel, zi ceva de biserica lor, să vezi cum îți sar în cap și ar fi în stare să te linșeze. Din fericire suntem prea molcomi încât să ajungem la asemenea acte, deși comportamentul sau modul de gândire între aceste religii e oarecum similar.

Processed with VSCOcam with e3 preset

Dar și asta încerc să ignor. Pentru că alta e problema mea. Alta e întrebarea mea. Și anume, de ce naiba Europa e atât de retardată în fața acestori atacuri și de ce stă ea cu brațele deschise și acceptă orice și pe oricine? Și cred că am găsit o analogie într-o carte pe care am citit-o de curând.

Mi se pare total firesc ca țările civilizate să ofere suport și ajutor națiilor care au nevoie de ajutor. E perfect justificabilă acceptarea imigranților, asta dovedește că am ajuns la un nivel de trai și de înțelegere care ne permite să facem bine la un nivel foarte mare. Dar se pare că dezvoltarea nivelului de trai ne face vulnerabili într-o anumită zonă. Și anume în auto protejarea noastră. Pentru că sunt țări unde ideea de a fura din buzunarul altuia nu mai există. Nu există pentru că nimeni nu face asta, nimeni nu are nevoie să facă asta. Oamenii nu se așteaptă la astfel de comportamente, drept urmare nu prea știu cum să gestioneze cazurile astea. Și așa au început să simtă pe propria piele ce înseamnă țiganii, marocanii, algerienii și mai știu eu ce alte nații greu integrabile în societate. Iar acum, musulmanii. Care au o cu totul altă viziune asupra vieții. Și mă refer rapid la raportul pe care îl au ei cu femeile. E doar un simplu și scurt exemplu.

Și ziceam de cartea aia. Eh, am citit de curând Soarele Gol (The Naked Sun) de Isaac Asimov, considerat a fi maestrul SF-urilor. Acțiunea se petrece într-un univers îndepărtat unde oamenii trăiesc în orașe subterane din cauza poluării masive de la suprafață, iar cei mai inteligenți și mai bogați oameni s-au mutat pe o altă planetă unde trăiesc într-o armonie desăvârșită și unde nici un alt pământean nu are voie să vină pentru a nu distruge și lumea aia.

Doar că la un moment dat este chemat un detectiv de pe Pământ pentru a rezolva un caz de crimă pe acea planetă perfectă. Deși evoluaseră incredibil de mult la nivel social și tehnologic, habar n-aveau cum să rezolve un caz de crimă, pentru că asta nu se mai întâmplase de vreo 200 de ani. Nici măcar poliție nu aveau.

Eh, asta cred că se întâmplă și în Europa. Oamenii ăștia chiar nu știu cum să gestioneze aceste comunități pline de ură și confuzie. Pentru că ei nu mai sunt nici măcar ca noi, românii. Noi am trăit ba în comunism, ba într-una din cele mai corupte țări din lume. Drept urmare suntem obișnuiți să fim furați și abuzați on a daily basis. E normal să vedem pericolul la orice pas. Dar ăia care trăiesc în țări unde închisorile arată mai bine ca propria noastră garsonieră (și ne mirăm de ce), ăia chiar nu se așteaptă la așa ceva.

Și în momentul de față nu cred că e cineva care să aibă o soluție clară de integrare. N-au reușit cu țiganii noștri, e clar că n-or să reușească cu musulmanii. Dar lipsa de reacție a Europei nu face decât să încurajeze și mai mult astfel de acte teroriste. Adică la americani e simplu, i-ai lovit, te servesc rapid cu un război de câțiva ani și-ți iau și toate resursele. Pe când la europeni se pare că e un teren de ”joacă” mai sigur.

De-a lungul istoriei au tot fost imperii care au crescut și au decăzut și le-a luat altcineva locul. Mă uitam amuzat pe 9GAG că a început un nou trend. Acela în care oamenii pun o poză cu steagul țării lor și lasă un comentariu de gen ”Era o vreme când ăsta era cel mai mare imperiu din lume. Acum lumea ne știe doar pentru concertul de anul nou.” Mda, e posibil ca Europa să ajungă la un moment dat să se destrame și să ajungă doar o filă dintr-o carte de istorie și peste sute sau mii de ani să ni se pare ceva normal. Dar n-ar trebui să ni se pară normal acum.

 

Vă recomand să citiți cartea. E o viziune interesantă și destul de dubioasă apropo de cum am putea evolua noi ca specie. Iar pozele le-am făcut în Catedrala Romano-Catolică din Cetatea Alba Iulia. Model mi-a fost Diana. Probabil că dacă aș fi încercat asta într-o biserică ortodoxă sau într-o moschee, ne-ar fi linșat pe amândoi. 🙂

 

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.