Kiev pe Instagram

 Mă uitam aseară pe Instagram la pozele din timpul manifestațiilor din Kiev și am ajuns să mă întreb: De ce naiba ai vrea să te faci jandarm în ziua de azi? Că de apărat libertatea nu o aperi, liniștea publică o deranjezi tocmai prin prezența ta, instigi la violență și nu faci decât să protejezi instituțiile de stat și politicienii. Nicidecum populația. De aia se ocupă armata. Deci de ce ai face asta? Poate cineva să-mi spună?

În Kiev lucrurile au degenerat rău de tot. Încercarea guvernului de a împiedica tot mai mult orice formă de manifestare i-a scos pe oameni în stradă în număr și mai mare și dornici să lupte pentru libertatea lor de exprimare. Forțele de ordine au făcut uz de forță prin armament și aseară agențiile de presă confirmau 3 morți în urma confruntărilor stradale. Asta pentru că unii oameni nu doresc asocierea țării lor cu Rusia, ci mai degrabă cu Uniunea Europeană.
Cum spuneam, mă uitam aseară pe Instagram căutând după hashtag-ul oficial #euromaidan sau chiar #kiev și întrebându-mă cât or să mai reziste aceste forțe de ordine care lucrează întotdeauna împotriva populației. Protestatarii nu cred că au avut vreodată ceva cu restul populației, dimpotrivă, lucrează pentru populația leneșă și inertă atunci când apar nereguli în formele de guvernământ. De obicei protestele pornesc pașnic, e doar un statement, dar în momentul în care forțele de ordine apar, atunci se declanșează și violențele de cele mai multe ori. Aceste forțe de ordine declanșează violența și haos-ul tocmai prin imaginea lor instigatoare (scuturi, căști, bastoane, măști de gaz, arme, etc) de parcă ar avea de-aface cu o adevărată armată de gherilă și nu cu niște cetățeni care îți exprimă nemulțumirea față de modul în care sunt conduși de un guvern care ar trebui să le fie în slujba lor.
Așadar nu pot găsi un motiv relevant pentru care ai vrea să devi jandarm în ziua de azi. Demonstrațiile stradale din ultimii ani (din toată lumea) au arătat clar că aceste forme de ordine sunt privite întotdeauna ca acționând împotriva propriilor concetățeni. Înțeleg că poate la început ai crezut în apărarea unor idealuri, ai crezut că vei restabili ordinea (care da, poate fi deranjată chiar și de niște suporteri retardați ai unei echipe de fotbal, dar acolo e cu totul altceva) dar de cele mai multe ori ești chemat să faci uz de forță acolo unde nu trebuie. Iar când ajungi să comiți crime împotriva populației din care chiar tu faci parte, deja ești departe rău de ideea de apărare a liniștii și restabilirea ordinii.
Mai jos, poze de pe Instagram din timpul manifestațiilor. Sunt poze ale celor prezenți acolo precum și fotografii preluate din presă. Plus un link cu cele mai incredibile fotografii din zona de război din Kiev aici.

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.